ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τί ζητά από το κράτος ο Σύνδεσμος ατόμων με αυτισμό

02 Απριλίου 2024, 13:10

images

Το κράτος οφείλει να διαβουλευτεί με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για άτομα με αυτισμό αναφορικά με την αλλαγή της νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία, τονίζει στο YgeiaWatch η πρόεδρος του Συνδέσμου, Τασούλα Γεωργιάδου με αφορμή τη σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Το μεγάλο αίτημα του Συνδέσμου, αναφέρει συγκεκριμένα  η κ. Γεωργιάδου, είναι «όπως το κράτος μας καλέσει για διαβούλευση για την αλλαγή της νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία αφού είναι ένα θέμα που μας αφορά άμεσα. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε καλεστεί από το Υφυπουργείο Πρόνοιας. Θεωρούμε ότι το κράτος για ένα τόσο σοβαρό θέμα, οφείλει να διαβουλευτεί με όλες τις οργανώσεις».

Την ίδια ώρα, η κ. Γεωργιάδου επισημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη επιχορήγηση της λειτουργίας των προγραμμάτων του Συνδέσμου. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το κράτος επιχορηγεί το 60% των λειτουργικών εξόδων του Συνδέσμου.

«Το υπόλοιπο 40% καλούμαστε να το εξασφαλίσουμε μόνοι μας. Θέση μας είναι ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει ολόκληρο το ποσό», τονίζει.

Όπως σημείωσε η κ. Γεωργιάδου, ο Σύνδεσμος έχει ιδρυθεί το 1990 και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί αρκετά προγράμματα, όπως κέντρα ημέρας ενηλίκων, κοινωνικοποίησης ενηλίκων, προγράμματα  απασχόλησης και θεραπειών, καλοκαιρινά προγράμματα παιδιών αλλά και προγράμματα συμβουλευτικής και στήριξης οικογενειών.

Υποστήριξη σε 600 οικογένειες

Ο σύνδεσμος αυτή τη στιγμή καλύπτει με υπηρεσίες και υποστήριξη 600 οικογένειες Παγκύπρια.

Συγκεκριμένα, το «Πρόγραμμα Στήριξης και Συμβουλευτικής για Άτομα με Αυτισμό και τις Οικογένειές τους» ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2018.

Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας τους, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μέχρι στιγμής 6 επαγγελματίες Κοινωνικοί Λειτουργοί, 3 στη Λεμεσό, 1 στη Λευκωσία, 1 στη Λάρνακα – Αμμόχωστο και 1 στην Πάφο.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί πραγματοποιούν συναντήσεις με τις οικογένειες, όπου αξιολογούν και διερευνούν τα αιτήματα τους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, παρέχοντας την κατάλληλη κοινωνική στήριξη, καθώς και ενημέρωση για τα δικαιώματα τους και τον τρόπο διεκδίκησης τους. Επίσης, υποστηρίζουν συναισθηματικά τις οικογένειες ακολουθώντας την αρχή της εμπιστευτικότητας και τον κώδικα δεοντολογίας.

Παράλληλα, οι κοινωνικοί λειτουργοί παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση και δικτυώνουν τις οικογένειες με άλλους επαγγελματίες, υπηρεσίες και οργανισμούς. Επιπρόσθετα, συνεργάζονται και ταυτόχρονα κινητοποιούν επίσημα και ανεπίσημα δίκτυα υποστήριξης της κοινότητας. 

Εργαλείο η εντατική εκπαίδευση παιδιών

Όπως προσθέτει η κ. Γεωργιάδου, το εργαλείο που έχει σήμερα ο σύνδεσμος αλλά και οι γονείς είναι η εντατική εκπαίδευση των παιδιών. «Παρατηρείται ότι μέσα από την εκπαίδευση υπάρχει βελτίωση, γίνονται ανεξάρτητα τα παιδιά και λόγω του ότι το φάσμα του αυτισμού είναι πολύ μεγάλο, πολλά παιδιά αποφοιτούν από το σχολείο και το πανεπιστήμιο, κάνουν οικογένειες. Προσπαθούμε μέσα από τα προγράμματα να εκπαιδεύσουμε τα άτομα αυτά και τις οικογένειες τους, ούτως ώστε να έχουν όσο πιο ποιοτική ζωή στην οποία να μπορούν να απολαμβάνουν όλα τους τα δικαιώματα τους», σημειώνει.

Περαιτέρω η κ. Γεωργιάδου τονίζει τη σημαντικότητα της αποδοχής και της συμπερίληψης από όλη την κοινωνία, των ατόμων με αυτισμό  

«Για να είμαστε μια ολοκληρωμένη κοινωνία θα πρέπει όλος ο κόσμος να αποδεχτεί τα παιδιά μας και να τα συμπεριλάβει», τονίζει.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Κύπρο μέσω του Συστήματος Αξιολόγησης Αναπηρίας του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, στο τέλος του 2022, είχαν πιστοποιηθεί με αναπηρία μετά από προσκόμιση διάγνωσης Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), 1.783 παιδιά και ενήλικες παγκύπρια.

Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό Κυπρίων με ΔΑΦ, αφού αφορά μόνο άτομα που αιτήθηκαν κοινωνικές παροχές.

Κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 οι αριθμοί των μαθητών με ΔΑΦ ανήλθαν ως εξής: Προδημοτική/Δημοτική Εκπαίδευση: Γενικές τάξεις: 344, Ειδικές Μονάδες: 241, Ειδικά Σχολεία: 158 (σύνολο 743 παιδιά) και Μέση Εκπαίδευση: Γενικές τάξεις: 161 και Ειδικές Μονάδες: 86 (σύνολο 247 παιδιά). Αναφορικά με τον επιπολασμό αναφέρεται ότι στη Δημοτική/Προδημοτική φοίτησαν συνολικά 66126  μαθητές/ήτριες και στη Μέση Εκπαίδευση 46121 και ως εκ τούτου το ποσοστό των παιδιών με ΔΑΦ στη Δημοτική/Προδημοτική ανέρχεται στο 1,12 % και στη Μέση Εκπαίδευση 0,54 %.

Παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης

O Παγκύπριος Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, διοργανώνει απόψε παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης.

Στo πλαίσιο της διοργάνωσης θα φωταγωγηθούν δημόσια κτίρια και ιστορικά μνημεία και θα πραγματοποιηθούν πορείες σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα. Οι παγκύπριες πορείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης  θα ξεκινήσουν στις 19:00.

Στη Λευκωσία, η έναρξη της πορείας θα γίνει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο τερματισμός στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λεμεσό από Δημαρχείο Λεμεσού και τερματισμός στη πλατεία παλαιού Λιμανιού, στην Πάφο από Λύκειο Κύκκου και τερματισμός στο Δημαρχείο Πάφου, ενώ στη Λάρνακα από Μουσείο Πιερίδη και τερματισμός στη Πλατεία Ζουχουρι.

Επιπλέον, κεντρικά κτίρια και ιστορικά μνημεία στις πρωτεύουσες διάφορων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, φωταγωγούνται με μπλε χρώμα και γίνονται πολλές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα