ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνέδριο για επιδράσεις καινοτόμων καπνικών προϊόντων

10 Οκτωβρίου 2022, 13:46

images

Οι καπνιστές που δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα δεν θα πρέπει να εγκαταλείπονται στη μοίρα τους, τη στιγμή που υπάρχουν πιο ασφαλή προϊόντα που μειώνουν τη βλάβη που προκαλείται στην υγεία τους, ήταν ένα από τα συμπεράσματα του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό. Υπάρχει ανάγκη για συνεργασία για συγκριτικές μελέτες για την καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση των επιδράσεων καινοτόμων καπνικών προϊόντων, λένε.

Δελτίο Τύπου των διοργανωτών, αναφέρει ότι είναι γνωστό για περισσότερα από 70 χρόνια ότι το κάπνισμα «είναι καταστροφικό» για την υγεία και ότι η καλύτερη προσέγγιση για τον καθένα είναι να μην ξεκινήσει ποτέ το κάπνισμα, με δεύτερη καλύτερη επιλογή τη διακοπή του καπνίσματος.

Υπάρχουν όμως, 1.3 δισεκατομμύριο άτομα που εξακολουθούν σήμερα να καπνίζουν, αναφέρεται, προσθέτοντας ότι όλοι οι ομιλητές του Συνεδρίου «συμφωνούν πως οι καπνιστές που δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα δεν θα πρέπει να εγκαταλείπονται στη μοίρα τους, τη στιγμή που υπάρχουν πιο ασφαλή προϊόντα που μειώνουν τη βλάβη που προκαλείται στην υγεία τους».

Το κύριο συμπέρασμα που εξήχθη από το Συνέδριο, αναφέρει το δελτίο Τύπου,  «είναι η ανάγκη να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας υπερασπίζοντας τη στρατηγική της Μείωσης της Βλάβης από τον Καπνό». «Πρέπει να πείσουμε τους πολιτικούς και τις ρυθμιστικές αρχές για την αξία της ενημερώνοντάς τους συνεχώς για τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι, παρά την ύπαρξη πληθώρας επιστημονικών δεδομένων «που καταδεικνύουν ότι τα καινοτόμα νέα καπνικά προϊόντα είναι λιγότερο επιβλαβή, το επιχείρημα που πάντοτε χρησιμοποιούν οι κρατικές αρχές είναι πως τα δεδομένα ακόμη δεν είναι επαρκή». Εντούτοις, προστίθεται, η διεξαγωγή έρευνας για τη δημιουργία περισσότερων δεδομένων συναντά φραγμούς, κάτι που είναι ενάντια στις αρχές και τις αξίες της επιστημονικής δεοντολογίας.

«Η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας Covid-19 μάς έδειξε πως η διακρατική συνεργασία είναι καίριας σημασίας για την ταχεία δράση και επίτευξη ενός στόχου. Πρέπει να αναπτύξουμε κοινά ερευνητικά πρωτόκολλα και να διεξάγουμε συνεχόμενες συγκριτικές μελέτες για την καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση των επιδράσεων των καινοτόμων αυτών προϊόντων», αναφέρουν τα Συμπεράσματα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Δυστυχώς, αναφέρεται, «ο ΠΟΥ έχει υιοθετήσει μία πολύ δογματική ατζέντα, μετατρέποντας τον αγώνα ενάντια στο κάπνισμα σε αγώνα ενάντια στη νικοτίνη». Επισημαίνεται ότι παρόλο που τα προϊόντα μείωσης της βλάβης του καπνού (Tobacco Harm Reduction (THR) products) δεν έχουν μηδενικό κίνδυνο, «ο σημαντικά ωστόσο μειωμένος κίνδυνος με τον οποίο συνδέονται μπορεί να σώσει ζωές».

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα (SCOHRE), Ιγνάτιος Οικονομίδης, ανέφερε ότι όλα τα νέα προϊόντα «πρέπει να αξιολογούνται ορθώς και να ρυθμίζονται». Είπε ότι δεν μπορεί να συγκρίνονται τα νέα προϊόντα THR με τον καθαρό αέρα, θα πρέπει να συγκρίνονται με τα τσιγάρα. «Συνεπώς, χρειαζόμαστε συγκριτικές μελέτες μεταξύ των προϊόντων THR και των καιόμενων τσιγάρων», είπε, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Αναφέρεται ακόμη ότι κοινός στόχος της SCOHRE και των οργανισμών Μείωσης της Βλάβης από τον Καπνό που συμμετείχαν στο 5ο Επιστημονικό Συνέδριο είναι να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο ώστε να βρεθεί μια καλύτερη προσέγγιση για τη μείωση της παγκόσμιας επιβάρυνσης που προκαλεί το κάπνισμα. Στόχος είναι να παρέχουν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς βασισμένη στην επιστήμη και ισορροπημένη πληροφόρηση σχετικά με τις επιδράσεις της νικοτίνης, να ενημερώνουν το ευρύτερο κοινό για τις διαθέσιμες γνώσεις σχετικά με τη Μείωση της Βλάβης, να αντλούν όφελος από την ήδη υπάρχουσα επιστημονική γνώση και εμπειρία σε πολλές χώρες και να θέσουν την THR υψηλότερα στην ατζέντα των πολιτικών και των ρυθμιστικών αρχών, αναφέρεται.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν με φυσική παρουσία 167 συμμετέχοντες και διαδικτυακά 127 συμμετέχοντες, από 43 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Σχετικά Άρθρα