ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τον Πάνο Εγγλέζο τίμησε την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας

28 Ιουνίου 2023, 16:49

images

Το Υπουργείο Υγείας τίμησε την Τετάρτη τον απερχόμενο Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, Πάνο Εγγλέζου, για τις πρωτοπόρες και άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε, με σκοπό την ενδυνάμωση, τη συνεχή εκπαίδευση και την διατήρηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στην πρώτη γραμμή, για θέματα που αφορούν στη θαλασσαιμία.

Μιλώντας κατά την τελετή βράβευσης του κ. Εγγλέζου, η Υπουργός Υγείας, Δρ Κανάρη είπε πως η πρωτοβουλία για να τιμηθεί ο Πάνος Εγγλέζου, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του «συνιστά μια οφειλόμενη αναγνώριση για το εκπληκτικό έργο ενός πραγματικού οραματιστή, το όνομα του οποίου, για 60 και πλέον χρόνια, αποτελεί συνώνυμο της προσφοράς και του αλτρουϊσμού», για να σημειώσει ότι «η για δεκαετίες ακούραστη και ακατάπαυστη μάχη του κατά της θαλασσαιμίας, απέφερε λαμπρά αποτελέσματα παγκοσμίως, όπως την ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, της οποίας ηγείται από το 1986 μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με την Δρ Κανάρη «το όνομα του Πάνου Εγγλέζου αναφέρεται σε κάθε μήκος και πλάτος του κόσμου και είναι αναντίλεκτα συνυφασμένο με τον εθελοντισμό και την προσφορά του προς τους ασθενείς με θαλασσαιμία, άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες και σπάνιες αναιμίες», σημειώνοντας πως «δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Πάνος Εγγλέζος τιμήθηκε από τις Κυβερνήσεις της Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μαλδιβών, Μαρόκο, Ινδίας και Κίνας για την πολύτιμη προσφορά του κατά της θαλασσαιμίας».

Σημείωσε ότι «η Κύπρος, χάρη στον ακατάπαυστο αγώνα ανθρώπων, όπως του Πάνου Εγγλέζου, κρατά τα σκήπτρα στον παγκόσμιο αγώνα για την πρόληψη, έλεγχο και διαχείριση της θαλασσαιμίας, μεταλαμπαδεύοντας το παράδειγμα της σε όλη την υφήλιο».

Εξήρε, μάλιστα, το έργο του αναφερόμενη στο βραβείο King Abdulaziz του Πανεπιστημίου King Abdulaziz, το οποίο ο Πάνος Εγγλέζος έλαβε από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, για τη συμβολή του στην ίδρυση του τοπικού Αντιαναιμικού Συνδέσμου, ως επίσης και το βραβείο Περιφερειακού Κυβερνήτη, ως ένδειξη αναγνώρισης της συνεχούς και μακρόχρονης προσφοράς του κατά της Θαλασσαιμίας από τον Διεθνή Σύνδεσμο «Lions International», το 1982.

Είπε, επίσης, πως ο Πάνος Εγγλέζος τιμήθηκε από την Πανελλήνια Αιματολογική Εταιρεία και τον Πανελλήνιο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο, για την πολύπλευρη προσφορά του κατά της Θαλασσαιμία ενώ έλαβε το προσωνύμιο του «Rotary Paul Harris Fellow», για την εξέχουσα προσφορά του στην κοινωνία.

«Τιμούμε τον Πάνο Εγγλέζο και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, για τους αγώνες που δίνουν καθημερινά, προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών προς τα άτομα με θαλασσαιμία και να στηρίξουν με εμπειρογνωμοσύνη και επιστημονική τεκμηρίωση, μέσα από το ευρύ της δίκτυο ακαδημαϊκών και ερευνητών του τομέα, την προώθηση συστάσεων προς τις Κυβερνήσεις και εθνικούς φορείς υγείας σε 62 χώρες του κόσμου, όπως αυτές καθορίζονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας», είπε η Υπουργός Υγείας.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι «τιμούμε τον Πάνο Εγγλέζο για την ανθρωπιά, την προσφορά και το εμπνευσμένο του όραμα που έδωσε ελπίδα και βοήθησε χιλιάδες συνανθρώπους μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Εγγλέζος ευχαρίστησε την κυβέρνηση, την Υπουργό και το Υπουργείο Υγείας, καθώς και την Εκκλησία, γιατί όπως είπε χωρίς αυτούς δεν θα γίνονταν όλα αυτά τα επιτεύγματα.

Όπως είπε ο κ. Εγγλέζος «μόνο το 20% του πληθυσμού της γης απολαμβάνει σοβαρά τη θεραπεία και την αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας», για να σημειώσει ότι «το άλλο 80% είναι ακόμα σε πρωτόγονα στάδια και δεν επωφελείται ούτε τα απαραίτητα, με αποτέλεσμα να ζει σε άθλια κατάσταση και στο τέλος να πεθαίνει σε πολύ νεαρή ηλικία».

Εξέφρασε τη λύπη του, γιατί, όπως είπε, από την ηλικία που βρίσκεται δεν μπορεί να είναι τόσο δραστήριος και να προσφέρει πολύ περισσότερα.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της προσφοράς όσο μπορεί.


 

Σχετικά Άρθρα