ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρέχουν να προλάβουν το «έμφραγμα» στα νοσοκομεία

24 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με σκοπό την αποτροπή των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξαγγέλθηκαν για την Τετάρτη σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου ΠΑΣΥΔΥκαι Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥπΥ) κλήθηκαν να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τις απόψεις των δύο πλευρών για το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης στον ΟΚΥπΥ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή.

Όπως σημείωσε ο κ. Ματθαίου, κατά τη συνάντηση δεν έγινε κάποια διαβούλευση ή διαπραγμάτευση για προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα. Ο Γενικός Διευθυντής κάλεσε τις δύο πλευρές να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ και εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΔΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Ματθαίου, δεν υπάρχει κάποια άλλη συνάντηση προγραμματισμένη προς το παρόν, ενώ η προγραμματισμένη απεργία για την Τετάρτη ισχύει κανονικά.          

Σημειώνεται ότι άγνοια για τη χθεσινή σύσκεψη εξέφρασαν οι υπόλοιπες συντεχνίες με δημόσιες τοποθετήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, σήμερα θα επιχειρηθεί νέα προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και ο ΟΚΥπΥ ήδη κατέθεσε πρόταση για αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων. 

Υπενθυμίζεται ότι η στάση εργασίας εξαγγέλθηκε για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων του ΟΚΥπΥ, για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό, που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.

Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό τους αναφέροντας ότι το θέμα αυτό συνεχίζεται για χρόνια και ότι είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει συλλογική σύμβαση σε ένα ημικρατικό οργανισμό.

Συγκεκριμένα ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συγκροτημένη παρέμβαση από την κυβέρνηση, ώστε το βασικό δικαίωμα των εργαζομένων να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα μέσω μιας συλλογικής σύμβασης, να εφαρμοστεί στην πράξη.

Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε ότι η απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων είναι αποτέλεσμα της άρνησης του ΟΚΥπΥ να προχωρήσει στη σύναψη συλλογικής σύμβασης για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν από την ημέρα που δημιουργήθηκε ο οργανισμός.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, ανέφερε ότι αυτό που ζητούν είναι ίση μεταχείριση με τους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου δήλωσε ότι «υπήρχε όλος ο χρόνος από τον Ιανουάριο να βρεθεί μια λύση. Έγινε τεχνική επιτροπή. Έγινε κοστολόγηση αιτημάτων συντεχνιών και η διαφορά ήταν μηδαμινή. Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συλλογική σύμβαση. Αυτό μας βάζει σε έγνοια ότι κρύβονται σκοπιμότητες».

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι το γεγονός ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια ούτε από πλευράς ΟΚΥπΥ, αλλά ούτε και από πλευράς πολιτείας, ώστε να αποφευχθεί αυτή η κινητοποίηση προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη.

Τέλος ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, ανέφερε ότι, «δεν έχουμε καταφέρει μετά από συζητήσεις να πετύχουμε το αυτονόητο. Ο ίδιος ο οργανισμός μας έχει φέρει όλους εμάς σήμερα να μιλάμε για μια απεργιακή κινητοποίηση».

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα