ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεργασία ΟΑΥ, UCY για αξιολόγηση παραπεμπτικών

16 Φεβρουαρίου 2024, 09:23

images

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) έχει συνάψει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με στόχο την ενδυνάμωση της διαδικασίας ποιοτικής αξιολόγησης παραπεμπτικών από προσωπικούς ιατρούς προς ειδικούς ιατρούς και την ανάλυση των αποτελεσμάτων των αξιολογήσεων και άλλων δεδομένων.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο ΟΑΥ που προωθήθηκε στη βουλή, στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας θα αξιολογηθούν 15.000 παραπεμπτικά, σε περίοδο ενός έτους.

Σημειώνεται ότι κατά το 2023, ολοκληρώθηκε έλεγχος σε περίπου 4.000 παραπεμπτικά που εκδίδονται από ΠΙ προς ΕΙ.

Εντός του 2024, προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν άλλοι τουλάχιστον 11.000 έλεγχοι παραπεμπτικών.

Εφαρμογή Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών (ΚΚΟ) και Πρωτοκόλλων

Πέραν της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο ΟΑΥ αναφέρεται και στην ανάπτυξη και εφαρμογή ΚΚΟ σε συνεργασία με τον οργανισμό NICE του ΗΒ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον ΠΙΣ.

Κατά το 2023 ολοκληρώθηκε μία ΚΚΟ και έχουν τροχοδρομηθεί άλλες τρεις ΚΚΟ για ολοκλήρωση εντός του 2024.

Επισημαίνεται ακόμη η ανάπτυξη και εφαρμογή τριών ΚΚΟ σε συνεργασία με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, η ανάπτυξη και εφαρμογή ΚΚΟ παραπομπής για προσωπικούς ιατρούς προς ειδικούς ιατρούς.

Κατά το 2023 ολοκληρώθηκαν ΚΚΟ παραπομπής για είκοσι ένα διαγνώσεις, σε συνεργασία με αντιπροσώπους των αρμόδιων επιστημονικών εταιριών και των ασθενών. Έχει τροχοδρομηθεί η ετοιμασία ΚΚΟ παραπομπής για άλλες εφτά διαγνώσεις για ολοκλήρωση εντός του 2024.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη και εφαρμογή Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών για παραπομπή εργαστηριακών εξετάσεων ρουτίνας σε ασυμπτωματικούς ενήλικες με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης στην ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτοκόλλων σε προϊόντα του Καταλόγου Ζ. Κατά το 2023 ολοκληρώθηκαν πρωτόκολλα για 100 προϊόντα και στην ανάπτυξη πρωτοκόλλων για καινοτόμα φάρμακα. Εντός του 2023 έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέα αλλά και αναθεωρημένα πρωτόκολλα που αφορούν 100 καινοτόμες θεραπείες για 20 νόσους.

Εφαρμογή νέου μοντέλου αποζημίωσης για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα

Στο σημείωμά του ο κ. Μιχαήλ, σημειώνει ακόμη ότι ο Οργανισμός προέβη σε καθορισμό ποιοτικών κριτηρίων και συσχέτιση τους με την αποζημίωση των νοσηλευτηρίων ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα ποιοτικά κριτήρια περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα, τη διαπίστευση των νοσηλευτηρίων από διεθνείς οργανισμούς, την αξιολόγηση των δικαιούχων για τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, τη συλλογή και υποβολή στοιχείων αναφορικά με δείκτες ασφάλειας και ποιότητας κ.α.

Με το νέο μοντέλο αμοιβής των νοσηλευτηρίων επιδιώκεται να υπάρξει πιο δίκαιος τρόπος αμοιβής των νοσηλευτηρίων και να δοθούν κίνητρα στα νοσηλευτήρια να επενδύσουν σε τομείς μέσω των οποίων θα προαχθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με τη νέα μέθοδο αμοιβής, η αμοιβή της κάθε πράξης θα ισχύει ομοιόμορφα για όλα τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, όμως την ίδια ώρα τα νοσηλευτήρια θα μπορούν να αυξήσουν την αμοιβή τους μέχρι και 25% στη βάση ποιοτικών κριτηρίων (π.χ. διαπίστευση, δείκτης ικανοποίησης ασθενών, εξυπηρέτηση ηλικιωμένων, εξυπηρέτηση παθολογικών ασθενών, υποδομή, κτλ).

Με την ολοκλήρωση ενός έτους από την εφαρμογή του νέου μοντέλου αποζημίωσης για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, ο Οργανισμός να προβεί σε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και του μοντέλου και θα προβεί στις απαιτούμενες τροποποιήσεις.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα