ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας – Σ. Κυριακίδου: Επί τάπητος θέματα φαρμάκων, καρκίνου και πανδημίας

10 Μαρτίου 2023, 13:12

images

Την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση με την νέα υπουργό υγείας πραγματοποιεί σήμερα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στην οποία θα θέσει ενώπιον της υπουργού θέματα που αφορούν και την Κύπρο και το Υπουργείο Υγείας.

Καλωσορίζοντας την κ. Κυριακίδου στο υπουργείο, η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη, εξέφρασε σε δηλώσεις της μεγάλη τιμή για την επίσκεψη της Επιτρόπου, προσθέτοντας ότι ο σκοπός της συνάντησης είναι εθιμοτυπικός, αλλά θα θίξουν και κάποια άλλα θέματα.

«Στην πορεία αυτή θα τονίσουμε τη συνέχιση τη στενή μας συνεργασίας μαζί με την Επίτροπο, αλλά και τη βούληση μας να τη στηρίξουμε στους σκοπούς και στόχους που έχει στη δική της ατζέντα», είπε.

Σημείωσε ότι «η συνεργασία μας είναι ειλικρινής, θα είναι με αλληλοσεβασμό και εκτίμηση και ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε ως Υπουργείο Υγείας για την ολοκλήρωση των στόχων της Επιτρόπου θα το πράξουμε».

Με τη σειρά της η κ. Κυριακίδου, εξέφρασε τη δική της χαρά για την πρώτη συνάντηση με την υπουργό και καλή της φίλη, ευχόμενη σε αυτήν «καλή δουλειά σε ένα πολύ δύσκολο έργο το οποίο έχει αναλάβει».

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, στην πρώτη αυτή συνάντηση θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση διαφόρων θεμάτων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και αφορούν και την Κύπρο και το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε «θα την ενημερώσω για τη νέα νομοθεσία για τα φάρμακα, για την οποία θα καταθέσω την πρόταση μου στις 29 Μαρτίου και αφορά την Κύπρο, διότι αφορά την προσβασιμότητα και την επάρκεια φαρμάκων, και ιδιαίτερα ως μικρή χώρα είναι ένα θέμα που απασχολεί τους πολίτες και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επιπλέον, θα κάνουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, στο οποίο η Κύπρος ήδη συμμετέχει με διάφορες δράσεις και χρηματοδοτείται από το EU4health και από άλλα ταμεία για την υλοποίηση αυτού του Σχεδίου.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι θα αναφερθούν και για τα θέματα που αφορούν την πανδημία, «που οφείλουμε να έχουμε μία συνεχή ενημέρωση, για μια πανδημία η οποία συνεχίζεται».

«Η τελευταία ενημέρωση που είχα είναι ότι σε ένα σημαντικό αριθμό κρατών μελών παρουσιάζεται μία αύξηση των νέων περιστατικών Covid, τόσο και σε νοσηλείες, και για αυτό χρειάζεται πάντα να υπάρχει σωστή ενημέρωση και επαγρύπνηση», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα συζητήσουν και άλλα θέματα που αφορούν την υγεία και τη συνεργασία του συνεργασία τους, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να τα ξανασυναντηθούν πολύ σύντομα.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου δήλωσε ότι «στόχος είναι ως Ευρωπαία Επίτροπος να στηρίξω όσο το δυνατόν μπορώ το υπουργείο υγείας της δικής μας πατρίδας, ώστε να υλοποιήσει πολλά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και πολιτικές, τις οποίες η Κύπρος ως κράτος μέλος έχει υιοθετήσει».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα