ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις δημόσιες μεταφορές

16 Μαΐου 2022, 20:33

images

Kατευθυντήριες οδηγίες για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της COVID-19 στις μεταφορές και τα μαθήματα οδήγησης ή εξέταση οδηγών, με τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική, εξέδωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, για τις Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές οι οδηγίες προβλέπουν ότι ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα Μέσα Δημόσιας Μεταφοράς – Μ.Δ.Μ. (Λεωφορεία τακτικών επιβατών με κόμιστρο ανά επιβάτη, Λεωφορεία με Άδεια Ε, Λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για Υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια (shuttle), ταξί), καθώς και ιδιωτικά λεωφορεία, που κατέχουν άδεια οδικής χρήσης, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, καθορίζεται ως το αδειοδοτημένο της χωρητικότητας του κάθε οχήματος, δηλαδή ως το 100% της χωρητικότητας του οχήματος.

 Σημειώνεται ότι η πληρότητα θα ανέρχεται στο 100% υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγεται συνωστισμός κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, τα λεωφορεία καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως χερούλια, χειρολαβές, μεταλλικές επιφάνειες, ζώνες ασφαλείας, ράγες κλπ, με χρήση απολυμαντικών και υλικών που συστήνονται από το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές και πρόσωπα ηλικίας 12 χρονών και άνω που επιβαίνουν σε όλα τα Λεωφορεία Τακτικών Επιβατικών Μεταφορών με κόμιστρο ανά επιβάτη, καθώς και σε όλα τα μέσα δημόσιων μεταφορών (ταξί, τουριστικά λεωφορεία, υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια (shuttle)), συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε όλες τις επαρχίες.

Στα ιδιωτικά οχήματα μπορούν να επιβαίνουν άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά, ανάλογα με τη χωρητικότητα του οχήματος, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας.

Οι οδηγίες προς τις σχολές οδηγών διαλαμβάνουν ότι κάθε Σχολή Οδηγών που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε υποψήφιους οδηγούς και κάθε εκπαιδευτής οδηγών καθώς και οι εξεταστές οδηγών, θα πρέπει να φέρουν προστατευτική μάσκα, υποχρεωτικά όλοι οι επιβαίνοντες στο όχημα, να γίνεται καθαρισμός των χερουλιών, χειρολαβών, μεταλλικών επιφανειών, καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κλπ του οχήματος, τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.

Επίσης συνίσταται να υπάρχει υγρό αντισηπτικό χεριών εντός του κάθε οχήματος για χρήση από τον εκπαιδευτικό/εξεταζόμενο και τον εκπαιδευτή/εξεταστή, ενώ τα συστήματα κλιματισμού/θέρμανσης επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται με την προϋπόθεση εισαγωγής φρέσκου αέρα στο όχημα και μη χρήσης της λειτουργίας ανακυκλωμένου αέρα.

Περαιτέρω τα παράθυρα του οχήματος να παραμένουν ανοικτά κατά τη διάρκεια της διαδρομής, αν είναι εφικτό, με τον μέγιστο αριθμό τριών προσώπων να επιβαίνουν στο όχημα, περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου.

Σχετικά Άρθρα