ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα συμπτώματα γρίπης που επιβάλουν την επίσκεψη σε γιατρό

26 Ιανουαρίου 2023, 19:18

images

Οι ιώσεις όπως  γρίπη α’ και β’, ο κορωνοϊός, το κοινό κρυολόγημα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση του ασθενή πολύ απότομα και πολλές φορές να σημειωθούν σοβαρές επιπτώσεις.

Ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης σε δημόσιες δηλώσεις του ανέφερε τα βασικά συμπτώματα για τη γρίπη α’ και β’ που θα πρέπει να προσέξει κάποιος ούτως ώστε να προβεί εγκαίρως σε ιατρική επίσκεψη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «πρώτα απ’ όλα αν κάποιος έχει ψηλό πυρετό και επιμένει σε άλλα συμπτώματα και μάλιστα πέραν των δύο εικοσιτετράωρων, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό, έστω αν δεν έχει δύσπνοια ή άλλα συμπτώματα».

«Αλλά αν κάποιος έχει ταυτόχρονα πυρετό και δύσπνοια, και δεν μπορεί να αναπνεύσει καλά ή έχει έντονο βήχα ή πόνο στο στήθος, τότε με αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να καθυστερήσει η ιατρική εξέταση».

Επίσης, εάν έχει πόνο στο στήθος αλλά δεν έχει ακόμη δύσπνοια, αυτό το οξύμωρο μπορεί να το αντιμετωπίσει το οξυγόνο, προσθέτει.

Όπως ανέφερε, «συμβουλεύαμε και στον κορωνοϊό κάποιος να μετρά το οξυγόνο του και το οξύμετρο αν δείξει κάτω του 92% πρέπει σίγουρα να πάει στον γιατρό χωρίς καθυστέρηση, γιατί αυτό μπορεί να πέσει μέσα σε λίγες ώρες ή λίγα λεπτά».

Από την άλλη, «δυστυχώς για κάποια άτομα, για κάποιους λόγους, το σύστημα τους δεν αντιμετωπίζει σωστά αυτές τις λοιμώξεις. Και βλέπουμε ανάμεσα στους νέους αυτά τα σπάνια φαινόμενα».

Σημείωσε ακόμη ότι αυτό που διαφοροποιεί τη γρίπη α’ και τη γρίπη β’ είναι ο ιός, ενώ τα συμπτώματα είναι τα ίδια.

Εξήγησε επίσης ότι «το τι μπορεί να συμβεί σε ένα άτομο είναι ότι ξαφνικά οι πνεύμονες καταλαμβάνονται πλήρως από τον ιό, δηλαδή ο ιός πολλαπλασιάζεται σε τεράστιους αριθμούς σε τέτοιο βαθμό που οι πνεύμονες πλέον σταματούν λόγω της φλεγμονής που δημιουργείται», με αποτέλεσμα «να δημιουργείται μία τεράστια έλλειψη οξυγόνου και οδηγεί στον θάνατο».

Σχετικά Άρθρα