ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τριπλάσια τα επίπεδα σκόνης: Ποιους επηρεάζει και πώς να προσέχουμε

08 Απριλίου 2022, 15:41

images

Τριπλάσια του ανώτατου επιτρεπτού ορίου είναι τα επίπεδα σκόνης που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο με τους αρμόδιους φορείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περιορισμένη έκθεση σε εξωτερικούς χώρους και προσοχή στους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Δρ Χάρης Αρμεύτης, Πνευμονολόγος και πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι η οριακή τιμή σκόνης είναι πέραν των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικών μέτρων και η Κύπρος τις τελευταίες μέρες κατέχει τιμή σκόνης άνω των 150.

Δήλωσε ακόμη ότι η σκόνη αυτή έρχεται από τη Σαχάρα της Αφρικής και μεταφέρεται στις χώρες της Μεσογείου. «Τα πιο μικρά σωματίδια που μεταφέρει η σκόνη έχουν διάμετρο μικρότερη των 10 μικρομέτρων και είναι τα πιο επικίνδυνα», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι η σκόνη επηρεάζει κυρίως τους ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα, η πνευμονική ίνωση και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

«Μπορεί όμως να επηρεάσει και όσους δεν έχουν κάποια προβλήματα υγείας προκαλώντας τους κόπωση, πονοκέφαλο ή/και ερεθισμό στα μάτια», συμπλήρωσε. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν αυξημένα επίπεδα επισκέψεων στους γιατρούς λόγω της απορρύθμισης των συμπτωμάτων όπως για παράδειγμα η πρόκληση πόνου στο στήθος.

Συνεπώς, επεσήμανε, η σκόνη μπορεί να επηρεάσει κυρίως τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τους ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις.

Τα μέτρα προστασίας που προτείνει ο Δρ Αρμεύτης είναι η αποφυγή έκθεσης ή άσκησης σε ανοικτούς εξωτερικούς χώρους, για την εργασία σε εξωτερικούς χώρους ορίζει απαραίτητη τη χρήση προστατευτικής μάσκας που εμποδίζει τα μικροσωματίδια να εισχωρήσουν και για τους ασθενείς να τηρούν τη θεραπεία τους σε συνεννόηση με το γιατρό.

Σημειώνει ακόμη, ότι έχει γίνει ανάλυση της σκόνης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο και αποδείχτηκε ότι μεταφέρει και βλαβερές ουσίες όπως είναι ο μόλυβδος.

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί από το απόγευμα της Παρασκευής 8 Απριλίου και μετά.

Τα επίπεδα σκόνης σήμερα

Σήμερα, σημειώνονται ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση ότι οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα οργανωτικά ή και τεχνικά μέτρα, αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Οι ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 7:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:

Λευκωσία:                            92,4   μg/m3

Λεμεσός:                            100,6   μg/m3

Λάρνακα:                              88,3   μg/m3

Παραλίμνι:                            98,0   μg/m3

Πάφος:                               109,8   μg/m3

Ζύγι:                                      74,5   μg/m3

Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου:    118,9   μg/m3

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα