ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΥΠΟΙΚ: Αυτονόμηση νοσηλευτηρίων, τέρμα στην εκμετάλλευση ΓεΣΥ

12 Ιουνίου 2023, 10:54

images

Έμφαση στην διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και στη διασφάλιση επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να δοθεί την επόμενη τριετία, υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας ακόμη ότι είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για καταπολέμηση της εκμετάλλευσης του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΣΠΔΠ) 2024-2026, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ικανότητας του εθνικού συστήματος υγείας ώστε να διασφαλίζει την ισότιμη  παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες είναι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες που τίθενται.

Για να επιτευχθεί αυτό, τονίζεται, είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για καταπολέμηση της εκμετάλλευσης του Γενικού Συστήματος Υγείας ενώ η αποδοτική διαχείριση των πόρων, αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα. 

Σημειώνεται ότι η πανδημία Covid-19 ανέδειξε την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις και για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Όπως αναφέρεται στο ΣΠΔΠ, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της οργανωτικής δομής των υπηρεσιών υγείας, στην οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, σε μέτρα ετοιμότητας, στη διασφάλιση επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού – προμηθειών – φαρμάκων - ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομών υγείας, και στον έγκαιρο προγραμματισμό. 

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται ότι η επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών από το ΓεΣΥ αποτελεί δυνητικό κίνδυνο, κυρίως μέσω των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ, τα οποία δύναται να καλύπτει το κράτος κατά τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας του, οι εργασίες του οποίου έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας.

Προστίθεται ότι η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής υγείας, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας και γενικά η χρήση τεχνολογιών υγείας, αποτελούν επίσης σημαντικά εργαλεία προς όφελος των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο.

Ακόμη, με την κατάλληλη εισαγωγή τους, ο αντίκτυπος είναι ορατός σε όρους βελτίωσης της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας, καθώς και αύξησης της παραγωγικότητας  και μείωσης του κόστους λειτουργίας.  

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΣΠΔΠ, η αναγνώριση και υιοθέτηση πολιτικών και αντίστοιχων προγραμμάτων πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας, αποτελούν σημαντικά εργαλεία στην ενίσχυση της υγείας των πολιτών αλλά και την μακροπρόθεσμη διαφύλαξη του συστήματος υγείας. 

Ελαφρώς αυξημένες οι δαπάνες υπουργείου υγείας την επόμενη τριετία

Στο ΣΠΔΠ, παρουσιάζονται επίσης οι συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Υγείας από το 2022 έως το 2026.

Ειδικότερα, οι πραγματικές δαπάνες για το 2022 ανέρχονται σε €1,238 εκατ. και ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το 2023 ανέρχεται στα €1,142 εκατ.

Για το 2024 οι δαπάνες προβλέπονται στα €1,287 εκατ., το 2025 στα €1,311 εκατ. και το 2026 στα €1,305 εκατ.

Σημειώνεται ότι το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΣΠΔΠ) προσδιορίζει και παρουσιάζει συνολικά τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την επόμενη τριετία.   

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα