ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνάντηση Υπ. Υγείας – ΑΚΕΛ για θέματα υγείας και ΓεΣΥ

19 Ιουνίου 2023, 15:36

images

Συνάντηση με την ηγεσία του ΑΚΕΛ είχε σήμερα η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη, στην οποία επίκεντρο ήταν το ΓεΣΥ και η στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη, ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου και τα μέλη του ΑΚΕΛ για τη σημερινή συνάντηση σχολιάζοντας ότι η συζήτηση που είχαν ήταν πολύ εποικοδομητική.

Όπως ανέφερε η κ. Κανάρη «μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας μου να έχω επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, έχω σήμερα επισκεφθεί το ΑΚΕΛ, τον κ. Στεφάνου και άλλους αξιωματούχους, συζητήσαμε επί πολλών θεμάτων, με κυριότερο τον εκσυγχρονισμό του ΓεΣΥ, την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν διαμορφωθεί στην πορεία των τεσσάρων χρόνων εφαρμογής του και επίσης τη βελτίωση των ποιοτικών υπηρεσιών μέσα από το ΓεΣΥ για τον κάθε πολίτη».

Αυτά τα θέματα αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο υγείας, είπε η κ. Κανάρη, τονίζοντας ότι δεν αλλάξει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, σημειώνοντας επίσης πως «ό,τι γίνει θα γίνει προς βελτίωση των ποιοτικών υπηρεσιών, τον εντοπισμό των στρεβλώσεων και την επίλυση τέτοιων θεμάτων που αφορούν στρεβλώσεις και καταχρήσεις».

Η κ. Κανάρη ανέφερε επίσης ότι «στόχος αυτών των επισκέψεων και συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι να έχουμε στο πλευρό μας καλούς συνεργάτες, τις απόψεις των βουλευτών, κυρίως της Επιτροπής Υγείας, για να στηρίξουμε και τις νέες νομοθεσίες, ή αυτές που θα έχουμε εκσυγχρονίσει, που θα προωθηθούν πολύ σύντομα στη Βουλή».

«Πολλά από αυτά έχουν στοιβαχτεί για πολλά χρόνια στο υπουργείο και πρέπει να προωθηθούν άμεσα ώστε να βελτιωθούν σημαντικοί τομείς στον τομέα της υγείας και κυρίως στο ΓεΣΥ», συμπλήρωσε.

Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ 

Ο Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στις δικές του δηλώσεις σημείωσε ότι είχαν μία πολύ περιεκτική και εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα υγείας και ειδικά για το ΓεΣΥ.

«Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το ΑΚΕΛ είναι πολύ θερμός υποστηρικτής του Γενικού Συστήματος Υγείας, αγωνιστήκαμε για να υπάρχει αυτό το σύστημα και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να το αναπτύξουμε, να το εμβαθύνουμε, να αντιμετωπιστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζει», είπε.

Πρόσθεσε ότι «εμείς ξεκινήσαμε από την ανάγκη όπως στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία στην δική μας αντίληψη αποτελούν τη βασική ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Έχουμε την άποψη ότι μετά και από την πανδημία του κορωνοϊού που περάσαμε,  κατά τη διάρκεια της οποίας τα νοσοκομεία στήριξαν ουσιαστικά την προσπάθεια της πολιτείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, θα πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος της οικονομικής στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Την ίδια ώρα, όμως, επεσήμανε, ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να καταθέσει έναν Οδικό Χάρτη για την εξέλιξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να αποτελέσουν και στην πράξη τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Σημαντική αναφορά έκανε στην αδήριτη ανάγκη να γίνει επεξεργασία ενός capacity planning.

«Δηλαδή, να καταγραφούν οι ανάγκες και οι προοπτικές, το τι χρειάζεται η Κύπρος, σε ό,τι αφορά στον τομέα υγείας για να ξέρουμε ως πολιτεία πού χρειάζεται να επενδύσουμε, τι χρειάζεται να κάνουμε, για να υπάρχει μια ορθολογική αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων και προοπτικών, για να έχουμε ένα ποιοτικό ΓεΣΥ που να παρέχει ισότιμη, ποιοτική πρόσβαση σε όλους», σημείωσε.

Εξέφρασε, ακόμη, ανησυχία για τη μαζική κάθοδο διαφόρων επενδυτών για δημιουργία νοσηλευτηρίων στην Κύπρο.

«Εμείς θέλουμε το ΓεΣΥ να παραμείνει πάνω σε μία σωστή βάση, δεν θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του. Και θα πρέπει να γίνει αυτό το capacity planning  για να ξέρουμε και πώς η πολιτεία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση κάλυψης των αναγκών», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το ΑΚΕΛ θα πραγματοποιήσει μια δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία συνολικά θα γίνουν τοποθετήσεις του κόμματος για όλα τα σημαντικά και επιμέρους ζητήματα που αφορούν στον τομέα της υγείας.

«Συμφωνήσαμε με την κυρία Υπουργό να είμαστε σε επαφή, αλληλοενημέρωση και συνεννόηση γιατί μέσα από τη συνεργασία μας μπορούμε να στηρίξουμε το ΓεΣΥ, να του δώσουμε προοπτική και να το αναπτύξουμε περαιτέρω», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα