ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Δικαιοσύνης: Προσβλέπουμε σε μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία

25 Οκτωβρίου 2023, 18:00

images

Προσβλέπουμε στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη του πρώτου κύκλου εργαστηρίων της Ακαδημίας Διά Βίου Μάθησης και Ενεργού Πολιτότητας, με θέμα «Ισότητα των Φύλων και Εξάλειψη των Κοινωνικών Προκαταλήψεων» που διοργανώνει το Δίκτυο Κοινωνικής Στήριξης Ορεινών Περιοχών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης στην Πάχνα της επαρχίας Λεμεσού.

Αναφερόμενη στη δημιουργία της Ακαδημίας Διά Βίου Μάθησης και Ενεργού Πολιτότητας, η Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική και καινοτόμα κοινωνική παρέμβαση, η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση της ποιότητας και των συνθηκών ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, οδηγώντας σε μελλοντική ανάπτυξη, αειφορία και πρόοδο.

Εν συνεχεία, η κ. Προκοπίου επεσήμανε ότι "τα παγιωμένα κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις που επικρατούν γύρω από τον ρόλο και τη θέση ανδρών και γυναικών στην κοινωνία αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο προς την επίτευξη της ισότητας. Πρόσθεσε ότι τα εμπεδωμένα κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις διαιωνίζουν τις ιστορικά άνισες σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών και αναπαράγουν έμφυλες ανισότητες, διακρίσεις, φαινόμενα βίας, σεξισμού, κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Δυστυχώς, στον σύγχρονο κόσμο, τόνισε η Υπουργός Δικαιοσύνης, "οι εμπόλεμες συρράξεις, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημικής και οικονομικής κρίσης, η αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας και των περιστατικών έμφυλης βίας και διακρίσεων επηρεάζουν δυσμενέστερα τις γυναίκες και τα κορίτσια και υπονομεύουν σθεναρά την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Επιπλέον, η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές και διεθνείς έρευνες, οι γυναίκες της υπαίθρου βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με μειωμένες ευκαιρίες εργοδότησης, ανέλιξης και οικονομικής αποκατάστασης, περιορισμένη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, σε υποδομές και υπηρεσίες φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων, καθώς και σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

"Υπό αυτές τις συνθήκες, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των ορεινών κοινοτήτων με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να καταστούν ένας σύγχρονος χώρος κοινωνικής, εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας, εντός του οποίου θα μπορούν να αξιοποιούνται στο έπακρο οι ικανότητες και η πραγματογνωσία των γυναικών", υπογράμμισε η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι τόσο η Στρατηγική για την Ισότητα των φύλων 2020-2025 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών που τέθηκαν το 2015 με ορίζοντα επίτευξης το 2023, θέτουν τις ευάλωτες ομάδες των γυναικών, περιλαμβανομένων των γυναικών της υπαίθρου και των αγροτισσών στο επίκεντρο των βασικών επιδιώξεών τους. "Επισημαίνουν μάλιστα ότι χρειάζεται να εξευρεθούν κατάλληλα μέτρα και μηχανισμοί που να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβασή τους σε όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, ενώ συνιστούν τη συνεχή επιμόρφωσή τους, μέσω της παροχής προσιτών και εύκολα προσβάσιμων ευκαιριών μάθησης", τόνισε.

Ως Πολιτεία, υπογράμμισε η κ. Προκοπίου, "αναγνωρίζουμε και κατανοούμε πλήρως τις πολλαπλές προκλήσεις και δυσχέρειες που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν καθημερινά οι γυναίκες και δη αυτές που αντιμετωπίζουν πολλαπλές και συχνά διατομεακές ανισότητες και διακρίσεις". Είναι γι’ αυτό, όπως εξήγησε, "που η Κυβέρνηση προωθεί στοχευμένα μέτρα και πολιτικές με στόχο την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλα τα προγράμματα και πολιτικές, περιλαμβανομένου του κρατικού προϋπολογισμού, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών, την προστασία των ευάλωτων ομάδων γυναικών, την καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας και την αποδόμηση των έμφυλων κοινωνικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων".

"Η προσήλωσή μας στα σημαντικά αυτά ζητήματα είναι σταθερή και αταλάντευτη και ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία συνθηκών για ένα κόσμο ίσων ευκαιριών για άντρες και γυναίκες", επεσήμανε καταληκτικά η Υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι "προσβλέπουμε στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας, όπου γυναίκες και άντρες θα μπορούν ν’ απολαμβάνουν ανεμπόδιστα τα δικαιώματά τους, στη βάση των αρχών της ισότητας και του πλήρους σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα".

Σχετικά Άρθρα