ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεκίνησε ο έλεγχος συνταγογράφησης αντιβιοτικών

03 Μαΐου 2023, 06:02

images

Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες 2 Μαΐου, η συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου από τους γιατρούς με σκοπό τη συλλογή στοιχείων που αφορούν τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών σκευασμάτων.

Η ανώτερη λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Μόνικα Κυριάκου, σε δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι «από τις 2 Μαΐου είναι δυνατή μέσω του συστήματος πληροφορικής η συλλογή κάποιων στοιχείων που έχουν να κάνουν με τη χρήση αντιβιοτικών σκευασμάτων στο πλαίσιο της διαχείρισης της καλής παροχής αντιβιοτικών σκευασμάτων, σε συνεργασία με ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας».

«Προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες μέσα από τη χρήση των σκευασμάτων στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, έτσι ώστε αυτές οι πληροφορίες να μπορούν να τύχουν αξιολόγησης και να προβούμε σε περαιτέρω τροποποιήσεις ή διαπιστώσεις αναφορικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται σήμερα τα αντιβιοτικά από τους παροχείς υγείας και άλλους επαγγελματίες υγείας», εξήγησε.  

Η αντιπρόεδρος των προσωπικών ιατρών, Δρ Μαίρη Αβραμίδου, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι «στο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να καθορίσουμε τη διάγνωση, δηλαδή γιατί θέλουμε να δώσουμε την αντιβίωση, πόσες μέρες θα διαρκέσει χρονικά η αγωγή και να επιβεβαιώσουμε ότι είναι η ενδεδειγμένη αντιβιοτική αγωγή για τη βάση και ότι δεν τη δίνουμε για ίωση».

Όπως δήλωσε, «υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος που πιάνει σχεδόν όλες τις λοιμώξεις, από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, του ουροποιητικού, του μυοσκελετικού, του γαστρεντερικού κ.ά. Άρα έχουν συμπεριληφθεί όλες οι διαγνώσεις με τις οποίες μπορούμε να δώσουμε αντιβίωση όταν υπάρχουν μικροβιακές λοιμώξεις».

Η κ. Αβραμίδου ανέφερε ότι «προηγουμένως μπορούσαμε να γράψουμε αντιβίωση χωρίς να το αιτιολογήσουμε καν, για οποιαδήποτε νόσο, για οποιοδήποτε πρόβλημα, χωρίς να πρέπει να δώσουμε αιτιολογία» προσθέτοντας ότι «μπορεί να αφορά λίγο περισσότερη γραφειοκρατία για εμάς το να συμπληρώνουμε τον λόγο που δίνουμε αντιβίωση, όμως τουλάχιστον θα πρέπει να το αιτιολογήσω».

«Εγώ προσωπικά έχω δει και στον covid, πάρα πολλοί συνάδελφοι να δίνουν αντιβίωση και πάρα πολλοί ασθενείς να απαιτούν αντιβίωση», είπε.

Σε περίπτωση που οι ασθενείς απαιτούν ή παραπονιούνται για τη συνταγογράφηση αντιβίωσης, η κ. Αβραμίδου τονίζει ότι «η ιατρική δεν είναι ‘θέλω’, η ιατρική είναι τι πρέπει και τι ενδείκνυται να γίνει».

Σχετικά με το ερωτηματολόγιο, «ένα από τα ερωτήματα είναι εάν έχω εξετάσει τον ασθενή. Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάζεται πρώτα ο ασθενής. Για παράδειγμα, όμως, εάν πρόκειται για ουρολοίμωξη η οποία είναι με τα συμπτώματα του ασθενή και κάνω την ουροκαλλιέργεια και βγαίνει θετική, εκεί μπορεί να μην χρειάζεται να εξετάσω τον ασθενή. Αλλά όλα τα υπόλοιπα όσον αφορά βήχα, πονόλαιμο κλπ. πρέπει να εξετάσουμε τον ασθενή και να έχουμε ένδειξη για να μπορούμε να δώσουμε αντιβίωση», επισημαίνει.

Όπως ανέφερε, «υπάρχει η Εθνική Επιτροπή Αντιβιοτικών στο Υπουργείο Υγείας, η οποία παλιά είχε κάνει μία εκστρατεία ότι δεν χρειάζεται αντιβίωση για γρίπη και ίωση. Δεν είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίζουμε τώρα, αλλά και με τον covid και τη γρίπη συνταγογραφηθήκαν τεράστιες ποσότητες αντιβιοτικών».

«Όλοι μας αναγκαστήκαμε να συνταγογραφήσουμε για κάποιον που δεν υποχωρούσαν τα συμπτώματα και θα το ξανακάνουμε όταν ενδείκνυται», συμπλήρωσε.

Τίθεται θέμα δημόσιας υγείας

Η Δρ Αβραμίδου σημείωσε ότι «οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και η ανθεκτικότητα των μικροβίων είναι κάτι που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, και πάρα πολλοί ασθενείς κάθε χρόνο σε όλα τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία, χάνουν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις»

«Οπόταν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες. Μάλιστα η ΕΕ έχει εκδώσει και ευρωπαϊκή οδηγία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εδώ και 15 χρόνια σχεδόν. Το 2009 ήταν η τελευταία οδηγία που εκδόθηκε και αφορά την ασφάλεια των ασθενών και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, και μιλά ακριβώς για την ανθεκτικότητα των μικροβίων, πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τις αντιβιώσεις με σύνεση», διευκρίνισε.

Κληθείσα να σχολιάσει εάν υπάρχουν άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία χρειάζεται έλεγχος στη συνταγογράφηση, είπε ότι «δεν υπάρχει αυτό το θέμα με άλλα φάρμακα».

Υπέδειξε ότι «δεν είναι θέμα να ελέγξουμε τη συνταγογράφηση, εδώ μπαίνει ένα θέμα δημόσιας υγείας που έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα των μικροβίων και να εκτοξεύονται τα κόστη περίθαλψης των ασθενών αν αναπτύσσονται τέτοιες μικροβιακές λοιμώξεις. Και ο χρόνος νοσηλείας αυξάνεται, το κόστος περίθαλψης αυξάνεται, οι εργασιακές ώρες που χρειάζεται να νοσηλευτεί ο ασθενής περισσότερο. Αυτά έχουν κοστολογηθεί στην Ευρώπη».

Δεν αφορά τα φαρμακεία ο έλεγχος συνταγογράφησης αντιβιοτικών

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιερά Ισσέγιεκ, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι το ερωτηματολόγιο αυτό δεν αφορά στα φαρμακεία, αφορά στους γιατρούς που τα συνταγογραφούν.

«Βεβαίως επικροτούμε την εφαρμογή αυτή γιατί και εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος στη χρήση των αντιβιοτικών», είπε.

Εξήγησε ότι «οι φαρμακοποιοί απλώς εκτελούν τη συνταγή, δεν μπορούμε να δώσουμε στο ΓεΣΥ οτιδήποτε χωρίς τη συνταγή του γιατρού. Και από τη στιγμή που ο κόσμος έχει την ευχέρεια να απευθύνεται στον γιατρό του και να μπαίνει η συνταγή στο ΓεΣΥ, δεν ζητούν χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία».

Όπως δήλωσε, αυτό το φαινόμενο έχει εκλείψει από τον καιρό που εφαρμόστηκε το ΓεΣΥ. «Αν πρέπει να πάρει κάποιος αντιβιοτικό πάντα μιλά με τον γιατρό του, γιατί έχει τη δυνατότητα να το παίρνει φθηνότερα μέσω του ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

Η κ. Ισσέγιεκ σημείωσε ότι «εμείς δεν μπορούμε να αρνηθούμε να δώσουμε αντιβιοτικό όταν υπάρχει συνταγή. Από τη στιγμή που υπάρχει συνταγή στο σύστημα και την έδωσε ένας γιατρός, το φαρμακείο δεν έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να δώσει αντιβίωση στον ασθενή, πρώτα απ’ όλα γιατί δεν ξέρει και τον λόγο».

Υπέδειξε, επίσης, ότι τα φαρμακεία δεν δίνουν χωρίς συνταγή αντιβιοτικά γιατί υπάρχει και έλεγχος από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα