ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υγεία: Κορυφαία προτεραιότητα για τους ευρωπαίους πoλίτες

16 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Η υγεία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητες των ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του Ευρωβαρόμετρου.

Οι δύο νέες εκθέσεις την Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν ότι η ΕΕ ανταποκρίθηκε στην ανάγκη και τη ζήτηση για πιο ανθεκτικά, ισχυρά και δίκαια συστήματα υγείας, τα οποία είναι καλύτερα προετοιμασμένα για πιθανές κρίσεις.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της Επιτροπής, τέσσερα χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων της νόσου COVID-19, πολλές από τις λύσεις που προτάθηκαν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία της ΕΕ. 

Στόχος ήταν η ενίσχυση της συλλογικής  ετοιμότητας για τις κρίσεις υγείας, στο πλαίσιο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Η έκθεση για την κατάσταση της ετοιμότητας για την υγεία το 2023, επικεντρώνεται στα μέτρα που έλαβε η ΕΕ για τη βελτίωση της ικανότητάς της να αντιμετωπίσει σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας.

 «Η πανδημία του κορωνοϊού άσκησε πρωτοφανή πίεση στις κοινωνίες, τις οικονομίες και τα συστήματα υγείας μας. Η αντίδρασή μας έθεσε τα θεμέλια για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, που είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις και παρέχει υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Καλύτερη προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία

Ο σκοπός της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση ετοιμότητας για την υγεία, είναι να χαρτογραφήσει τις δράσεις της ΕΕ που έχουν ληφθεί μετά την πανδημία για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών για την υγειονομική περίθαλψη.

Ο κανονισμός για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, ο οποίος ισχύει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της αρχιτεκτονικής ασφάλειας υγείας της ΕΕ.

Ο κανονισμός, αναφέρει η Επιτροπή, έχει δημιουργήσει μια σταθερή βάση για αποτελεσματικότερη ετοιμότητα και συντονισμένη αντίδραση σε διασυνοριακούς κινδύνους για την υγεία. Θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αντιδράσουν γρήγορα σε μελλοντικές κρίσεις.

Διαρθρώσεις όπως η Επιτροπή Ασφάλειας της Υγείας της ΕΕ έχουν αναβαθμιστεί, οι εργαστηριακές ικανότητες της ΕΕ ενισχύονται και η χρηματοδότηση της ΕΕ ύψους σχεδόν €100 εκατ. από το πρόγραμμα EU4Health κατευθύνεται στα κράτη μέλη, προκειμένου να βελτιώσουν τα εθνικά τους συστήματα επιτήρησης.

Τα κράτη μέλη, αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής, εξακολουθούν να συντονίζονται στενά στο πλαίσιο της Επιτροπής Ασφάλειας της Υγείας, η οποία εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά με την προετοιμασία του COVID-19 και άλλων αναπνευστικών ασθενειών για τον χειμώνα 2023/24.

Κλειδί ο εμβολιασμός

Παράλληλα επισημαίνει, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών.

Όπως υποδεικνύει η έκθεση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια υποστήριξε την ανάπτυξη εμβολίων και διασφάλισε τη διαθεσιμότητά τους σε όλα τα κράτη μέλη καθώς και σε τρίτες χώρες, σώζοντας δεκάδες εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, εξίσου σημαντικός είναι ο συνήθης εμβολιασμός καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής και αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται, σύμφωνα με τα υφιστάμενα προγράμματα εμβολίων.

Πιεστικές απειλές και προκλήσεις

Όσον αφορά τις πιο πιεστικές απειλές για την υγεία, η έκθεση ετοιμότητας ρίχνει φως στο ζήτημα της αντιμικροβιακής αντοχής (ΑΜΡ), η οποία προκαλεί πάνω από 35.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη και χρειάζεται επείγουσα δράση.

Άλλες δύο σημαντικές προκλήσεις που επισημαίνονται στην έκθεση και αφορούν  την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών απειλών για την υγεία, είναι οι κίνδυνοι από τις ασθένειες των ζώων και οι αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Στόχος τα ανθεκτικά συστήματα υγείας

Τη σημαντικότητα του να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί την πρόοδο όσον αφορά την υγειονομική ετοιμότητα και την οικοδόμηση ανθεκτικών συστημάτων υγείας, τόνισε η κ. Κυριακίδου.

«Οι εκθέσεις για την κατάσταση ετοιμότητας στον τομέα της υγείας και την κατάσταση της υγείας στην ΕΕ , αποτελούν βασικά εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου και καθοδηγούν σε σημαντικό βαθμό την πολιτική μας στον τομέα της υγείας, με προτεραιότητα την προστασία των πολιτών μας», επεσήμανε.

Η ΕΕ, αναφέρει η έκθεση, εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την έγκριση διεθνούς συμφωνίας για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών (η «συμφωνία για την πανδημία») ενώ δεσμεύεται επίσης να ενισχύσει τους διεθνείς κανονισμούς υγείας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση, η ψυχική υγεία των πολιτών της ΕΕ επιδεινώθηκε μετά την πανδημία.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει η Επιτροπή, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις της ψυχικής υγείας που να καλύπτουν την αποτίμηση, την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη.

Η έκθεση για την κατάσταση της υγείας, τονίζει επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης των αυξανόμενων ανισοτήτων στην υγεία σε ολόκληρη την Ένωση, καθώς και της αύξησης των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών.

Η πανδημία του COVID-19, οδήγησε σε διεύρυνση του χάσματος στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μεταξύ 2019 και 2021 σε όλα τα κράτη μέλη.

Βασικός τομέας αντιμετώπισης ο καρκίνος

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής από το 2022 δείχνουν μείωση του χάσματος. Από αυτή την άποψη, ο καρκίνος επισημαίνεται ως βασικός τομέας προτεραιότητας για αντιμετώπιση.

Η Επιτροπή έχει ήδη λάβει ορισμένα σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σημαντικών πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Στην έκθεση, τονίζεται επίσης η σημασία της συνεχούς επένδυσης στην υγεία, προκειμένου τα συστήματα υγείας να προετοιμαστούν για πιθανές μελλοντικές κρίσεις.

Ένας ιδιαίτερα σημαντικός τομέας είναι η συνεχιζόμενη ανάγκη συγκρίσιμων και έγκυρων δεδομένων για την υγεία, η οποία είναι καίριας σημασίας για τη διαμόρφωση ενημερωμένων πολιτικών και τις αποτελεσματικές καινοτομίες στον τομέα της υγείας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας, θα βοηθήσει στην απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού των δεδομένων υγείας και στην ενδυνάμωση των πολιτών της ΕΕ μέσω καλύτερης ψηφιακής πρόσβασης και ελέγχου των πληροφοριών υγείας.

Τέλος η Επιτροπή αναφέρει ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν διατεθεί περισσότερα από €43 δισ. σε 27 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά περιλαμβάνουν περισσότερα από €14 δισ. που προορίζονται για μέτρα για την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των συστημάτων υγείας.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα