ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τζ. Χριστοδούλου: Προτεραιότητα η πρόληψη βίας κατά γυναικών

03 Απριλίου 2023, 06:14

images

Η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι προτεραιότητα της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ανέφερε η Επίτροπου Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων (ΓΥ.Κ.Ο.), η οποία διοργανώθηκε την Κυριακή στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.

«Είναι γεγονός ότι 1 στις 3 γυναίκες ανά το παγκόσμιο βιώνει σωματική και σεξουαλική βία από κάποιο οικείο άτομο, σύντροφο ή πρώην σύντροφο», ανέφερε αρχικά η Επίτροπος. «Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ότι η έμφυλη βία είναι σήμερα η σοβαρότερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη, με άμεσες και μακροπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις γυναίκες και τα κορίτσια, όσο και για τον άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο», πρόσθεσε.

«Στην Κύπρο 1 στις 4 γυναίκες θα έρθουν αντιμέτωπες με κάποιας μορφής βία στη διάρκεια της ζωής τους, επειδή είναι γυναίκες. Αυτό τονίζουν τόσο η Σύμβαση για την Καταπολέμηση κάθε Μορφής Διάκρισης κατά των Γυναικών και η Διακήρυξη για την Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών και τα δυο κείμενα του ΟΗΕ», επεσήμανε η κ. Χριστοδούλου.

Ακόμη, η Επίτροπος σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (2021) υπολόγισε το οικονομικό κόστος της βίας στη βάση του φύλου σε ολόκληρη την ΕΕ σε 366 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η βία κατά των γυναικών ανέρχεται στο 79% του κόστους, δηλαδή 289 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Στην Κύπρο, έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα προς την ορθή κατεύθυνση», τόνισε η κ. Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι «το νομικό πλαίσιο στη βάση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι ολιστικό και περιεκτικό και παρέχει τη βάση στην οποία μπορούν να κτιστούν πολλές πολιτικές, μέτρα και δράσεις».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η δημιουργία του Συντονιστικού Φορέα και της εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, στη βάση και των υποχρεώσεων της Κύπρου «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τα σχόλια από την ομάδα εμπειρογνωμόνων GREVIO του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει πρώτα και πάνω απ' όλα να ενδυναμωθεί η αποτελεσματική διατμηματική συνεργασία και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, αφού η έλλειψη ανταλλαγής πληροφοριών μπορεί να θέσει τις γυναίκες και τα παιδιά σε αυξημένο κίνδυνο», υπογράμμισε η Επίτροπος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, «έχουν ήδη συσταθεί ειδικά κλιμάκια διερεύνησης υποθέσεων βίας στην οικογένεια στα ΤΑΕ της κάθε επαρχίας και έχουν αναπτυχθεί ειδικά πρωτόκολλα στην αστυνομία για τον χειρισμό υποθέσεων βίας στην οικογένεια». Η κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε ότι το πρωτόκολλο θα ενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα αν το θύμα δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε ποινική δίωξη.

«Πρωτόκολλα έχουν αναπτυχθεί και για θέματα βιασμού και άλλων μορφών έμφυλης βίας, όπως και το πρωτόκολλο για την αξιολόγηση του κινδύνου, το οποίο σύμφωνα με την GREVIO θα πρέπει να επανεξετάσουμε ως προς την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά του», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «με τη δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας, έχουν σωθεί γυναίκες και παιδιά».

«Η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι προτεραιότητα της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη», τόνισε η κ. Χριστοδούλου. «Το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει και να συμβάλει στις προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, του Συντονιστικού Φορέα, της Αστυνομίας και της κοινωνίας των πολιτών», επεσήμανε, αναφέροντας ότι έμφαση θα δοθεί σε προληπτικές δράσεις συμπεριλαμβανομένης της συστηματικής εκπαίδευσης που αφορά στην διάσταση του φύλου.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εμπέδωση της κουλτούρας της ισότητας, μακριά από αναχρονιστικές προκαταλήψεις ενώ παράλληλα, για να μπορούν τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο οι γυναίκες θα αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη», κατέληξε η Επίτροπος.

Σχετικά Άρθρα