ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρέχουν στους ειδικούς για ψυχική υγεία οι Κύπριοι

19 Νοεμβρίου 2023, 06:00

images

Αύξηση των περιστατικών που χρήζουν ψυχιατρικής αντιμετώπισης αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι η συνειδητοποίηση για τη σημασία της ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί και για αυτό τον λόγο οι άνθρωποι αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη περισσότερο από πριν.

Επιπλέον, τονίζουν, οι συνθήκες ζωής, η οικονομική πίεση, οι φυσικές καταστροφές και άλλοι παράγοντες, συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης για ψυχιατρική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου για το 2023 δείχνουν επιδείνωση της ψυχικής υγείας μετά την πανδημία, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης και την αύξηση των κοινωνικών και οικονομικών πιέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα στα έξι άτομα στην ΕΕ αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας πριν από την πανδημία, με τα ποσοστά να έχουν πλέον αυξηθεί.

Επίσης, η αυξανόμενη επίγνωση για τη σημασία της ψυχικής υγείας, έχει οδηγήσει σε περισσότερες προσπάθειες και από τις κυβερνήσεις για την παροχή πρόσβασης σε ψυχιατρική θεραπεία.

Αναζητούν ραντεβού με ειδικούς

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο ψυχίατρος Δρ. Γιώργος Μικελλίδης, αναφέρει ότι η αύξηση άρχισε να παρουσιάζεται από τον καιρό της πανδημίας με περιστατικά ψυχικών διαταραχών, όπως οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη.

«Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο κόσμο να αναζητεί ένα ραντεβού σε ειδικό. Η οικονομική κρίση είναι από τα κυριότερα θέματα τα οποία έχουν επίπτωση στην ψυχική υγεία του κάθε ανθρώπου. Όταν οι οικονομικές συνθήκες πάνε χέρι με χέρι με θέματα ψυχικής υγείας, τότε ξεκάθαρα βλέπουμε ότι ο κόσμος θα ζητήσει βοήθεια. Υπάρχει γενικότερα και μια αβεβαιότητα στον εργασιακό τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης», εξηγεί.

Επίσης, σύμφωνα με τον γιατρό, η εύκολη πλέον πρόσβαση στις ναρκωτικές ουσίες, η κατάχρηση αλκοόλ αλλά και άλλα είδη εξαρτήσεων, όπως είναι ο τζόγος, επηρεάζουν αρκετές οικογένειες.

Παράλληλα, αρκετοί ερευνητές έχουν συσχετίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρκετές ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, της ανησυχίας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Πολύς κόσμος, όπως υποστηρίζουν, επηρεάζεται αρνητικά επειδή δεν γνωρίζει ότι τα περισσότερα από αυτά που παρουσιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ρεαλιστικά ή ότι είναι επιτηδευμένα, κάτι το οποίο μπορεί να τους κάνει να νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί.

«Η άμεση και συνεχής πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , βάζει τα άτομα στη διαδικασία σύγκρισης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει στο άτομο αρνητικά συναισθήματα, όπως ζήλια και φθόνο. Οι κοπέλες ειδικότερα επηρεάζονται για την εξωτερική εμφάνιση πχ αν έχουν περιττά κιλά και αν το σώμα τους δεν είναι όπως προβάλλεται από τα «role models». Αυτό σχετίζεται και με τις διατροφικές διαταραχές, τα βουλιμiκά επεισόδια και την ανορεξία», συμπληρώνει ο γιατρός.

Άλλοι λόγοι που έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, προσθέτει, είναι και αυτά όλα που συμβαίνουν γύρω μας όπως για παράδειγμα οι πόλεμοι οι οποίος εκτός από άσχημες αναμνήσεις , κυρίως στη μεγαλύτερη γενιά, έχουν και οικονομικό αντίκτυπο στην Ευρώπη.

«Όλα αυτά προκαλούν αβεβαιότητα, φόβο και με όλα αυτά ο κόσμος δεν μπορεί εύκολα να απολαύσει τη στιγμή και να ξεφύγει. Μπορεί να πάει διακοπές για κάποιες μέρες και ταυτόχρονα να κουβαλά μαζί του όλες τις έγνοιες της καθημερινότητας και δεν μπορεί να ηρεμήσει», υποδεικνύει.

Αυξημένα περιστατικά μετά την ένταξη ψυχολόγων στο ΓεΣΥ

Ο Κλινικός Ψυχολόγος, Κωνσταντίνος Μιχαήλ, επισημαίνει στο YgeiaWatch ότι η αύξηση άρχισε να παρατηρείται μετά τη πανδημία και συνέπεσε και με την ένταξη των ψυχολόγων στο ΓεΣΥ».

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι άρχισαν να προσέρχονται στους ψυχολόγους για πρώτη φορά μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα , τα οποία δεν είχαν κάποιο ιστορικό ή κάποια εκδήλωση θεμάτων ψυχικής υγείας καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», σημειώνει.

«Για παράδειγμα», αναφέρει, «ένα άτομο 50 ετών επισκέπτεται για πρώτη φορά τον ψυχολόγο για κάποιο πρόβλημα το οποίο έχει πυροδοτηθεί μετά την πανδημία».

Σε αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Μιχαήλ, σίγουρα συνέλαβε και ο εγκλεισμός.

«Κάποια θέματα προέκυψαν λόγω του εγκλεισμού, για παράδειγμα οι σχέσεις των ζευγαριών. Κάποιοι ανακάλυψαν θέματα που προηγουμένως δεν υπήρχαν λόγω της απόστασης. Για παράδειγμα ενδοοοικογενειακή βία διαφάνηκε πλέον σε άτομα τα οποία δεν περίμεναν ποτέ ότι θα αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα στην οικογένειά τους».

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο ψυχολόγος, διογκώθηκαν και κάποιες υφιστάμενες συμπτωματολογίες. Για παράδειγμα, σημειώνει, η φοβία μετάδοσης του ιού επιδείνωσε τις Ιδεοψυχαναγκαστικές Διαταραχές (ΟCD) ή τις φοβίες για ασθένειες.

«Πλέον όμως ο κόσμος πάει και συμβουλεύεται τους ψυχολόγους και όχι μόνο για να αντιμετωπίσει και ενεργά συμπτώματα. Το θέμα επιπτώσεις covid έχει καταλαγιάσει αλλά πλέον στη συνείδηση του κόσμου έχει αποτυπωθεί ότι ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει σε διάφορα θέματα», συμπληρώνει

Το θετικό της σημερινής εποχής, καταλήγουν και οι δύο ειδικοί, είναι ότι ο κόσμος πλέον αναζητά βοήθεια.

Βέβαια ,όπως τονίζουν, αυτό πρέπει να γίνεται με προσοχή και να αναζητούν τη βοήθεια μόνο από εξειδικευμένα στον τομέα άτομα για να παρέχεται και η σωστή και αποτελεσματική θεραπεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), οι επισκέψεις σε κλινικούς ψυχολόγους ανέρχονται φέτος σε 13 χιλ. κατά μέσο όρο ανά μήνα από 9,5 χιλ. το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις σε ψυχίατρους, ανέρχονται σε 13 χιλ. το 2023  από 12,5 χιλ. το 2022 και 11,6 χιλ. το 2021.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα