ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεχωρίζει η Κύπρος στην αιμοδοσία

14 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Η Κύπρος  έχει κρατήσει την αιμοδοσία ως 100% εθελοντική και είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού με τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος, αναφέρει η προϊστάμενη της Τράπεζας Αίματος, Άντρη Παναγιώτου.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, η κ. Παναγιώτου μιλώντας στο YgeiaWatch, ευχαρίστησε τον κόσμο της Κύπρου, ο οποίος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για αιμοδοσία και κατάφερε να εξασφαλιστεί επάρκεια αίματος και να βοηθήσει τους πάσχοντες συνανθρώπους του.

Όπως επισημαίνει, η προσέλευση στα κέντρα αιμοδοσίας είναι αυξημένη, τονίζοντας ότι η εξασθένιση του ιού Covid-19 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Η κ. Παναγιώτου ευελπιστεί ότι αυτή η ανταπόκριση θα συνεχιστεί και εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, εφόσον αρκετοί πολίτες απουσιάζουν για διακοπές και υπάρχει ενδεχόμενο μειωμένης προσέλευσης στα κέντρα αιμοδοσίας.

Όπως ανέφερε, «υπάρχουν αποθέματα, αλλά αν δεν έρχονται κάθε μέρα γύρω στους 250-300 αιμοδότες, τότε θα ξεκινήσουμε να έχουμε σοβαρό πρόβλημα παγκύπρια».

Όσον αφορά τα ωράρια των σταθμών αιμοδοσίας, αναφέρει ότι στον σταθμό αιμοδοσίας Λεμεσού και Λευκωσίας εργάζονται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και οι υπόλοιποι σταθμοί λόγω αναλογίας πληθυσμού και προσωπικού εργάζονται μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

«Όμως ταυτόχρονα γίνονται και πρωινές και απογευματινές και νυχτερινές αιμοδοσίες στους τόπους εργασίας ή σε κοινότητες, σε εμπορικά κέντρα σε Λεμεσό και Λευκωσία, δημοσιεύουμε το πρόγραμμα αιμοδοσιών στην ιστοσελίδα του Κέντρου Αίματος, οπότε ο κόσμος όταν θέλει να αιμοδοτήσει θα βρει κάποιο σημείο σε κοντινή απόσταση», προσθέτει.

Μαθητές πρεσβευτές εθελοντικής αιμοδοσίας

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, φέτος ξεκίνησε ένα πρόγραμμα από τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο  και με τη συμμετοχή του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο άρχισε να διδάσκεται ο εθελοντισμός για την αιμοδοσία στα δημοτικά σχολεία και οι μικροί μαθητές γίνονται πρεσβευτές της αιμοδοσίας.

«Προσπαθούμε εμφυτέψουμε τον εθελοντισμό και την ανάγκη να προσφέρουμε αίμα στο συνάνθρωπο μας στα μικρά παιδιά, οπότε μετά θα είναι και οι αυριανοί μας αιμοδότες», σημειώνει.

Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα

Όπως αναφέρεται στη διαδικτυακή σελίδα του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δώσουν αίμα, εφόσον: είναι υγιείς και δεν έχουν κρυολόγημα, γρίπη ή άλλη ασθένεια την ημέρα της αιμοδοσίας, είναι ηλικίας μεταξύ 17-65 ετών (για νέους ηλικίας 17-18 ετών χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση γονέα ή κηδεμόνα), το βάρος σώματος είναι τουλάχιστον 50 κιλά και η αιμοσφαιρίνη τους είναι στα φυσιολογικά επίπεδα.

Επίσης, μπορούν να δώσουν αίμα όσοι έχουν ασφαλισμένο τρόπο ζωής, πριν την αιμοδοσία δεν έχουν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά και δεν έχουν υποβληθεί σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή έχουν προσβληθεί από βαριά νόσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

ΠΟΥ: Βελτίωση διαθεσιμότητας αίματος σε ασθενείς

Η βελτίωση της διαθεσιμότητας και ποιότητας ανθρώπινου πλάσματος και αίματος προς τους ασθενείς αποτελεί μία από τις στρατηγικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 14 Ιουνίου 2023, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η ημέρα αυτή «παρέχει μία ειδική ευκαιρία για να γιορτάσουμε και να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές αιμοδότες σε όλο τον κόσμο για το δώρο του αίματος».

Το φετινό σύνθημα για την εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών 2023, είναι «Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου ζωή, μοιράσου συχνά». Επικεντρώνεται σε ασθενείς που χρειάζονται δια βίου υποστήριξη μετάγγισης και υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει κάθε άτομο, δίνοντας το πολύτιμο δώρο του αίματος ή του πλάσματος.

Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της τακτικής χορήγησης αίματος ή πλάσματος για τη δημιουργία ασφαλούς και βιώσιμης παροχής αίματος και προϊόντων αίματος που να είναι πάντα διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε όλοι οι ασθενείς που έχουν ανάγκη να λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε μεμονωμένη δωρεά είναι ένα πολύτιμο δώρο που σώζει ζωές και η επαναλαμβανόμενη δωρεά είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ασφαλούς και βιώσιμης παροχής αίματος.

Σημειώνεται ότι σε πολλές χώρες, οι υπηρεσίες αίματος αντιμετωπίζουν την πρόκληση να διαθέσουν επαρκές αίμα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα και την ασφάλειά του.

Ως εκ τούτου, η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος – ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, έχει αντίκτυπο σε όλους τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρειάζονται τακτική μετάγγιση.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα