ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις στους δέκα Κυπρίους καπνίζουν

09 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Τρεις στους δέκα Κύπριους καπνίζουν, με τη μεγαλύτερη συχνότητα καπνιστών να καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρεία MARC με θέμα «Το κάπνισμα με μια ματιά» για λογαριασμό της Philip Morris Cyprus.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της έρευνας, με ποσοστό 36,2% οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες (26,5%), ενώ μετά την ηλικία των 55 ετών, το κάπνισμα μειώνεται αισθητά.

Οι κυριότεροι λόγοι διακοπής του καπνίσματος σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι οι επιπτώσεις στην υγεία και τη φυσική κατάσταση, ένα ισχυρό κίνητρο σε όλες τις πληθυσμιακές κατηγορίες, το οικονομικό κόστος το οποίο είναι ισχυρό κίνητρο διακοπής στις νεότερες ηλικιακές ομάδες και στις γυναίκες και η απαλλαγή από την αίσθηση της εξάρτησης.

Ένας στους δύο καπνιστές, δηλαδή το 51% δηλώνει ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα οφέλη και τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος, ενώ το 82% συμφωνεί πως το κάπνισμα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Αιτία διαφωνιών

Όσον αφορά το κάπνισμα και τις διαπροσωπικές σχέσεις, ένας στους δύο καπνιστές δηλαδή το 51% των καπνιστών με σύντροφο ή σύζυγο μη καπνιστή αναφέρουν πως η καπνιστική συνήθεια ενοχλεί τον/την σύντροφο τους.

Ποσοστό 34,5% δηλώνει ότι το κάπνισμα αποτελεί αιτία διαφωνιών και καυγάδων με τον/την σύντροφο που είναι μη καπνιστής, ενώ ποσοστό 25% με σύντροφο που καπνίζει αναφέρει ότι το κάπνισμα είναι αιτία διαφωνιών και καυγάδων.

Το 53% των μη καπνιστών αναφέρει ότι οι διαφωνίες και οι τσακωμοί είναι λόγω της καπνιστικής συνήθειας του/της συντρόφου τους.

Στο ερώτημα τι είναι πιο ενοχλητικό από το κάπνισμα του/της συντρόφου τους, το 26% των μη καπνιστών ανέφερε τον καπνό του τσιγάρου, το 14% την αναπνοή του καπνιστή, το 13% την μυρωδιά σε ρούχα, μαλλιά και χέρια και το 12%, την οσμή του τσιγάρου στο χώρο.

Ποσοστό 55% των μη καπνιστών συμφωνούν ότι οι καπνιστές είναι λιγότερο ελκυστικοί και επιθυμητοί στους μη καπνιστές.

Κοινωνικό περιβάλλον

Σε σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον και το κάπνισμα, το 65% των μη καπνιστών ενοχλείται όταν συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο καπνίζει, δηλώντας ότι θα ήθελε να το διακόψει.

Το 62,8% των μη καπνιστών ενοχλείται όταν επισκέπτεται σπίτια καπνιστών γιατί δεν αισθάνεται άνετα σε χώρο με καπνό, ενώ το 65,5% θεωρεί ότι το κάπνισμα είναι μια ξεπερασμένη συνήθεια.

Εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος

Σε ερώτηση για τη μετάβαση από τα παραδοσιακά τσιγάρα στα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, οι βασικότεροι λόγοι είναι ότι δεν μυρίζουν, αποτελούν μειωμένο κίνδυνο για την υγεία, δεν έχουν στάχτη, βοηθούν στην προσπάθεια διακοπής ή μείωσης του τσιγάρου, η περιέργεια, προσφέρει καπνιστική ικανοποίηση, δεν έχει καύση, αποτελεί μόδα, είναι εύχρηστα, οικονομικά και καινοτόμα προϊόντα και αποτελούν σύσταση γιατρού ή προτροπή φίλων και συγγενών.

Σε σχέση με το τι προτιμούν, το 49,3% των μη καπνιστών προτιμά ο καπνιστής να χρησιμοποιεί εναλλακτικούς τρόπους καπνίσματος, ενώ το 58% της ηλιακής ομάδας 21 με 34 ετών ασπάζεται την ίδια άποψη.

Το 53,1% του ενήλικου πληθυσμού δεν ενοχλείται από το εναλλακτικό κάπνισμα, ενώ το 34,6% των ερωτηθέντων πρότεινε σε καπνιστή το εναλλακτικό κάπνισμα ώστε να διακόψει τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Το 75% έχει προτείνει σε καπνιστές το εναλλακτικό κάπνισμα.

Όσον αφορά στην ενημέρωση του εναλλακτικού καπνίσματος, μόλις το 17,5% του ενήλικου πληθυσμού δηλώνει επαρκώς ενημερωμένο, ενώ το 32,1% δηλαδή ένας στους τρεις έχει την πληροφόρηση που χρειάζεται.

Κυρίαρχη πηγή πληροφόρησης για το εναλλακτικό κάπνισμα, είναι φίλοι/γνωστοί κατά 32,4%, ΜΜΕ κατά 11,8% και κοινωνικά δίκτυα κατά 11,7%. Τα σημεία πώλησης αναφέρονται σε μόλις 5,4% και οι γιατροί, φαρμακοποιοί και οδοντίατροι με 2,1%.

Αναφορικά με τις βασικές διαφορές από το παραδοσιακό κάπνισμα, μόνο το 26,3% του ενήλικου πληθυσμού τις γνωρίζει, ενώ το 57,5% των καπνιστών δεν γνωρίζουν τις διαφορές.

Η έρευνα έγινε με δείγμα 807 νοικοκυριών τον Ιούλιο του 2022.

 

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα