ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέλος οι έλεγχοι σε τρόφιμα από Ιαπωνία στην ΕΕ

13 Ιουλίου 2023, 17:50

images

Την άρση των περιορισμών και των ελέγχων στις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία που είχαν επιβληθεί μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, με συμμετοχή και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η άρση των μέτρων, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση έρχεται μετά τα θετικά αποτελέσματα ελέγχων των Ιαπωνικών αρχών και των αρχών των κρατών μελών σε προϊόντα από τη χώρα, και μετά από απόφαση των κρατών μελών να δώσουν το πράσινο φως.

«Τα πρότυπα για την ασφάλεια τροφίμων στην ΕΕ είναι μεταξύ των αυστηρότερων στον κόσμο, και η τήρησή τους αποτελεί βασική προτεραιότητα», ανέφερε σχετικά η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

«Για αυτό και μετά την επιμελή εργασία των ιαπωνικών αρχών και τη στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονές μας τα τελευταία χρόνια, είμαστε τώρα σε θέση να άρουμε τους περιορισμούς εισαγωγής τροφίμων από τη Φουκουσίμα. Τα ευνοϊκά αποτελέσματα των ελέγχων των τελευταίων ετών καταδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση και συνεργασία των Ιαπώνων εταίρων μας» πρόσθεσε η Επίτροπος.

Όπως υπενθυμίζεται, μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα το 2011, η ΕΕ έλαβε μέτρα για προστασία της ανθρώπινης υγείας από πιθανή μόλυνση τροφίμων και ζωοτροφών από την Ιαπωνία με ραδιενέργεια, επιβάλλοντας διεξοδικούς ελέγχους πριν την εξαγωγή τροφίμων. Τα μέτρα αυτά επανεξετάζονταν κάθε δύο χρόνια, με την Κομισιόν να χαλαρώνει τους περιορισμούς ανάλογα με τη μείωση των κινδύνων.

Η τελευταία επανεξέταση των μέτρων πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, και είχε ως αποτέλεσμα οι δοκιμές πριν την εξαγωγή να περιοριστούν στα άγρια μανιτάρια, ορισμένα είδη ψαριών και σε άγρια βρώσιμα φυτά.

Παρά την άρση των περιορισμών, η Κομισιόν τονίζει την ανάγκη η ιαπωνική κυβέρνηση να συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους και να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα για την εγχώρια παραγωγή τροφίμων για ραδιενέργεια, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ψάρια, τα αλιευτικά προϊόντα και τα φύκια που βρίσκονται κοντά στο σημείο απελευθέρωσης του μολυσμένου νερού ψύξης του πυρηνικού σταθμού.

Την 29η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας απασχόλησαν επίσης η εταιρική σχέση της ΕΕ και της Ιαπωνίας για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, τη διασφάλιση της ευημερίας και της οικονομικής ασφάλειας, την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, την προώθηση της ανθρωποκεντρικής ψηφιοποίησης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την ενίσχυση της ασφάλειας της υγείας.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές, η ΕΕ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να ενισχύσουν τον διάλογο και τη συνεργασία τους στον τομέα της οικονομικής ασφάλειας.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη στήριξη της ασφαλούς, ανθεκτικής και βιώσιμης υποθαλάσσιας συνδεσιμότητας και μνημόνιο συνεργασίας για τους ημιαγωγούς, καθώς και διοικητική συμφωνία με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας για τις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού πρώτων υλών.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων, και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν για τις προθεσμίες για έγκριση των αιτήσεων των κρατών μελών της ΕΕ για εξαγωγές βοδινού κρέατος και για την αμοιβαία αναγνώριση της αρχής της περιφερειοποίησης για την γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας. Δεσμεύτηκαν επίσης να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τις ροές δεδομένων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους φέτος.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία θα συνεχίσουν επίσης να προωθούν απτές προτάσεις συνεργασίας στο πλαίσιο της Εταιρικής Σχέσης Συνδεσιμότητας, της πολιτικής Global Gateway της ΕΕ και των στρατηγικών της κάθε πλευράς για συνεργασία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού. Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν να συνεργαστούν σε συγκεκριμένα μελλοντικά έργα στην Ασία και την Αφρική.

Σχετικά Άρθρα