Τμ. Υδάτων: Υπερδιπλάσια αποθέματα σε σχέση με πέρσι
02 September 2026, 10:44
Σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση βρίσκονται τα αποθέματα νερού στα φράγματα, με τη φετινή υδρολογική χρονιά να καταγράφεται ως μια από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.
Σε δηλώσεις της στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, η Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου, ανέφερε χθες ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εξαιρετική υδρολογική εικόνα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις ασυνήθιστα υψηλές βροχοπτώσεις και εισροές που καταγράφηκαν τον φετινό Αύγουστο.
Σημείωσε ότι ο φετινός Αύγουστος κατέγραψε μια από τις καλύτερες υδρολογικές επιδόσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Στις 31 Αυγούστου, τα συνολικά αποθέματα στα φράγματα ανέρχονταν σε περίπου 110 εκατ. κυβικά μέτρα, με την παγκύπρια πληρότητα να διαμορφώνεται στο 37,8%, έναντι 14,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Πρόκειται ουσιαστικά για υπερδιπλασιασμό των αποθεμάτων σε σχέση με πέρσι, καθώς και για σημαντική αύξηση της στάθμης των φραγμάτων.
Εξετάζονται οι κατανομές νερού στους αγρότες
Ερωτηθείσα κατά πόσο η βελτιωμένη υδρολογική εικόνα δημιουργεί περιθώριο για χαλάρωση των περιορισμών προς τους αγρότες, η κ. Οικονομίδου ανέφερε ότι το Τμήμα αντιλαμβάνεται την αγωνία και τις ανησυχίες των γεωργών.
Όπως εξήγησε, ήδη μέσα στο 2026 προχώρησαν σε αυξημένες κατανομές νερού σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας τη βελτιωμένη υδρολογική εικόνα της χρονιάς.
Ωστόσο, τόνισε ότι οι αποφάσεις για τη διαχείριση των υδατικών πόρων δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στη σημερινή εικόνα των φραγμάτων, αλλά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις ανάγκες των επόμενων ετών.
Για τον λόγο αυτό, το Τμήμα συνεχίζει να αξιολογεί τα δεδομένα και να εξετάζει όλα τα διαθέσιμα σενάρια.
«Σε περίπτωση που προκύψουν τεκμηριωμένα πρόσθετες δυνατότητες, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του συστήματος, αυτές θα αξιολογηθούν με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Τότε, το Τμήμα θα επανέλθει με αναθεωρημένο σενάριο κατανομής.», δήλωσε η κ. Οικονομίδου.
Της Χαρίλειας Τουμάζου
