ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι έδειξε η έρευνα για μαιευτική βία - Μία στις τρεις γυναίκες θύματα

11 Δεκεμβρίου 2023, 16:12

images

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τη μαιευτική βία στην κυπριακή κοινωνία που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου με τίτλο «Το πρόσωπο της Μαιευτικής Βίας στην Κύπρο: Η φροντίδα της μητρότητας και ο σεβασμός ως αντίδοτο».

Στόχος της έρευνας, ήταν η διερεύνηση της μαιευτικής βίας όπως αυτή αποτυπώνεται από τις απόψεις και αντιλήψεις γυναικών που έχουν προβεί σε τοκετό στην Κυπριακή Δημοκρατία την τελευταία δεκαετία.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου 634 γυναίκες οι οποίες έχουν προβεί σε τοκετό κατά την τελευταία δεκαετία στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως διαφάνηκε από την έρευνα, το 1/3 των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα , βίωσαν κάποιας μορφής μαιευτική βία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και του τοκετού.

Συγκεκριμένα, 195 από τις 634 γυναίκες ανέφεραν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για την φροντίδα των νεογνών αλλά και των εαυτών τους μετά από το εξιτήριο ενώ 126 γυναίκες απάντησαν ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού έγινε εισαγωγή πρόσθετου προσωπικού στην αίθουσα χωρίς ενημέρωση και συγκατάθεση.

Παράλληλα 149 γυναίκες απάντησαν ότι απαγορεύτηκε σε δικά τους άτομα να βρίσκονται κοντά τους κατά τη διάρκεια του τοκετού και 80 γυναίκες ανέφεραν ότι γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό προσχώρησαν σε διαδικασίες και εξετάσεις χωρίς την συγκατάθεση τους.

Τρεις από τις 634 γυναίκες απάντησαν ότι εξαναγκάστηκαν σε ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης από ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, παρόλο που οι ίδιες επιθυμούσαν τη διακοπή της.

Την ίδια ώρα 4 γυναίκες απάντησαν ότι αισθάνονται ότι εξαναγκάστηκαν σε διακοπή της εγκυμοσύνης από ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό παρόλο που επιθυμούσαν τη συνέχιση της.

Όσον αφορά τον τρόπο τοκετού, το 54% απάντησε ότι ήταν επιλογή του γιατρού και το 41% προσωπική επιλογή.

Συγκεκριμένα από τις 634 γυναίκες, ποσοστό 55% γέννησε με φυσιολογικό τοκετό, 32% με καισαρική τομή. Στο 13% έγινε αλλαγή στον τρόπο τοκετού, από φυσική διαδικασία σε καισαρική τομή.

Ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας

  • 289 γυναίκες δεν έλαβαν καθόλου επαρκή ενημέρωση για τη διασύνδεση τους με άλλες υπηρεσίες (πχ επιδόματα, διατροφή, ψυχική υγεία, κλπ)
  • 84 γυναίκες δεν έλαβαν καθόλου επαρκή ενημέρωση για τους τρόπους, τις διαδικασίες, τις μεθόδους τοκετού ώστε να επιλέξουν το κατάλληλο για αυτές.
  • 55 δεν έλαβαν καθόλου επαρκή ενημέρωση για τους τρόπους, τι διαδικασίες διαχείρισης του νεογνού
  • 43 γυναίκες δεν έλαβαν καθόλου επαρκή ενημέρωση για τη σύλληψη, τα στάδια της εγκυμοσύνης και των διαδικασιών που θα ακολουθούσαν.

Για ελλιπή πληροφόρηση και ανεπαρκή ιατρική τεκμηρίωση έκαναν λόγο 196 γυναίκες (31%) ενώ ποσοστό 58% ανέφερε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους μιας ιατρικής επέμβασης.

Σε ότι αφορά τα βιώματα μετά τον τοκετό, οι γυναίκες ένιωσαν ότι είχαν ελλιπή καθοδήγηση και στήριξη για τα εξής:

  • 60% σωματική κόπωση και πόνο
  • 22% επιλόχεια κατάθλιψη
  • 25% μετατραυματικό στρες
  • 16% κοινωνική απομόνωση
  • 17% δυσκολία συναισθηματικού δεσίματος με το βρέφος
  • 11% οικονομικές επιπτώσεις
  • 7% προβλήματα υγείας
  • 4 % χωρισμός/ διαζύγιο

Την ίδια ώρα 105 από τις 634 συμμετέχουσες, ανέφεραν ότι βίωσαν εμπειρία ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα, 62 γυναίκες βίωσαν ψυχολογική βία (9,8%), 17 γυναίκες σωματική βία 16 οικονομική βία και 10 γυναίκες βίωσαν σεξουαλική βία/συζυγικό βιασμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γυναικολογική ευθύνη δεν φτάνει στην δικαστική αίθουσα λόγω της συντεχνιακής/συναδελφικής αλληλοκάλυψης, των δυσκολιών απόδειξης, της ελλιπής τήρησης ιατρικού φακέλου και της δυσχέρειας πρόσβασης στο φάκελο αλλά και λόγω του ελλιπούς νομοθετικού πλαίσίου προστασίας.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα