ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε άτομα με καρδιοπάθειες

08 Φεβρουαρίου 2023, 17:25

images

Η Κύπρος παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες, δήλωσε ο καταξιωμένος Κύπριος καρδιοχειρουργός Ιωάννης Τζανάβαρος στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, στο Υπουργείο Υγείας, ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών με την ευκαιρία της 14ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Η Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι οι συγγενείς καρδιοπάθειες αποτελούν τη συνηθέστερη διαταραχή και -ακόμη και σήμερα- μια πολύ συχνή αιτία θανάτου των νεογνών. Τα άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες στην Κύπρο σήμερα είναι 4.000, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση είναι θεμελιώδους σημασίας γιατί βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτής της πάθησης. «Η συνεχής παρακολούθηση των ήδη εγχειρισμένων ασθενών οδηγεί στην αναγνώριση και τη θεραπεία πιθανών επιπλοκών», είπε.

Ακόμη, επαίνεσε τον Δρα Ιωάννη Τζανάβαρο, με τον οποίο, όπως δήλωσε, είχε συνεργαστεί όταν εκείνος εργαζόταν στη Στουτγκάρδη, προτού επιστρέψει στην Κύπρο και αρχίσει τη συνεργασία του με το Απολλώνειο Νοσοκομείο. Πρόσθεσε ότι το Απολλώνειο προχώρησε στην απόκτηση νέου και μοντέρνου τεχνολογικού εξοπλισμού και στην αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. «Στο Απολλώνειο θα δημιουργηθεί Μονάδα Εντατικής Καρδιοχειρουργικής, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τον τόπο μας», υπογράμμισε η κ. Γιαννάκη.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το εν λόγω νοσοκομείο από την έναρξη της λειτουργίας του έχει διενεργήσει 370 επεμβάσεις, από τις οποίες οι 54 σε παιδιά και οι 60 σε ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες. Επίσης έχουν διενεργηθεί 70 επεμβάσεις εξαιρετικής πολυπλοκότητας και 32 επεμβάσεις ενδοσκοπικής διόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας, «η οποία συνιστά μια πρωτοποριακή μέθοδο για την καρδιοχειρουργική στην Κύπρο», όπως είπε.

Το ότι ο Δρ Τζανάβαρος προσφέρει τις υπηρεσίες του στα παιδιά της Κύπρου, ανέφερε η ΓΔ του Υπουργείου Υγείας, «είναι σταθμός στη μεγάλη αναβάθμιση των μέχρι σήμερα προσφερόμενων υπηρεσιών στον τομέα της καρδιοχειρουργικής παίδων», αφού «αναλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα των απαιτούμενων επεμβάσεων με τον λιγότερο δυνατό επεμβατικό τρόπο». Ανέφερε ακόμη ότι γεννιούνται 60-80 περιστατικά παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες στην Κύπρο κάθε χρόνο, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις πολύ σοβαρές. «Χάρη στον προγεννητικό έλεγχο και στην πρόοδο των θεραπευτικών μεθόδων, το 90% αυτών των παιδιών φτάνουν στην ενηλικίωση έχοντας μια φυσιολογική ζωή», εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών, ανέφερε τις δραστηριότητες του Συνδέσμου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1985 και έθεσε ως κύριό του μέλημα την ορθή ιατρική φροντίδα, την ψυχολογική, οικονομική και κοινωνική στήριξη των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες και των οικογενειών τους. Εξήγησε ότι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς ή των αγγείων κατά τη γέννηση και είναι οι συχνότερες εκ γενετής ανωμαλίες. «Δέκα στα χίλια βρέφη παγκοσμίως γεννιούνται κάθε χρόνο με κάποιας μορφής συγγενή καρδιοπάθεια, με τα αίτια για το 80% των περιπτώσεων να παραμένουν άγνωστα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κωνσταντίνου ευχαρίστησε τους παιδοκαρδιολόγους της Κύπρου, τους οποίους χαρακτήρισε συνοδοιπόρους. Ακόμη, σημείωσε ότι είναι σημαντική η δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρου Παιδοκαρδιοχειρουργικής από τον Δρ Ιωάννη Τζανάβαρο. Σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Υγείας της Βουλής με σκοπό την προώθηση και επίλυση ζητημάτων που απασχολούν τον Σύνδεσμο. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν υπάρχουν πλέον λίστες αναμονής, ενώ τα παιδιά πλέον παίρνουν την αναγκαία ιατρική φροντίδα εγκαίρως, επεσήμανε.

Όσον αφορά τη μετάβαση ασθενών στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών ευχαρίστησε το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική του Διευθύντρια, Χριστίνα Γιαννάκη, για τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι τώρα. Ακόμη, ζήτησε από την κ. Γιαννάκη να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση του Υπουργείου μέσω επιστολής στις 31 Ιανουαρίου 2020 ότι τα περιστατικά που αποστέλλονται στο εξωτερικό θα αποστέλλονται στο κέντρο όπου έγινε η αρχική θεραπεία, εάν το επιθυμεί ο/η ασθενής και η οικογένειά του/της.

Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις δράσεις που θα λάβουν χώρα την εβδομάδα 14-21 Φεβρουαρίου, δηλαδή την εβδομάδα συγγενών καρδιοπαθειών, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Ο Δρ Ιωάννης Τζανάβαρος, καρδιοχειρουργός-παιδοκαρδιοχειρουργός, ανέφερε ότι χάρη στην καθοδήγηση και στη συμπαράσταση της Χριστίνας Γιαννάκη, η Κύπρος σήμερα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε παιδιά και ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Το Απολλώνειο σε συνεργασία με γιατρούς από την Ελλάδα και τη Γερμανία καλύπτει σχεδόν όλα τα περιστατικά παιδιών άνω του ενός μηνός και όλα τα περιστατικά ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες εκτός από τις μεταμοσχεύσεις και τις τεχνητές καρδιές, ανέφερε ο Δρ Τζανάβαρος. «Το Απολλώνειο είναι δεσμευμένο να παρέχει θεραπείες εφάμιλλες των καλύτερων Κέντρων του εξωτερικού», υπογράμμισε. «Τα μέχρι τώρα αποτελέσματά μας είναι εξαιρετικά και δίνουν την ελπίδα ότι η Κύπρος σε λίγα χρόνια θα είναι απολύτως αυτάρκης στην περίθαλψη των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες», πρόσθεσε.

Ο Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, συνεχάρη τον Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών «για το πολυσχιδές και θεάρεστο έργο που επιτελεί», τη Χριστίνα Γιαννάκη, «η οποία γνωρίζει εις βάθος τα θέματα της Υγείας», καθώς και το Απολλώνειο Νοσοκομείο, «το οποίο έχει καλύψει ένα μεγάλο κενό με ποιότητα», προχωρώντας στη δημιουργία Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, «η οποία έλειπε από την Κύπρο».

Το ΓεΣΥ έδωσε την ευκαιρία για σημαντικές πρωτοβουλίες, αφού πλέον παρέχονται υπηρεσίες που δεν παρέχονταν προηγουμένως, είπε ο κ. Κουλούμας, προσθέτοντας ότι η εξειδίκευση λείπει από την Κύπρο. Παράλληλα, υπέδειξε ότι η πρωτοβουλία του Απολλώνειου Νοσοκομείου πρέπει να γίνει πρότυπο και για άλλες πρωτοβουλίες.

«Το ΓεΣΥ και τα δημόσια νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», επεσήμανε, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας είναι σύμμαχος σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια. «Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε στον Κύπριο πολίτη και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τα μέχρι σήμερα επιτεύγματά μας», κατέληξε.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τα σημαντικότερα κενά που υπάρχουν στη φροντίδα των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες στην Κύπρο, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου είπε ότι με τη λειτουργία του ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ δεν αναλαμβάνει την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου να επιλύσει το πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η μέχρι τώρα πολιτική.

Ο Δρ Τζανάβαρος σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα λίγα βήματα στη θεραπεία της τελικής καρδιακής ανεπάρκειας. «Θέλουμε κέντρο που να προσφέρει τεχνητές καρδιές. Ήδη κάνουμε κάποιες κινήσεις για να προχωρήσουμε σε αυτόν τον τομέα, αλλά χρειάζονται πολλά χρόνια για να πραγματοποιηθεί», εξήγησε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η Χριστίνα Γιαννάκη, αναφέρθηκε στις μεταμοσχεύσεις για τις οποίες το Υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με κέντρα αναφοράς του εξωτερικού, δηλαδή πανεπιστημιακές κλινικές. «Βάζουμε αυτούς τους ασθενείς στη λίστα των μεταμοσχεύσεων, αλλά ζουν μια φυσιολογική ζωή», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Κουλούμας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο κενά. Το ένα, όπως είπε, είναι η φαρμακευτική αγωγή των καρδιοπαθών η οποία πρέπει να ενταχθεί στο ΓεΣΥ, ενώ το άλλο έγκειται στον ΟΚΥπΥ, γιατί δεν υπάρχει παιδοκαρδιολόγος στο Μακάρειο Νοσοκομείο. 



Σχετικά Άρθρα