ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπέγραψαν κώδικα πρόληψης και αντιμετώπισης εργασιακής παρενόχλησης

10 Νοεμβρίου 2022, 13:51

images

Στην υπογραφή κώδικα πρόληψης και αντιμετώπισης της παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, προχώρησαν σήμερα το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ), ο έπαρχος της πρωτεύουσας και πρόεδρος του ΣΥΛ, ο διευθυντής υδατροπρομήθειας Λευκωσίας και οι συντεχνίες ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΥΔΙΚΕΚ-ΠΕΟ και ΠΑΣΕ-ΔΗΠΑ.

Ο έπαρχος και πρόεδρος του ΣΥΛ, Ανδρέας Χατζηπάκκος, ανέφερε πως στόχος του κώδικα είναι η πρακτική εφαρμογή του νόμου του 2002 περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στην εκπαίδευση.

Ο κώδικας που υπογράφτηκε σήμερα, όπως ανέφερε, αποτελεί οδηγό καθοδήγησης για τους εργοδότες, τους εργαζόμενους αλλά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την παρενόχληση και τη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.

Παράλληλα, αποτελεί καθοδήγηση στην ανάπτυξη, εφαρμογή και παρακολούθηση μιας πολιτικής στον χώρο εργασίας η οποία αποσκοπεί στην προώθηση ασφαλών και υγειών χώρων εργασίας, ανεξαρτήτως φύλου και ιδιότητας, με σεβασμό, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, πρόσθεσε.

Ο διευθυντής της Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Παρμακλής ανέφερε στις δηλώσεις του πως το συμβούλιο σπάζει στεγανά και ταμπού με την υπογραφή του κώδικα, για ίση μεταχείριση και αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση.

Ταυτόχρονα, εισάγεται ως βασικός κώδικας λειτουργίας ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ενώ τονίζεται ότι το φύλο δεν αποτελεί λόγο παρενόχλησης. Ο ΣΥΛ τόνισε, θα είναι αμείλικτος σε τέτοια περιστατικά.

«Η αρμόδια αρχή οφείλει να διασφαλίζει αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα είναι συνυπεύθυνη με το πρόσωπο που θα διαπράξει τέτοιας φύσης ποινικά παραπτώματα», ξεκαθάρισε.

Η αρμόδια αρχή θα γνωστοποιήσει τον κώδικα σε όλους τους εργαζομένους τόνισε, ενώ θα είναι υπεύθυνη προσιτού και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και θα προχωρήσει με σύσταση επιτροπής ισότητας με αρμόδιο λειτουργό.

Σύμφωνα με τον κ. Παρμακλή, η επιτροπή θα θεσπίσει εσωτερικούς κανονισμούς και θα διεξάγει εξειδικευμένη εκπαίδευση επιμόρφωσης των μελών της και όλων των εργαζομένων, ώστε να ενθαρρυνθεί η συνεργασία με την επιτροπή.

Εκ μέρους των συντεχνιών ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Ηλία της ΟΗΟ-ΣΕΚ, ο γενικός γραμματέας της ΣΥΔΙΚΕΚ-ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕ-ΔΗΠΑ, Σπύρος Παναγή χαιρέτισαν την υπογραφή του κώδικα, τονίζοντας πως η εδραίωση του είναι η απαρχή να ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.

Ακόμη, ανέφεραν πως η συνομολόγηση του κώδικα αναμένεται να συμβάλει σε ένα καλύτερο και πιο ανθρωποκεντρικό εργασιακό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι επιτέλους πήρε σειρά ο δημόσιος τομέας μετά τον ιδιωτικό λειτουργώντας υπέρ των εργαζομένων και του οργανισμού.

Χαρακτήρισαν τη σημερινή μέρα ως ιστορική μέρα, ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του κώδικα. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΛ είναι ο δεύτερος ημικρατικός οργανισμός που υπογράφει και εντάσσει τον κώδικα.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα