ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα εγκαίνια του Μουσείου Βιομηχανικής Φαρμακευτικής «Τάκη Παττίχη» τέλεσε ο ΠτΔ

30 Απριλίου 2022, 09:40

images

Ο κάθε επισκέπτης του Μουσείου Βιομηχανικής Φαρμακευτικής «Τάκη Παττίχη», γίνεται κοινωνός της ιστορίας της φαρμακοβιομηχανίας στον τόπο μας, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τελώντας τα εγκαίνια του μουσείου, που στεγάζεται στους Χαρουπόμυλους Λανίτη, στη Λεμεσό.

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση των εγκαινίων, που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Χαράλαμπος και Έλενα Παττίχη», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το μουσείο, ως το πρώτο στο είδος του,  αποτελείται από μια συλλογή της οικογένειας Παττίχη, η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό σπάνιων και  ξεχωριστού ενδιαφέροντος κειμηλίων, σχετικών με τη βιομηχανία της φαρμακευτικής.

 «Λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα και την σημασία  των εκθεμάτων που φιλοξενούνται στο Μουσείο, ο κάθε επισκέπτης του γίνεται κοινωνός της ιστορίας της φαρμακοβιομηχανίας στον τόπο μας», συνέχισε και πρόσθεσε πως πρόκειται για ιστορία, αλλά και εξέλιξη, «η οποία συνδέεται άμεσα με την ισχυρή προσωπικότητα και την πολύτιμη προσφορά του αείμνηστου Τάκη Παττίχη».

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας Remedica, που ίδρυσε το 1980 o Τάκης Παττίχης, υπήρξε διαχρονικά σημαίνουσα στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου,  «ενώ εξίσου σημαντικό αναγνωρίζεται το δίκτυο συνεργασιών που έχει αναπτύξει ξεπερνώντας τα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας».

Υπογράμμισε, παράλληλα, «τις βαθιές ανθρωπιστικές αρχές, αξίες και ιδανικά που διέκριναν τον Τάκη Παττίχη που τον οδήγησαν ως ενεργό πολίτη να μετατρέψει την καταξίωσή του σε αδιάλειπτη προσφορά στην κοινωνία και την πατρίδα».

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, το Charalambos and Elena Pattihis Foundation, έθεσε ως γνώμονα της αποστολής του υψηλές πράξεις φιλανθρωπίας, έργα και πρωτοβουλίες πολυσήμαντης και αφειδώλευτης προσφοράς, με προσανατολισμό τη φιλανθρωπία, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας στον τόπο μας, αλλά και στο εξωτερικό.

«Η δημιουργία του Μουσείου που εγκαινιάζουμε σήμερα, το οποίο συμπληρώνει τον μουσειακό μας χάρτη, αποτελεί τη νέα σελίδα προσφοράς του Ιδρύματος στην πατρίδα μας», είπε και συνεχάρη τον Χαράλαμπο και την Έλενα Παττίχη για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, «όσο και για τη συνέπεια, τον ζήλο και την αφοσίωση που επιδεικνύουν αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το κληροδότημα του Τάκη Παττίχη».

 Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως το μουσείο «θα αποτελέσει σημαντικό χώρο για τους ζηλωτές του αντικειμένου, αλλά και για το ευρύ κοινό, διανοίγοντας πληθώρα προοπτικών μελέτης και αξιοποίησης της συλλογής αντικειμένων που συγκεντρώνει και θα είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την πόλη της Λεμεσού και ευρύτερα την Κύπρο μας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βιβλίο για τη ζωή και το έργο του Τάκη Παττίχη.

Σχετικά Άρθρα