ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Καλύτερη δυνατή περίθαλψη για παιδιά με καρδιοπάθειες

08 Φεβρουαρίου 2024, 14:44

images

Στόχος όλων μας είναι να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και διαχείριση των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός.

Σε χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών με την ευκαιρία της Εβδομάδας Συγγενών Καρδιοπαθειών, ο κ. Δαμιανός, ευχαρίστησε για όλες τις προσπάθειες και τη στήριξη που προσφέρει ο Σύνδεσμος στα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες και στις οικογένειές τους, τονίζοντας πως το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την έμπρακτη στήριξη του σε όλα τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες.

«Σε στενή συνεργασία με τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ, εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά, δικαιούχων και μη δικαιούχων του ΓεΣΥ, που έχουν ενδείξεις και ευρήματα που χρήζουν καρδιολογικής εκτίμησης, να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες παιδοκαρδιολόγων», σημείωσε.

Φροντίζει, συνέχισε, ώστε τα παιδιά αυτά να λαμβάνουν σωστή και υψηλής ποιότητας περίθαλψη που δικαιούνται. «Το κράτος αναλαμβάνει ώστε κάθε παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια, που χρήζει χειρουργικής επέμβασης, να μεταβαίνει στο εξωτερικό ή να χειρουργείται από ομάδα γιατρών που έρχονται από το εξωτερικό, στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Δαμιανός, ενισχύει παράλληλα τις προσπάθειες έγκαιρης διάγνωσης συγγενών καρδιοπαθειών σε μαθητές, μέσω των λειτουργών της Σχολιατρικής Υπηρεσίας και του ανιχνευτικού προγράμματος ιατρικής εξέτασης που διενεργείται στα σχολεία.

Είπε ότι στα πλαίσια των δράσεων της Σχολιατρικής Υπηρεσίας, δίνονται ερωτηματολόγια στους μαθητές συγκεκριμένων τάξεων που συμπληρώνονται από τους γονείς, με σκοπό να συλλέγονται πληροφορίες για το ατομικό και το οικογενειακό ιστορικό του μαθητή, οι οποίες βοηθούν και στον εντοπισμό παιδιών με αυξημένη προδιάθεση για συγγενείς καρδιοπάθειες.

Σημείωσε ότι οι λειτουργοί της Σχολιατρικής Υπηρεσίας συμβάλλουν, επίσης, στη σωστή και ασφαλή διαχείριση των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, μέσα στον σχολικό χώρο, με τη σωστή ενημέρωση των εκπαιδευτικών, για τυχόν περιορισμούς στην άσκηση, όπου αυτές κρίνονται αναγκαίες από τους παιδοκαρδιολόγους τους.

«Με τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών και καθηγητών σωματικής αγωγής, φροντίζουμε αυτά τα παιδιά να λαμβάνουν ενθάρρυνση στη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες, όπου αυτό είναι εφικτό, υπολογίζοντας πάντα το όφελος στη σωματική και ψυχική τους υγεία», πρόσθεσε.


Σχετικά Άρθρα