ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το κράτος ένοικος σε κτήρια χωρίς πιστοποιητικά

30 Αυγούστου 2023, 13:21

images

Συνολικά 77 κτήρια που ενοικιάζει το κράτος για σκοπούς στέγασης των υπουργείων, υφυπουργείων, τμημάτων και υπηρεσιών της δημόσιας υπηρεσίας, δεν διαθέτουν πιστοποιητικό έγκρισης.

Επίσης, άλλα 196 από το σύνολο των 427 κτηρίων που ενοικιάζει η Δημοκρατία, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε επικαιροποίηση στο σχετικό μητρώο στέγασης κρατικών υπηρεσιών, της κατοχής του σχετικού πιστοποιητικού.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη, στην ερώτηση ημερομηνίας 15 Μαρτίου 2023, του βουλευτή του ΑΚΕΛ Βελεντίνου Φακοντή, κρατικά τμήματα και υπηρεσίες που στεγάζονται σε κτήρια με ενοίκιο δεν κατέχουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης και σε κάποια από αυτές δεν έχουν εφαρμοστεί αντισεισμικοί κώδικες.

Με βάση την σχετική ενημέρωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, για το κατά πόσο τα ενοικιαζόμενα υποστατικά πληρούν τις απαιτήσεις των αντισεισμικών κωδίκων, αναφέρεται ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων εξετάζει το όλο θέμα.

Κτήρια χωρίς στατική και σεισμική επάρκεια

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των κτηρίων που έχουν ανεγερθεί πριν το 1994 να προσκομίσουν πιστοποιητικό ελέγχου στατικής και σεισμικής επάρκειας από ιδιώτη μελετητή.

Ο κ. Βαφεάδης αναφέρει ότι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αρνηθούν ο έλεγχος θα διενεργηθεί από κατακυρωμένο προσφοροδότη για να διαπιστωθεί ο βαθμός επικινδυνότητας των κτηρίων και κατά πόσο χρήζουν εργασιών αντισεισμικής αναβάθμισης.

Προσθέτει ότι το κόστος της εκτίμησης θα αποκοπεί, από το ποσό που καταβάλλεται ως ενοίκιο, ενώ αναφορικά με το ποσό που καταβάλλει το κράτος σε ενοίκια, ο υπουργός παραπέμπει για στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στα €20 εκατ. το κόστος των ενοικίων

Σύμφωνα πάντως, με πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Δημόσιο καταβάλλει ετησίως περίπου €20 εκατ. για ενοίκια.

Μεταξύ άλλων, στην σχετική έκθεση αναφέρεται ότι το 53% υπουργείων, υφυπουργείων, τμημάτων και υπηρεσιών του δημοσίου βρίσκονται στο νοίκι.

Στα ευρήματα της έκθεσης αναφέρεται ότι παρατηρήθηκε πως έχουν συναφθεί ευνοϊκά προς τους ιδιοκτήτες συμβόλαια ενοικίασης, με μακροχρόνια περίοδο ενοικίασης και πρόβλεψη για αυξήσεις των ενοικίων ανά διετία.   

Επίσης, εντοπίστηκαν συμβόλαια ενοικίασης με συμφωνημένες τιμές ενοικίων, αρκετά υψηλότερες από τις εκάστοτε λογικές τιμές της αγοράς, αλλά και ότι δόθηκαν αυξήσεις ενοικίων, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια/ διαπραγμάτευση για περιορισμό τους.

Οι υπηρεσίες που ενοικιάζουν

Όσον αφορά το πιστοποιητικό έγκρισης, αναφέρεται ότι δεν διέθεταν αρκετά από τα ενοικιαζόμενα κτήρια, αλλά και πως ορισμένα διέθεταν πιστοποιητικά έγκρισης με σημειώσεις, ενώ άλλα διέθεταν πιστοποιητικά έγκρισης με μη εξουσιοδοτημένες εργασίες. 

Στις κρατικές υπηρεσίες που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια (πίνακας επισυνάπτεται), περιλαμβάνονται τα κεντρικά γραφεία και τμήματα και υπηρεσίες των υπουργείων Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Ενέργειας, καθώς και η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, το γραφείο της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και το γραφείο της εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα