ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χειμώνα με ψηλές θερμοκρασίες αναμένουν επιστήμονες

23 September 2023, 06:00

images

Τα χειρότερα έπονται λόγω της κλιματικής αλλαγής προειδοποιούν οι επιστήμονες και καλούν τις κοινωνίες να λάβουν μέτρα διαχείρισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τονίζουν ότι φέτος το χειμώνα αναμένονται πιο ψηλές από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες, λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο (El Niño), το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καθησυχάζουν εντούτοις ότι στην Κύπρο, τουλάχιστον φέτος το χειμώνα, δεν θα σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το Daniel που έπληξε πρόσφατα την Ελλάδα, αν και χρόνο με το χρόνο το κλίμα θα γίνεται πιο επικίνδυνο και διεκδικητικό λόγω των ανθρωπογενών επιδράσεων στο περιβάλλον.

Ο άνθρωπος ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Πάνος Χατζηνικολάου, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξήγησε ότι το φαινόμενο El Niño, το οποίο αναμένεται να ενταθεί το χειμώνα συνοδεύεται από πολύ ψηλές θερμοκρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στηριζόμενος στα κλιματικά μοντέλα και τις εκθέσεις του IPC, είπε ότι «η σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία 40 χρόνια οφείλεται στην ανθρωπογενή επίδραση στο περιβάλλον και στις αυξημένες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου (όπως του διοξειδίου του άνθρακα).

Αναφερόμενος στο μεγάλης έντασης Μεσογειακό κυκλώνας Daniel που έπληξε πρόσφατα την Ελλάδα, την Τουρκία και την Λιβύη, είπε ότι «τέτοια φαινόμενα έχουν δυναμικές αιτίες λόγω της φυσικής μεταβλητότητας της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που ανέκαθεν επενεργούσαν και θα συνεχίζουν να δρουν και στο μέλλον, τα οποία ωστόσο, είναι δύσκολο να αποδοθούν στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή».

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι «ειδικά φέτος, η μεγάλης έκτασης καταστροφή και οι ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσαν οι τεράστιες ποσότητες νερού από την καταιγίδα Daniel, είναι αποτέλεσμα της γενικής εξάπλωσης των δραστηριοτήτων των ανθρώπων μέσα στη φύση και το φυσικό περιβάλλον, αλλά και της έλλειψης και εφαρμογής διαχειριστικών σχεδίων αντιμετώπισης τέτοιων ακραίων φαινομένων».

«Άλλωστε», παρατήρησε, «γι’ αυτό βλέπουμε και τις τεράστιες καταστροφές που προκαλούνται από τα ακραία φαινόμενα μέσα στις πόλεις και στις κατοικημένες περιοχές».

Όσον αφορά το φετινό χειμώνα, ο κ. Χατζηνικολάου εξέφρασε την άποψη ότι «είναι νωρίς ακόμα για έγκυρη πρόβλεψη. Τα αποτελέσματα των ειδικών κλιματικών μοντέλων εποχικής χρονικής κλίμακας από το South East European Climate Change Center, δείχνουν για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου ότι το γενικό χαρακτηριστικό θα είναι οι κανονικές τιμές θερμοκρασίας και αθροιστικού ύψους βροχής».

Αναμένονται ψηλές θερμοκρασίες και το χειμώνα

Ο διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας Κλεάνθης Νικολαΐδης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «σε περιόδους El Niño, όπως αυτή που διάγουμε τώρα, το βόρειο ημισφαίριο έχει πολύ πλούσιες βροχές, ιδιαίτερα η περιοχή της Νοτίου Αμερικής, της Βόρειας Ευρώπης και Βόρειας Ασίας».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «στη δική μας γειτονιά δεν υπάρχει ισχυρό σήμα που να δείχνει ότι θα έχουμε ένα πολύ βροχερό χειμώνα ή τουλάχιστον όχι στο μέγεθος των βροχών που είδαμε στην Ελλάδα».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία επηρεάζει τον πλανήτη και ειδικά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, το φαινόμενο El Niño μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στην αύξηση της θερμοκρασίας και τη μείωση της μέσης βροχής.

Ο κ. Νικολαΐδης, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, είπε ότι «αναμένεται πως τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο συχνά τα ακραία φαινόμενα με τις έντονες βροχοπτώσεις και την καταιγιδοφόρα δραστηριότητα, λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Σύμφωνα με εκθέσεις, είπε, σταδιακά στο δεύτερο μισό του παρόντος αιώνα το κλίμα θα έχει εντελώς διαφορετική όψη, θα γίνει πιο διεκδικητικό, πιο ακραίο και επικίνδυνο.

«Γι’ αυτό», τόνισε, «οι κοινωνίες θα πρέπει να φροντίσουν να διασφαλιστούν».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα