ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρονοδιάγραμμα για υπογραφή σύμβασης στα νοσοκομεία

08 Φεβρουαρίου 2024, 06:02

images

Χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της διαδικασίας συνομολόγησης συμφωνίας για τις συλλογικές συμβάσεις στα κρατικά νοσηλευτήρια, καθορίστηκε στο πλαίσιο της προχθεσινής συνάντησης του νέου υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού με τις συντεχνίες και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Όπως αναφέρθηκε από τον Υπ. Υγείας, τις επόμενες δέκα μέρες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των συντεχνιών και του ΟΚΥπΥ για το θέμα της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Δημιουργία ενός πλαισίου συλλογικής σύμβασης

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του YgeiaWatch, αυτό που συμφωνήθηκε στη προχθεσινή συνάντηση, με σκοπό την προοπτική κατάληξης, είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συλλογικής σύμβασης, που θα περιλαμβάνει την αύξηση των μισθών του προσωπικού, τα θέματα της αξιολόγησης, τη δομή και ό,τι άλλο προκύπτει μέσα από τη συλλογική σύμβαση.

Όπως πληροφορείται το YgeiaWatch, ένα από τα θέματα που παραμένει ανοιχτό, είναι ποσοστό της αύξησης των μισθών των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για κάποια από τα θέματα , όπως της δομής και της αξιολόγησης, δεν θα υπάρξει κατάληξη σε αυτό το στάδιο, αφού πρέπει πρώτα να συζητηθούν και να μελετηθούν πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, η συμφωνία θα περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα για την κατάληξη και την εφαρμογή τους.

Όπως καταδεικνύεται, υπάρχει πρόθεση από όλες τις πλευρές για να προχωρήσει τάχιστα και να κλείσει το θέμα το οποίο μακρηγόρησε.

Βάσει των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, θα υπάρξει και κατάληξη στα υπόλοιπα θέματα που χρειάζονται ρύθμιση, έτσι ώστε μέσα από τη ρύθμιση, στην ανανέωση της σύμβασης να υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα ζητήματα.

Αν εξελιχθούν τα πράγματα στη βάση αυτής της διαδικασίας, θα μπορεί να υπάρξει κατάληξη, αναφέρθηκε επισήμως στο YgeiaWatch από συντεχνιακό στέλεχος.

Το σημαντικό για τις συντεχνίες είναι ότι καθορίστηκε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας, με την προοπτική συνομολόγησης και υπογραφής συλλογικής σύμβασης, στην οποία θα καθορίζεται ρητά και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας που αφορά τα ζητήματα που θα παραμείνουν ανοικτά.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός υγείας, ανέφερε ότι «έγινε μια ενημέρωση όσον αφορά το που βρίσκονται οι δύο πλευρές σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και που είναι οι αποκλίσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε τις επόμενες μέρες να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική λύση».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προηγούμενης συνάντησης συντεχνιών και ΟΚΥπΥ με την τέως Υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη, ο Οργανισμός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις των εργαζομένων να μην βασίζονται στην οικονομική κατάσταση και τα αποτελέσματα του Οργανισμού, αλλά να είναι σταθερές για τα δύο πρώτα χρόνια.

Βασική επιδίωξη των συντεχνιών, είναι όπως η σύμβαση να εδράζεται σε κάποιες βασικές αρχές που αφορούν γενικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η οποία θα πρέπει να τοποθετεί τους εργαζόμενους με βάση τα καθήκοντα τους σε ένα πλαίσιο και να διαλαμβάνει το ποια είναι η εξέλιξη τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ απέρριψαν το προηγούμενο διάστημα πρόταση του ΟΚΥπΥ για το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης εργασίας και προχώρησαν σε απεργιακά μέτρα.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα