ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τελική προθεσμία για διαθεσιμότητα πλαστικών προϊόντων

20 Απριλίου 2022, 12:05

images

Η απαγόρευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων για τη μείωση των επιπτώσεων τους προς το περιβάλλον έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο της Κύπρου μέσω του «Περί Αποβλήτων (Τροποποιητικού) Νόμου» του 2022, σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Όπως αναγράφεται στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τελικό χρονικό περιθώριο που καθορίστηκε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων που διατέθηκαν στην αγορά πριν από τις 3/7/2021, είναι η 30/9/2022.

Σημειώνεται ότι με το πέρας της ημερομηνίας αυτής απαγορεύεται η διαθεσιμότητα και ο εντοπισμός του προϊόντος στην κυπριακή αγορά, και ως εκ τούτου θα πρέπει να αφαιρεθούν και από τα ράφια των επιχειρήσεων (αφορά τα είδη που εμπίπτουν στις πρόνοιες της απαγόρευσης).

Παράλληλα, σημειώνεται, θα διεξαχθούν σχετικοί έλεγχοι στο πλαίσιο των προνοιών του «Περί Αποβλήτων Νόμου» για τη συμμόρφωση των παραγωγών και εισαγωγέων με τη νομοθεσία, καθώς και των διανομέων.

Διευκρινίζεται ότι η διάθεση στην αγορά συντελείται όταν ένας κατασκευαστής ή εισαγωγέας προμηθεύει για πρώτη φορά ένα προϊόν σε έναν διανομέα - η αλυσίδα διανομής μπορεί να είναι η εμπορική αλυσίδα του κατασκευαστή ή αντιπροσώπου του, ή σε έναν τελικό χρήστη.

Ακόμη, διαθεσιμότητα είναι κάθε μεταγενέστερη ενέργεια, π.χ. από διανομέα σε διανομέα ή από διανομέα σε τελικό χρήστη εντός του ιδίου κράτους.

Ποια προϊόντα απαγορεύονται

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, τα είδη που έχει απαγορευτεί η διάθεση τους στην αγορά από τις 3/7/2021, είναι τα πιο κάτω:

1. Μπατονέτες με πλαστικό στέλεχος (με εξαίρεση αυτές που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό)

2. Μαχαιροπήρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ράβδοι φαγητού-chopsticks)

3. Πιάτα

4. Καλαμάκια (με εξαίρεση αυτά που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό)

5. Αναδευτήρες ποτών

6. Ράβδοι που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια, εκτός από μπαλόνια για βιομηχανία ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις και δεν διανέμονται στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων και των μηχανισμών για τέτοιες ράβδους.

7. Περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο. Δοχεία όπως κουτιά με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

Α. Προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος

Β. Συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και,

Γ. Είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα. Συμπεριλαμβάνονται και οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα και πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

8. Περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματα τους.

9. Κυπελλάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματα τους.

10. Προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (είτε είναι μίας χρήσης, είτε όχι).

Πού απαιτείται σήμανση

Επιπλέον, εφαρμόζεται ο ορισμός για τα πλαστικά και στα είδη τα οποία εμπίπτουν στις πρόνοιες της Οδηγίας για απαίτηση τοποθέτησης σήμανσης, καθώς και για τη μείωση της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα η απαίτηση τοποθέτησης σήμανσης αφορά στα πιο κάτω προϊόντα:

1. Σερβιέτες υγιεινής, ταμπόν και εφαρμογείς ταμπόν.

2. Υγρά μαντηλάκια (προδιαβρεγμένα μαντηλάκια προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης).

3. Προϊόντα καπνού με φίλτρο και φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για χρήση σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού.

Τσιγάρα ή πούρα με φίλτρο που περιέχουν πλαστικό.

Φίλτρα μιας χρήσης που περιέχουν πλαστικό.

Ηλεκτρονική συσκευή για χρήση με προϊόν αεριοποιημένου καπνού όπου συμπεριλαμβάνεται φίλτρο μίας χρήσης που περιέχει πλαστική ύλη.

4. Κυπελλάκια για ποτά.

Μείωση κατανάλωσης

Στην Οδηγία αναφέρεται επίσης η εφαρμογή μείωσης της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης τα οποία καταγράφονται πιο κάτω:

i. Κυπελλάκια ποτών με τα καπάκια τους

ii. Περιέκτες τροφίμων. Δοχεία όπως κουτιά με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία: προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος, συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα.

Συμπεριλαμβάνονται και οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα και πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα