ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν διορθωτικές κινήσεις ΟΑΥ για πλήρωση θέσεων

22 September 2023, 16:39

images

Την έντονη δυσαράσκεια του και τις ανησυχίες του για τη μη συμπερίληψη προσόντων νοσηλευτικής και μαιευτικής στις προκηρύξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, εκφράζει σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του Δ.Σ του Οργανισμού, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ).

Οι σχετικές προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων εργασίας στον ΟΑΥ,  (Γενικού Διευθυντή, Διευθυντή, Ανώτερου Λειτουργού, Λειτουργού) δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

«Πιστεύουμε ότι η προκήρυξη των θέσεων χωρίς τη συμπερίληψη προσόντων νοσηλευτικής και μαιευτικής καταστρατηγεί σωρεία θεμελιωδών αρχών της χρηστής διοίκησης όπως τη νομιμότητα, την ισότητα, την αμεροληψία και την αναλογικότητα, όπως αυτές προνοούνται από το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τον περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμο 158(1) του 1999», σημειώνουν.

Μέσω της σχετικής επιστολής, όπως τονίζεται, ο ΠΑΣΥΝΜ επιθυμεί να ενημερώσει για τα ακόλουθα:

1. Η νοσηλευτική και η μαιευτική ως επαγγέλματα υγείας έχουν καταταχθεί στην πανεπιστημιακή επιστημονική βαθμίδα αμοιβών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή στην κλίμακα Α8–10–11 με περαιτέρω προοπτικές ανέλιξης στις προϊστάμενες διοικητικές θέσεις.

 2. Σήμερα οι ασκούντες τα επαγγέλματα της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής στη Δημοκρατία είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (Μάστερ και Διδακτορικά).

3. Δυνάμει του Άρθρου 20, Εδαφίου (α) των Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμων 1988-2020, ο Σύνδεσμος «προωθεί και προστατεύει το κύρος του επαγγέλματος του Νοσηλευτή και της Μαίας».

4. Το κύρος ενός επαγγέλματος καθορίζεται από την υπόσταση της νομικής κατοχύρωσης του, το σαφώς προκαθορισμένο και αυτόνομο σώμα επιστημονικής γνώσης του, τη συστηματικότητα και τον έλεγχο της εκπαίδευσης και άσκησης του, καθώς και τις ανάλογες με το επίπεδο εκπαίδευσης μισθολογικές απολαβές των επαγγελματιών που το ασκούν.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, ο ΠΑΣΥΝΜ θεωρεί ακατανόητη και απαράδεκτη την υποβάθμιση της δυνητικής προστιθέμενης αξίας από τη συμμετοχή νοσηλευτών και μαιών και καλεί τον Οργανισμό  όπως προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

«Ο ΠΑΣΥΝΜ επιφυλάσσεται του παντός νόμιμου δικαιώματος του, για τη διαφύλαξη του κύρους της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής μέσα από τη δίκαιη, ισόνομη και ισότιμη μεταχείριση τους», καταλήγουν.

Σχετικά Άρθρα