ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Yπ. Υγείας: Άμεση αλλαγή μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, πυρά κατά ΟΚΥπΥ

10 Μαρτίου 2022, 13:12

images

Απόφαση για άμεση αλλαγή των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης έλαβε ο Υπουργός Υγείας, μετά τα χθεσινά περιστατικά μη λειτουργίας των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Σε σημερινή δήλωση του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ΓΝ Αμμοχώστου, ο Υπ. Υγείας ανέφερε ότι «δυστυχώς τα προβλήματα υπάρχουν εδώ και χρόνια, θέλω να απολογηθώ στους ασθενείς για αυτή την ταλαιπωρία που υφίστανται εδώ και αρκετά χρόνια».

«Το θετικό όλης αυτής της υπόθεσης είναι ότι πήραμε κάποιες αποφάσεις και λόγω αυτών των αποφάσεων θα έχουν καλύτερη περίθαλψη από σήμερα. Έχουμε αποφασίσει ότι συγκεκριμένη εταιρεία θα αναλάβει τη συντήρηση του συστήματος από σήμερα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «λήφθηκε μια απόφαση από το Υπουργείο Υγείας το οποίο πίεζε εδώ και αρκετό καιρό αλλά φτάσαμε σε αυτό το σημείο να μην υλοποιείται αλλά πήρα την απόφαση πάνω μου ώστε να αλλαχτούν άμεσα όλες οι μηχανές που υπάρχουν τη συγκεκριμένη στιγμή».

«Θα προσθέσουμε ακόμα περίπου 15 επιπρόσθετες μηχανές σε ένα σημείο που μας ενημέρωσε ότι είναι διαθέσιμο η κ. Αμαλία Χατζηγιάννη ώστε να έχουμε επιπρόσθετες 15 μηχανές για να εξυπηρετούν τους ασθενείς μας», συμπλήρωσε.

Επιβεβαίωσε ότι οι μηχανές θα έρθουν και παρακάλεσε τους ασθενείς να δείξουν κατανόηση για λίγο καιρό και με τις νέες μηχανές όχι μόνο θα εξυπηρετούνται αλλά θα αναβαθμιστεί και το νοσοκομείο ολόκληρο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα μηχανήματα αυτά θα έρθουν σε τρεις μήνες μάξιμουμ όπως έχει πληροφορηθεί από την εταιρεία που θα τα φέρει.

Ερωτηθείς εάν έχει παραγγελθεί μηχάνημα όπως είχε αναφέρει ο ΟΚΥπΥ, δήλωσε ότι «η πληροφόρηση που είχα κι εγώ είναι ότι αυτά τα μηχανήματα είχαν παραγγελθεί. Δυστυχώς δεν είχαν παραγγελθεί, γι’ αυτό ήρθα σήμερα εδώ για να δοθούν αυτές οι λύσεις που απ’ ότι αντιλαμβάνομαι ικανοποιούν και τους ασθενείς».

Επεσήμανε παράλληλα ότι η εταιρεία θα αναλάβει την ευθύνη εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο επηρεάζονται 54 ασθενείς αλλά διεξάγονται πρόνοιες ούτως ώστε να εξυπηρετούνται επιπρόσθετοι ασθενείς, πρόσθεσε.

Κληθείς να απαντήσει για τη στάση του ΟΚΥπΥ, δήλωσε ότι «δεν με ικανοποιεί αυτό το θέμα, έχω επικοινωνήσει και με τον ΟΚΥπΥ τις τελευταίες μέρες γιατί αυτό το θέμα από την πρώτη στιγμή που ανάλαβα σαν Υπουργός εντόπισα ότι ήταν πρόβλημα. Μου είχαν δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα μηχανήματα θα έρθουν αλλά δυστυχώς αν δεν ερχόμουν εδώ τα μηχανήματα δεν θα ερχόντουσαν ποτέ. Γι’αυτό πήρα την απόφαση να ακυρώσω όλες τις συναντήσεις που είχα σήμερα για να έρθω εδώ».

Συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ στις 1:30 μ.μ. που θα ενημερωθεί με σκληρή γλώσσα. Είναι και συμβολική η μέρα σήμερα ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Πρέπει να δούμε τη θετική εικόνα που όχι μόνο θα έχουμε καινούριες μηχανές αλλά θα έχουμε και ένα επιπρόσθετο θάλαμο με επιπρόσθετες μηχανές».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθώ0ν Έμιλυ Γρουτίδου Πετρίδου  δήλωσε ότι «είμαστε για πρώτη φορά ικανοποιημένοι ότι έχει μπει το νερό στο αυλάκι μετά από πολλά χρόνια παραπόνων, επιστολών για την κατάσταση στην Αμμόχωστο. Επιτέλους θα έχουμε μια αλλαγή».

Η Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη,  εξέφρασε την άποψη ότι «νιώθω ιδιαίτερα ευτυχισμένη γιατί σήμερα με την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας δίνεται επιτέλους λύση στο πρόβλημα της αιμοκάθαρσης, τόσο στο πρόβλημα της παροχής νερού αλλά και των μηχανών αιμοκάθαρσης. Αυτό ήταν αίτημα εδώ και δύο χρόνια και πραγματικά νιώθω συγκινημένη που με την εδώ παρουσία του Υπουργού Υγείας επιτέλους γίνεται πραγματικότητα και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα