ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τραγικές επιπτώσεις από την στέρηση ύπνου

14 Μαΐου 2023, 06:00

images

Η στέρηση ύπνου επηρεάζει την ασφάλεια όλων, την οικονομία και την εργασία και μπορεί να επιφέρει τραγικές επιπτώσεις, σημειώνει ο καθηγητής και διευθυντής της Παιδογκολογικής και Παιδοαιματολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου.

Σε ομιλία του στο σεμινάριο με θέμα «Πώς θα νικήσουμε την αϋπνία, το ροχαλητό και την άπνοια; Η καταπολέμηση των διαταραχών του ύπνου» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, ανέφερε ότι οι διαταραχές του ύπνου απασχολούν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Εξήγησε ότι οι επιπτώσεις της στέρησης ύπνου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε γενικό επίπεδο και σε ατομικό επίπεδο.

Ειδικότερα, σε γενικό επίπεδο σημείωσε ότι δεν δίνεται η σημασία που πρέπει, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε σε άλλες χώρες, ούτε στην Κύπρο.

«Οι επιπτώσεις είναι τραγικές. Επηρεάζουν την ασφάλεια όλων μας, την οικονομία, και την εργασία. Υπάρχουν επαγγέλματα υψηλού κινδύνου όπως πιλότοι, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, γιατροί, νοσηλευτές, στρατιωτικοί και άλλοι», είπε, προσθέτοντας ότι μπορούν να γίνουν επαγγελματικά λάθη λόγω στέρησης ύπνου που προκαλούν απώλειες ζωών, αναπηρίες και καταστροφές.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η στέρηση ύπνου οδηγεί σε οδικά ατυχήματα και ότι κούραση στο τιμόνι κάθε μέρα προκαλεί παγκοσμίως μεγάλο αριθμό θανάτων και σοβαρών αναπηριών.

Ο Δρ Λοΐζου ανέφερε ότι στην κυπριακή δημοκρατία, σύμφωνα με τον περί μηχανοκίνητων οχημάτων και τροχαίας κινήσεως νόμο, άρθρο 10, η οδήγηση υπό την επήρεια κόπωσης είναι αδίκημα και τιμωρείται με ενός έτους φυλάκιση ή/και χρηματική ποινή €3.000.

«Εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών να διαπιστώσουν εάν ο οδηγός κρατά το τιμόνι υπό επήρεια κόπωσης, δηλαδή από τον τρόπο συμπεριφοράς αν οδηγεί αλόγιστα, αν διακρίνεται στα μάτια ή το πρόσωπο η κούραση», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά σε ατομικό επίπεδο, τόνισε ότι από την στέρηση ύπνου επηρεάζονται διάφορες πτυχές όπως η προσωπική υγεία, η οικογένεια, η επαγγελματική ζωή, οι σχέσεις, η οικονομική ευμάρεια.

Συγκεκριμένα, οι βλάβες στην προσωπική υγεία αφορούν προβλήματα στην καρδιά, διαβήτη, παχυσαρκία, μολύνσεις, καρκίνο, εγκέφαλο, ψυχική υγεία, σεξουαλική ζωή.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγινε, επίσης, αναφορά στις διαταραχές του ύπνου, που είναι η αϋπνία, ροχαλητό, άπνοια ύπνου, σύνδρομο ανήσυχων άκρων, διαταραχές κιρκάδιου ρυθμού, ναρκοληψία, παραϋπνίες και τα χαρακτηριστικά τους.

Π. Κανάρη: Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής 

Η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη, ανέφερε σε χαιρετισμό της στο σεμινάριο ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για συνολική ποιότητα ζωής, ευημερία, ευεξία και συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης και της διάθεσης.

«Θα έλεγα ότι τα πολυάσχολα προγράμματα, οι απαιτήσεις της εργασίας και ο άκρως απαιτητικός τρόπος ζωής με τα σημερινά δεδομένα προκαλούν ελλείματα ύπνου. Συχνά θυσιάζουμε τον ύπνο για δουλειά, αναψυχή ή άλλες δραστηριότητες χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «η έλλειψη ύπνου, η κακή ποιότητα ύπνου μπορούν ωστόσο να οδηγήσουν σε μία σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, το άγχος, ακόμα και κατάθλιψη».

Σύμφωνα με την υπουργό, «σεμινάρια όπως αυτό αποτελούν μία καλή ευκαιρία για να μάθουμε περισσότερα για τις διαταραχές του ύπνου, για τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθούμε, προκειμένου να έχουμε διαχρονικά καλύτερο ύπνο».

«Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει και δηλώνει αρωγός σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από οργανωμένα σύνολα με απώτερο στόχο την πρόληψη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», επεσήμανε.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα