ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς κοινό για καιρικές συνθήκες

15 Φεβρουαρίου 2024, 20:24

images

Σε συστάσεις προβαίνει εκ νέου η Πολιτική Άμυνα για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών από παλιές συνθήκες, με αφορμή και την ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, για έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που επηρεάζουν το νησί κατά διαστήματα.

Καλεί τους πολίτες να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους ή τον χώρο εργασίας δεν είναι φραγμένα, ότι οι υδρορροές στο υποστατικό λειτουργούν κανονικά και αν διαθέτουν υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσουν, τους καλεί να προχωρήσουν στην αναγγελία ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού. με αυτόματη αντλία νερού και να αφαιρεθεί από τα υπόγεια πολύτιμα αντικείμενα ή τον ακριβή εξοπλισμό.

Τους καλεί, αν κατοικούν σε οικόπεδο με αυλή να αφήσουν ελεύθερο χώμα για να περιέχουν νερό η γη και να στερεώσουν αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες, κ.ά.).

Επίσης να επιδιορθώσουν τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης, να ετοιμάσουν σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας το κοινό καλείται να εγκαταλείψει υπόγειους χώρους και να μετακινηθεί σε ασφαλές ψηλό σημείο, να μην διασχίσει πλημμυρισμένο δρόμο και να σταματήσει και να αλλάξει κατεύθυνση.

Επίσης καλείται να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς μπορεί να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει, να μείνει μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια και να μην πλησιάζει περιοχές στις οποίες σημειώνονται κατολισθήσεις.

Μετά την πλημμύρα οι πολίτες καλούνται να μείνουν μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες καθότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών, εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνες ώρες, και τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διάφορα ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Το κοινό καλείται να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάδοσης και να μην έχει σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Οι πολίτες καλούνται να θυμούνται ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων και να βεβαιωθούν ότι από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή τους είναι ασφαλής και μπορεί να επιστρέψει για τις εργασίες αποκατάστασης.

Καλούνται ακόμη να κλείσουν τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και να φορούν κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία για αποφυγή τυχόν τραυματισμών.

Για τους ανεμοστρόβιλους καλεί το κοινό να απομακρύνεται από την αυλή του σπιτιού που μπορεί να μετακινηθεί από τον ανεμοστρόβιλο και να στερεώσει καλά αυτά που δεν είναι στερεωμένα, να κλείσουν πόρτες και τα παράθυρα, αφήνοντας όμως ανοιχτά τα εσωτερικά γυαλιά παραθυρόφυλλα, για γρήγορη εξήγηση της. εσωτερικής και εξωτερικής ατμοσφαιρικής πίεσης.

Επίσης να απομακρυνθούν από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν και από γυαλιά που πιθανόν να σπάσουν.

Όσο βρίσκονται στο ύπαιθρο καλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τη διαδρομή του ανεμοστρόβιλου και να απομακρυνθούν το ταχύτερο δυνατόν από τα σημεία που θα περάσει, παραμένοντας μακριά από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν και να τους κτυπήσουν.

Αν δεν μπορούν οι πολίτες να απομακρυνθούν από τη διαδρομή του ανεμοστρόβιλου, καλούνται να ξαπλώσουν σε κάποιο κοίλωμα, προστατεύοντας το κεφάλι με τα χέρια, για να μην κινδυνεύουν να κτυπηθούν από τα αντικείμενα που θα μετακινηθούν ή δεν θα μπορούν να ξεριζωθούν.

Σχετικά Άρθρα