ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΥΠΟΙΚ: Στόχος η εξυγίανση και εκσυγχρονισμός ΟΚΥΠΥ, ΟΑΥ

08 Δεκεμβρίου 2023, 12:12

images

Η κυβέρνηση θεωρεί ως σημαντική λαϊκή κατάκτηση το ΓΕΣΥ, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, προσθέτοντας ότι πάγιος στόχος είναι η εξυγίανση και εκσυγχρονισμός των δύο βασικών πυλώνων του, του ΟΚΥΠΥ και του ΟΑΥ.

Κατά την ομιλία του με την οποία σηματοδοτείται το άνοιγμα της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2024 στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ως σημαντική λαϊκή κατάκτηση το ΓΕΣΥ και επομένως πάγιος στόχος είναι η εξυγίανση και εκσυγχρονισμός των δύο βασικών πυλώνων του, του ΟΚΥΠΥ και του ΟΑΥ, ώστε να διασφαλίζεται τόσο το επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας όσο και η διασφάλιση των δημόσιων οικονομικών του κράτους».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής και του κυβερνητικού προγράμματος, όπως αποτυπώνονται στον προτεινόμενο κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024, αλλά και στον τριετή δημοσιονομικό σχεδιασμό για την περίοδο 2024-2026.

Ανέφερε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν, η κυβέρνηση κατάθεσε ένα ισορροπημένο, αναπτυξιακό και με κοινωνικές ευαισθησίες πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2024, ο οποίος είναι ο πρώτος ετήσιος προϋπολογισμός της κυβέρνησης του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, μιας κυβέρνησης η οποία διανύει μόλις τον δέκατο μήνα διακυβέρνησης, βασίζεται και αντανακλά το όραμα της κυβέρνησης και τους επιμέρους στρατηγικούς στόχους της για οικονομική σταθερότητα, ισόρροπη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία, βασικά στοιχεία μιας ανθρωποκεντρικής κυβερνητικής πολιτικής.

Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίσθηκε κάτω από συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας, ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα αναφορικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, για δεύτερο χρόνο, από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 με την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, ενώ σήμερα, όπως ανέφερε, έχουμε ακόμα μια κρίση πολύ κοντά στη χώρα μας και συγκεκριμένα τον πόλεμο στη Γάζα, η οποία ενισχύει τις αβεβαιότητες μας, με την κυβέρνηση να αξιολογεί την κατάσταση σε συνεχή βάση και να προχωρά σε πρόσθετα μέτρα και πολιτικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Κεραυνός τόνισε ότι η Κύπρος ως μια μικρή χώρα με ανοικτή οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και στις υπηρεσίες, καλείται να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, όπως η ενεργειακή κρίση, οι πληθωριστικές πιέσεις και η ακρίβεια, για τα νοικοκυριά και τις μικρές κυρίως επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα με τις προκλήσεις, ως υπεύθυνη κυβέρνηση που εφαρμόζει μια συνετή οικονομική πολιτική, καλούμαστε να διατηρήσουμε ορθολογική δημοσιονομική ισορροπία, να διασφαλίσουμε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, βασισμένης σε μεταρρυθμίσεις και συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να σταθμίζουμε το γεγονός ότι είμαστε ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε μια κατάσταση οριακής ύφεσης, με πληθωριστικές πιέσεις, αυξημένα επιτόκια και ελλείμματα στην ανταγωνιστικότητα της. 

«Οι συνθήκες αυτές έχουν επηρεάσει και συνεχίζουν να επηρεάζουν και τη δική μας οικονομία και κοινωνία, μαζί με άλλες απειλές, όπως είναι το μεταναστευτικό πρόβλημα, ενώ δυστυχώς συνεχίζει για 50 χρόνια τώρα η κατοχή της πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα, η οποία αποτελεί μια μόνιμα αιμάσσουσα  πληγή με όλες τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό υπογράμμισε ότι χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική υπευθυνότητα, στόχευση στην ενδυνάμωση της οικονομίας και εμπλουτισμό του οικονομικού αναπτυξιακού μοντέλου και την στόχευση για άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσω του προτεινόμενου προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών έργων, η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και κατ’ επέκταση στην οχύρωση της κυπριακής οικονομίας για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε περαιτέρω, ότι ο σχεδιασμός και ο καταρτισμός του προϋπολογισμού του 2024 βασίστηκε σε ρεαλιστικές μακροοικονομικές προβλέψεις και στάθμισε όλους τους κινδύνους και αβεβαιότητες.

Ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ακόμα, ότι παρά τις ικανοποιητικές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, δεν υπάρχει εφησυχασμός και ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τους όποιους δημοσιονομικούς κινδύνους και κυρίως αυτούς που προέρχονται από ανελαστικές δαπάνες, σημειώνοντας ότι έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις αναφορικά με την πλήρωση κενών θέσεων στο δημόσιο.

Δαπάνες €1,2 δισ. για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει δαπάνες ύψους €900 εκατ.  για την πράσινη οικονομία και δαπάνες ύψους €288 εκατ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την τριετία 2024-2026.

Δήλωσε ότι στις σημαντικές προωθούμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται η προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης με στόχο την  υιοθέτηση ενός διαφανούς και απλοποιημένου συστήματος, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία.

Επίσης αναγκαία και ως δέσμευση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε πως είναι η προώθηση της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των πράσινων στόχων της Κύπρου μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατανοώντας πλήρως τις αντιδράσεις που παρατηρούνται σε σχέση με την επιβολή νέων φορολογιών σε τέτοιες περιόδους ήδη υψηλών τιμών, μπορέσαμε να μεταφέρουμε τον χρόνο υλοποίησης του μέτρου εντός του 1ου  τριμήνου του 2024, χωρίς να εξαντλούνται οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε.

Είπε ότι η δημοσιονομική ουδετερότητα της μεταρρύθμισης αυτής όπου η όποια επιβάρυνση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα αντισταθμιστεί με άλλα μέτρα. 

Μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες

Ανέφερε ότι στις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης,  με στόχο τη  διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα των νέων τοπικών αρχών.

Μια άλλη σημαντική μεταρρύθμιση, είπε, είναι η στρατηγική προσέλκυσης εταιρειών και ταλέντου η οποία περιλαμβάνει σειρά στοχευμένων δράσεων και έχει μέχρι στιγμής αποφέρει θετικά αποτελέσματα. 

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής αυτής το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη θεσμοθέτηση του Διαχειριστή Ταμείων των γνωστών Fund Administrator εκσυγχρονίζοντας ακόμα περισσότερο τη Στρατηγική Προσέλκυσης Επενδύσεων.


Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα