ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρχονται απεργιακά μέτρα στα νοσοκομεία- Οι θέσεις των συντεχνιών

20 Οκτωβρίου 2023, 11:35

images

Την πραγματοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το απόγευμα, εξήγγειλαν επίσημα σήμερα οι συντεχνίες.

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών ΟΚΥπΥ, για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό, που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.

Όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι διαβεβαίωσαν, κατά τις ώρες της απεργίας όλα τα νοσηλευτήρια, θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και κανένας ασθενής δεν πρόκειται να κινδυνεύσει.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας σε δηλώσεις του στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ανέφερε ότι η ποιοτική αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή να υπάρξει συγκροτημένη παρέμβαση από την κυβέρνηση, ώστε το βασικό δικαίωμα των εργαζομένων να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα μέσω μιας συλλογικής σύμβασης, να εφαρμοστεί στην πράξη.

Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε ότι η απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων είναι αποτέλεσμα της άρνησης του ΟΚΥπΥ να προχωρήσει στη σύναψη συλλογικής σύμβασης για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν από την ημέρα που δημιουργήθηκε ο οργανισμός. Πρόσθεσε ότι είναι αποτέλεσμα και χρονίζοντων προβλημάτων.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, ανέφερε ότι αυτή η ιστορία δεν είναι σημερινή, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει συλλογική σύμβαση σε ένα ημικρατικό οργανισμό. «Αυτό που ζητούμε είναι απλό: Ίση μεταχείριση με τους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς. Δεν μας έχουν αφήσει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε σε δυναμικά μέτρα», τόνισε.

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου δήλωσε ότι «μας προβληματίζει έντονα η επιμονή του ΟΚΥπΥ. Καταβάλλονται επίμονες προσπάθειες εδώ και δυο χρόνια. Δυστυχώς ο ΟΚΥΠΥ οχυρώνεται πίσω από επιχειρήματα όπως η οικονομική βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Είναι και δική μας ανησυχία αυτό. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε την επιμονή άρνηση τους να συνομολογήσουμε συλλογική σύμβαση. Υπήρχε όλος ο χρόνος από τον Ιανουάριο να βρεθεί μια λύση. Έγινε τεχνική επιτροπή. Έγινε κοστολόγηση αιτημάτων συντεχνιών και η διαφορά ήταν μηδαμινή. Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συλλογική σύμβαση. Αυτό μας βάζει σε έγνοια ότι κρύβονται σκοπιμότητες».

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, δήλωσε ότι η στάση του ΟΚΥΠΥ αντικατοπτρίζει την αντίληψη του για το τι σημαίνει διαχείριση δημοσίων νοσηλευτηρίων.

«Μια αντίληψη εντελώς λανθασμένη. Δεν μπορείς με τέτοια ελαφρά τη καρδιά να αντιμετωπίζεις τους εργαζόμενους σου. Θα πηγαίναμε με μέτρα είναι γνωστό εδώ και ένα μήνα. Προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το ότι εκ μέρους οργανισμού αλλά και πολιτείας δεν έγινε καμία προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί αυτή η κινητοποίηση», πρόσθεσε.

Τέλος ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης,ανέφερε ότι, «δεν έχουμε καταφέρει μετά από συζητήσεις να πετύχουμε το αυτονόητο. Ο ίδιος ο οργανισμός μας έχει φέρει όλους εμάς σήμερα να μιλάμε για μια απεργιακή κινητοποίηση».


Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα