ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συστήνουν προσοχή και αλλαγή κουλτούρας για ιούς γρίπης και Covid-19

10 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού Covid-19 αλλά και της γρίπης, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ολόκληρη η Ευρώπη, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η ταυτόχρονη κυκλοφορία των ιών αυτών, θέτει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σε κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Την ίδια ώρα αναφέρουν ότι αυτό οδηγεί σε πρόκληση πίεσης στα νοσοκομεία και στα συστήματα υγείας των χωρών, επισημαίνοντας επίσης ότι πρέπει να αναπτυχθεί η κουλτούρα αυτοπροστασίας.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o πρόεδρος των προσωπικών ιατρών , Ανδρέας Πολυνείκης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το 90% των ασθενών που επισκέπτονται τα ιατρεία πάσχουν από γρίπη.

«Προσπάθεια μας είναι διαχωρίσουμε αυτούς που έχουν Covid για να μην επισκέπτονται τους προσωπικούς ιατρούς, ούτως ώστε να μην υπάρξει περεταίρω διάδοση εντός των ιατρείων. Δεν βλέπουμε εύκολα ασθενή που να μην έχει κάνει τεστ για τον Covid και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα προστασίας που έχουμε στη διάθεση μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Το κρύο θα επιδεινώσει την κατάσταση

Όπως ανέφερε o Δρ. Πολυνείκης, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες θα επιδεινώσουν περεταίρω την κατάσταση αφού θα υπάρχει συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους.

«Συστήνουμε σε όλους να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, ειδικότερα οι ασθενέστερες ομάδες αλλά και το εμβόλιο κατά του Covid», σημείωσε.

Καμπανάκι για την JN.1

Την πιο ευρέως κυκλοφορούσα παραλλαγή παγκοσμίως του SARS-CoV-2 αποτελεί αυτή τη στιγμή η υποπαραλλαγή της Όμικρον, JN.1 η οποία χαρακτηρίστηκε «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

«Η κάθε παραλλαγή που εμφανίζεται η οποία είναι παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας είναι ακριβώς επειδή έχει λίγο διαφορετικές ιδιότητες όσον αφορά, είτε στη μεταδοτικότητα, είτε στην κλινική εικόνα», εξήγησε μιλώντας στο YgeiaWatch ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης  μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης της νόσου Covid-19.

Όπως ανέφερε, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν λίγο μεταξύ των παραλλαγών. Οι παραλλαγές που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες προκαλούσαν ηπιότερα συμπτώματα (λιγότερες πνευμονίες) και έκαναν περισσότερα συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (πονόλαιμο κτλ)

«Τώρα φαίνεται να επηρεάζει λίγο περισσότερο το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα αλλά η βαρύτητα είναι η ίδια με τις προηγούμενες παραλλαγές», είπε.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στα συμπτώματα της υποπαραλλαγής αυτής περιλαμβάνονται: βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ειδικό, οι υποπαραλλαγές έχουν περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά όπως το να μεταδίδονται ευκολότερα και να ξεφεύγουν σε κάποιο βαθμό των εμβολίων.

Ερωτηθείς ο Δρ. Τσιούτης για το εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομα που έχουν αρνητικό τεστ αλλά ενεργά συμπτώματα ανέφερε ότι, «ένα άτομο με συμπτώματα μπορεί να έχει αρνητικό τεστ αλλά να έχει τον ιό σε χαμηλό ιικό φορτίο και για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να ανιχνευθεί. Μπορεί όμως να μεταδώσει τον ιό ειδικά σε άτομα με τα οποία έχει παρατεταμένη επαφή».

Την ίδια ώρα, ο γιατρός τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί η κουλτούρα αυτοπροστασίας.

«Δεν πρέπει να υπάρχει διάταγμα που να σε υποχρεώνει να κάνεις κάτι. Είναι αυτή η κουλτούρα που λέγαμε από την αρχή της πανδημίας, την οποία φαίνεται ότι λίγο την αγνοούμε. Όταν κάποιο άτομο έχει συμπτώματα, πρέπει να αποφεύγει να κυκλοφορεί. Όταν υπάρχουν συμπτώματα μιας ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού, τότε αυτή μεταδίδεται. Μπορεί να είναι γρίπη, RSV ή οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε κάποιο άλλο άτομο», τόνισε.

Ο κορωνοϊός, πρόσθεσε, είναι απλά η αφορμή για να καταλάβουμε πως πρέπει να προστατευόμαστε οι ίδιοι αλλά και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και την κοινωνία γενικότερα.

Παράλληλα, ο Δρ. Τσιούτης τόνισε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

«Τα εμβόλια δεν είναι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αυξημένου κινδύνου μπορεί δυνητικά να είμαστε όλοι αφού για παράδειγμα μπορεί να έχουμε συχνή επαφή με ευπαθή άτομα», τόνισε.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα