ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Δικαιοσύνης: Στόχος οι μηδενικές απώλειες στους δρόμους

03 Μαΐου 2023, 16:43

images

Στην Κύπρο παρά τη σημαντική μείωση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, οι αριθμοί παραμένουν ψηλοί και μας προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό και έντονη ανησυχία, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκκίδη Προκοπίου, προσθέτοντας πως "ως πολιτεία στοχεύουμε στο "Όραμα Μηδέν", δηλαδή σε μηδενικές απώλειες στους δρόμους μας.

Σε χαιρετισμό της την Τετάρτη το πρωί σε ημερίδα για εμπέδωση της οδικής συνείδησης και τη χρήση ταχογράφων από βαρέα οχήματα που διοργανώθηκε στη Λευκωσία από την Αστυνομία, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Roadpol και το Support Cy της Τράπεζας Κύπρου, η κ. Κουκκίδη - Προκοπίου είπε πως η εξεύρεση αποτελεσματικών μέτρων και έργων με κυριότερο στόχο την αλλαγή οδικής κουλτούρας και συμπεριφοράς είναι επιτακτική, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.

Στα πλαίσια αυτά, ανέφερε, τόσο από την πολιτεία αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους προωθούνται έργα, που στοχεύουν στους χρήστες του οδικού δικτύου και αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας όπως η επέκταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, η λειτουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, ενημερωτικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, διαλέξεις σε σχολεία για παιδιά όλων των ηλικιών, βιωματικά εργαστήρια σε στρατόπεδα με χρήση εξοπλισμού της Αστυνομίας για εξομοίωση της εμπειρίας ενός ατυχήματος, ορισμός νέων Πρεσβευτών Οδικής Ασφάλειας.

Πρόσθεσε πως "η σωστή οδική συμπεριφορά αποτελεί ευθύνη όλων μας και η οδήγηση θα πρέπει να συνοδεύεται με την ασφάλεια στους δρόμους. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να υπάρχει αυστηρή τήρηση των βασικών κανόνων οδικής κυκλοφορίας, η οδήγηση να είναι συνειδητή και υπεύθυνη και να επιδεικνύουμε συμμόρφωση προς τους κανόνες ορθής οδικής συμπεριφοράς".

Η κ. Κουκκίδη - Προκοπίου ανέφερε πως οι ταχογράφοι αναμφίβολα συμβάλλουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, των συνθηκών εργασίας των οδηγών και στο θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων των οδικών μεταφορών. "Βελτιώνουν την επαγγελματική υγεία των οδηγών αφού με τις κατάλληλες συνθήκες ανάπαυσης μειώνεται το άγχος και η κούραση των οδηγών και επιτυγχάνεται η μείωση του κινδύνου πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων με τον έλεγχο της ταχύτητας", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως "η γνώση των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος και η εφαρμογή τους, τόσο από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών στόλων όσο και από τους ίδιους τους οδηγούς, είναι απαραίτητη και ως εκ τούτου έμφαση θα πρέπει να δίδεται στην ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών".

Είπε πως είναι πολύ σημαντική η παρουσία στη σημερινή ημερίδα εκπροσώπων των εταιρειών λεωφορείων και φορτηγών, δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον και ευαισθητοποίηση τους για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη θανατηφόρων συγκρούσεων, που σχετίζονται με την κυκλοφορία επαγγελματικών οχημάτων.

"Σημαντική και η συμβολή της Αστυνομίας μέσω των εκστρατειών ενημέρωσης που πραγματοποιεί σε σχέση με τους κινδύνους που προκαλούνται από τη μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς επίσης και με τη διεξαγωγή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας Roadpol, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και την Ηλεκτρομηχανική Υπηρεσία, οδικών ελέγχων φορτηγών και λεωφορείων για παραβάσεις που διαπράττονται από οδηγούς", κατέληξε η Υπουργός Δικαιοσύνης.



Σχετικά Άρθρα