ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν δημοσιοποίηση εκθέσεων Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ

03 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Γενικού Συστήματος Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στον Επίτροπο Εποπτείας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) να δημοσιοποιεί τις εκθέσεις του με ανάρτηση τους στην επίσημη ιστοσελίδα του Γραφείου του, κατέθεσε την Πέμπτη, ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η πρόταση περιλαμβάνει τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων της εκάστοτε έκθεσης, μέσω των κατάλληλα τεχνικών και οργανωτικών μέτρων περιλαμβανομένης της κρυπτογράφησης, ψευδωνυμοποίησης και της ελαχιστοποίησης των δεδομένων που περιλαμβάνονται.

Να διορθωθούν οι στρεβλώσεις

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o κ. Κουλίας ανέφερε ότι με την προτεινόμενη τροπολογία, θα δίνεται η ευκαιρία να δημοσιοποιούνται οι εκθέσεις, με σκοπό να διορθώνονται οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στο ΓεΣΥ .

Σύμφωνα με τον κ. Κουλία, η δημοσιοποίηση των εκθέσεων αποτελεί ένα μέτρο βαρύτητας και ελέγχου για τα κακώς δρώμενα στο σύστημα υγείας.

«Αυτή η πρόταση είναι προς όφελος του κοινού καλού. Με τον τρόπο αυτό, θα τα βλέπουν όλοι οι ιθύνοντες, οι οποίοι εμπλέκονται και θα φαίνονται οι διορθωτικές γραμμές που πρέπει να ακολουθηθούν» είπε.

Το θέμα της δημοσιοποίησης των εκθέσεων έχει τεθεί επανειλημμένα μέχρι σήμερα από το Γραφείο του Επίτροπου και στην Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, οι αρμοδιότητες του Γραφείου του Επιτρόπου, αφορούν διερευνήσεις είτε κατόπιν παραπόνων είτε και αυτεπάγγελτα, αν εντοπίσουν θέματα τα οποία χρήζουν περεταίρω διερεύνησης.

Αφού ολοκληρωθεί η διερεύνηση, ετοιμάζεται η έκθεση, όπου εκεί παρουσιάζονται όλα τα ευρήματα και οι εισηγήσεις του Επιτρόπου για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Θα ενισχυθεί η ενημέρωση και η διαφάνεια

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, η εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, Ευγενία Ευσταθίου, ανέφερε ότι η τροπολογία θα βοηθούσε στην καλύτερη ενημέρωση των δικαιούχων αλλά και στη διαφάνεια.

«Μέσω των αυτεπάγγελτων διερευνήσεων στις οποίες προχωρά το γραφείο, αγγίζει αρκετά θέματα που αφορούν ευρύτερο κομμάτι του πληθυσμού και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι βάσει της νομοθεσίας δεν έχουμε το δικαίωμα να αναρτήσουμε αυτές τις εκθέσεις στο διαδίκτυο, ώστε να μπορεί να ενημερωθεί και ο κόσμος. Πως αλλιώς θα ενημερωθεί ο κόσμος για τις περιπτώσεις που έχουμε αντιμετωπίσει αλλά και πως να κινηθεί σε αντίστοιχα σενάρια;», διερωτάται.

Σύμφωνα με την κ. Ευσταθίου, το Γραφείο του Επιτρόπου έχει ήδη ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για κατά πόσο θα μπορούσε να τους δοθεί η δυνατότητα (αφαιρώντας προσωπικά δεδομένα και κρατώντας μόνο τα ονόματα των δημοσίων προσώπων) να προχωρούν σε αναρτήσεις των εκθέσεων η οποία και απορρίφθηκε.

Όπως ανέφερε η κ. Ευσταθίου, ενδεχομένως κάποιος δικαιούχος να μην γνωρίζει ότι κάτι είναι παράνομο «αλλά αν το διαβάσει και ενημερωθεί θα είναι προετοιμασμένος».

Με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εκθέσεις που ετοιμάζονται από το γραφείο του Επιτρόπου, δίνονται στους εμπλεκόμενους φορείς, στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα