ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν αύξηση προστίμου για παραβάσεις προσβασιμότητας ΑΜΕΑ

22 Αυγούστου 2023, 17:00

images

Τροποποίηση του νόμου για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες σε τροχοκάθισμα στα κτήρια, με την εισαγωγή ποινής ψηλού εξώδικου προστίμου σε αυτούς που παρανομούν, ζητά η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) με επιστολή της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Όπως υπογραμμίζεται στη επιστολή, μέλη της ΟΠΑΚ συχνά κινδυνεύουν στην προσπάθεια τους να συμμετέχουν στη ζωή όπως όλοι οι άνθρωποι, επειδή οι τοπικές αρχές δεν διασφαλίζουν τη σωστή εφαρμογή των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας για προσβασιμότητα στα κτήρια και συχνά δεν έχουν καθόλου πρόσβαση, επειδή δεν εφαρμόστηκαν καθόλου οι βασικές πρόνοιες όπως η ύπαρξη ράμπας στην είσοδο.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, τόνισε ότι τo μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που διακινούνται με τροχοκάθισμα είναι η έλλειψη προσβασιμότητας στα κτήρια.

«Δυστυχώς πολύ συχνά αυτή η έλλειψη προσβασιμότητας είναι παράνομη διότι την συναντάμε σε κτήρια που κανονικά θα έπρεπε να ήταν προσβάσιμα και η Πολιτεία έχει αποδειχθεί ανίκανη να εφαρμόζει τους νόμους που αφορούν την προσβασιμότητα», είπε.

Όπως εξηγεί o κ. Λαμπριανίδης, όταν είχε συζητηθεί η αναβάθμιση της νομοθεσίας για προσβασιμότητα, η ΟΠΑΚ είχε εισηγηθεί την εφαρμογή εξώδικου προστίμου για παραβάσεις της νομοθεσίας, με στόχο να λειτουργήσει σαν εργαλείο για τις τοπικές αρχές με άμεση ισχύ, για να αναγκάζουν τους παραβάτες να συμμορφωθούν.

«Ψάχναμε να βρούμε ένα τρόπο για το πώς μπορούν να υποχρεωθούν αυτοί που παρανομούν να αποκαταστήσουν την νομιμότητα το συντομότερο δυνατόν και καταλήξαμε ότι το εξώδικο πρόστιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος, αποδοτικός, για να τους αναγκάσουμε γρήγορα να διορθώσουν τις παρανομίες τους», σημείωσε.

«Δυστυχώς το 2018 που στείλαμε τη επιστολή στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής δεν βρήκαμε ανταπόκριση από την Βουλή, αλλά συνεχίζουμε να προσπαθούμε και θεωρούμε ότι η νέα Βουλή, λογικά, αναγνωρίζοντας πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και αναγνωρίζοντας την αδυναμία του νομικού μας συστήματος να εφαρμόζει τους νόμους γρήγορα, θα δώσει αυτή την δυνατότητα για εξώδικη τιμωρία σε αυτούς που παρανομούν και επιλέγουν να παρανομούν σε θέματα προσβασιμότητας», τόνισε.

Στην επιστολή της ΟΠΑΚ σημειώνεται επίσης, ότι την αδυναμία των τοπικών αρχών να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, διαπίστωσε και η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (Committee on the Rights of Persons with Disabilities) στην έκθεση της για υλοποίηση των προνοιών της σχετικής σύμβασης στη χώρα μας: ‘Concluding observations on the initial report of Cyprus 12 April 2017’.

«Δεν τηρούνται οι νόμοι»

Επιπρόσθετα  κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι για να οδηγηθεί κάποιος παραβάτης στο δικαστήριο θα περάσουν πολλά χρόνια.

«Μας έχει τύχει πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν μέχρι να πάνε στο δικαστήριο οι υποθέσεις τους. Οι νόμοι δεν τηρούνται και είναι πολύ λυπηρό που η πολιτεία μας ανέχεται αυτά τα προβλήματα. Αυτό που προτείνουμε είναι κάτι που πιστεύω θα δώσει ένα σημαντικό εργαλείο στις τοπικές αρχές για να διορθώσουν γρήγορα και άμεσα τα θέματα που συναντούν στο κομμάτι προσβασιμότητας», υποστήριξε.

Όσον αφορά τα προβλήματα προσβασιμότητας στα ξενοδοχεία ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι η πλειονότητα των ξενοδοχείων λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης από τις αρμόδιές αρχές.

«Μας ξενίζει που κτήρια τα οποία φιλοξενούν και εξυπηρετούν χιλιάδες ανθρώπους λειτουργούν χωρίς πιστοποιητικά τελικής έγκρισης και είναι συνδεδεμένα με υπηρεσίες κοινής ωφελείας, χωρίς να έχουν αυτά τα πιστοποιητικά», ανέφερε.

«Πώς ανεχόμαστε να λειτουργούν κτήρια τα οποία οι παρανομίες που έχουν μπορεί να τα καθιστούν και επικίνδυνα για τους επισκέπτες και πώς η πολιτεία επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε νερό και ρεύμα και να λειτουργούν κερδοσκοπώντας, ενώ δεν έχουν ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις τους προς τους νόμους και τους κανονισμούς αυτής της χώρας;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Λαμπριανίδης πρόσθεσε ότι η ΟΠΑΚ έχει ενημερώσει προφορικά τον νέο υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου και εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υπάρξει κατανόησή και στήριξη για υλοποίηση του αιτήματός που τίθεται.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα