ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρία σχέδια επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες

07 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Τρία σχέδια επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες, παρέχει το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, το πρώτο σχέδιο με τίτλο «Σχέδιο Απασχόλησης με στήριξη» αφορά την εργοδότηση ατόμων με σοβαρές αναπηρίες στην ανοιχτή αγορά εργασίας με την παροχή στήριξης από καθοδηγητή εργασίας. Οι δικαιούχοι για το εν λόγω σχέδιο είναι οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες που εργοδοτούν καθοδηγητή εργασίας.

Το ύψος χορηγίας ανέρχεται στα €13.500 ετησίως ανά πρόγραμμα.

Το δεύτερο σχέδιο που παρέχεται είναι το «Σχέδιο για δημιουργία και λειτουργία μικρών μονάδων για σκοπούς αυτοεργοδότησης ατόμων με αναπηρίες», το οποίο αφορά τη δημιουργία μικρών μονάδων για αυτοεργοδότηση ατόμων με αναπηρίες, των οποίων η απασχόληση στην αγορά εργασίας είναι δύσκολη.

Επίσης, δικαιούχοι για το εν λόγω σχέδιο είναι τα άτομα με σωματικές, αισθητηριακές, νοητικές ή άλλες αναπηρίες, οι οποίες προκαλούν ουσιώδη μείωση της δυνατότητας απασχόλησης στην αγορά εργασίας και επιτρέπουν την άσκηση μόνο περιορισμένου κύκλου βιοποριστικών επαγγελμάτων.

Η χορηγία για το σχέδιο ανέρχεται μέχρι €8.543.

Το τρίτο σχέδιο με τίτλο «Σχέδιο Επαγγελματικής Κατάρτισης ατόμων με αναπηρίες» αφορά τη διεύρυνση των ευκαιριών κατάρτισης και επιμόρφωσης μέσα από προγράμματα που θα πρέπει να στοχεύουν στη διευκόλυνση της εργοδότησης ή της επαγγελματικής ανέλιξης των ενδιαφερόμενων ατόμων με αναπηρίες.

Προστίθεται ότι οι δικαιούχοι είναι άτομα με αναπηρίες τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα εργοδότησης ή ανέλιξης στο επάγγελμά τους ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσής τους και η χορηγία για αυτό ανέρχεται μέχρι €1.708.

Αναγνώριση δικαιώματος στην εργασία και την απασχόληση

Όπως αναφέρει το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, όραμά του είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες και στρατηγικός του στόχος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, που θα ανοίξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Επιπλέον, το Τμήμα αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς των δράσεων για την υλοποίηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Η Κύπρος έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τον Μάρτιο του 2011, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμά τους στην εργασία και την απασχόληση και υποχρεώνει τα κράτη μέρη στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τη διασφάλιση του δικαιώματος αυτού.

Ανάμεσα στα μέτρα που οφείλουν να πάρουν τα κράτη μέλη περιλαμβάνονται:

• η αποτελεσματική πρόσβαση από άτομα με αναπηρίες σε γενικά τεχνικά προγράμματα και προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού, υπηρεσίες τοποθέτησης και επαγγελματικής και διαρκούς κατάρτισης

• η προαγωγή ευκαιριών απασχόλησης και επαγγελματικής προόδου στην αγορά εργασίας, όπως επίσης και βοήθεια στην εύρεση, απόκτηση, διατήρηση και επιστροφή στην απασχόληση

• η προαγωγή ευκαιριών για αυτοεργοδότηση, επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη συνεταιρισμών και δημιουργία επιχειρήσεων

• η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας από τα άτομα με αναπηρίες στην ανοιχτή αγορά εργασίας

• η προαγωγή προγραμμάτων για επαγγελματική αποκατάσταση, διατήρηση επαγγέλματος και επιστροφή στην εργασία για τα άτομα με αναπηρίες.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα