ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύσταση νέου οργανισμού για ναρκωτικά στην ΕΕ

29 Μαρτίου 2023, 17:21

images

Πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, επιτεύχθηκε χθες σχετικά με την παροχή ενισχυμένης εντολής για τη σύσταση νέου οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο νέος οργανισμός βασίζεται στα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και με την ενισχυμένη εντολή θα αναλάβει νέα καθήκοντα.

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός για τη σύσταση του οργανισμού αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, με αυτήν την ενισχυμένη εντολή, ο Οργανισμός Ναρκωτικών της ΕΕ θα διαδραματίσει νέο ρόλο, ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έκδοση ειδοποιήσεων σε περίπτωση που διατίθενται στην αγορά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες, την ανάπτυξη αξιολογήσεων απειλών για παράνομα ναρκωτικά που επηρεάζουν αρνητικά τη δημόσια υγεία, ασφάλεια και ασφάλεια.

Επίσης, θα αναλάβει την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της ταυτόχρονης κατανάλωσης διαφορετικών φαρμάκων, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εγκληματολογικών και τοξικολογικών εργαστηρίων, που θα συγκεντρώνει εθνικά εργαστήρια για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις νέες εξελίξεις και την υποστήριξη της εκπαίδευσης των ιατροδικαστών εμπειρογνωμόνων για τα ναρκωτικά.

Θα αναλάβει, ακόμη, την ανάπτυξη και προώθηση παρεμβάσεων που βασίζονται σε στοιχεία, βέλτιστων πρακτικών και δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης και βοήθειας προς τα κράτη μέλη, την παροχή έρευνας και υποστήριξης σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία, όπως οι αγορές φαρμάκων και η προσφορά φαρμάκων.

Προστίθεται ότι θα έχει ισχυρότερο διεθνή ρόλο με ενισχυμένη συνεργασία με βασικούς εταίρους, όπως το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου Ναρκωτικών, καθώς και με περιφερειακούς, εθνικούς και άλλους φορείς και φορείς σε χώρες παραγωγής και διέλευσης ναρκωτικών, καθώς και ενισχυμένο δίκτυο εθνικών σημείων επαφής, επιφορτισμένα με την παροχή στον οργανισμό των σχετικών δεδομένων.

Ο.Σ.

 


Σχετικά Άρθρα