ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύμφωνο συνεργασίας για αντιμετώπιση παιδικού καρκίνου

07 September 2022, 13:01

images

Σύμφωνο συνεργασίας ,υπέγραψαν ο Παγκύπριος Συνδέσμος Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στην πορεία της πρόληψης, του ελέγχου και της αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου στην Κύπρο.

Για το λόγο αυτό και με αφορμή τον «Χρυσό Σεπτέμβρη», πραγματοποιήθηκε χθες 6 Σεπτεμβρίου 2022 διάσκεψη Τύπου στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, όπου ανακοινώθηκε το «Σύμφωνο Συνεργασίας».

Ειδικότερα, ο Σεπτέμβριος καθιερώθηκε παγκόσμια ως ο μήνας ευαισθητοποίησης και διαφώτισης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της κοινής γνώμης, ώστε να συμβάλουν με τις δικές τους δράσεις στην εντατικοποίηση των ερευνών από μεγάλα ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να εξευρεθούν αποτελεσματικότερα και ηπιότερα σε παρενέργειες φάρμακα για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου. 

Ταυτόχρονα, αποτέλεσε και την αφετηρία για μια οικουμενική καμπάνια ενημέρωσης που λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας γύρω από τον παιδικό καρκίνο.

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας, Θέα Νικολάου, αναφέρει ότι «πρωταρχικός σκοπός του Συνδέσμου μας είναι η στήριξη και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα παιδιά της Παιδοογκολογικής Μονάδας  του Μακάριου Νοσοκομείου και στις οικογένειες τους. Αποστολή μας, η αναβάθμιση της παρεχόμενης νοσηλείας και της ποιότητας ζωής τόσο των παιδιών που νοσούν όσο και αυτών που αποθεραπευτήκαν. Ταυτόχρονα στοχεύουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινή γνώμης, αφού ο παιδικός καρκίνος αφορά όλους μας».

«Οι δύο φορείς έχοντας κοινό όραμα και στόχους, αποφάσισαν  να ενώσουν τις δυνάμεις τους για αξιοποίηση πόρων και κοινών δράσεων με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στην πορεία  της πρόληψης, του ελέγχου και της αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου στην Κύπρο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, βασικοί άξονες, σκοποί και τομείς δράσης  της συνεργασίας αυτής  είναι:

•   η διαφώτιση, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση ,

•   η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες αλλά και σε ερευνητικές θεραπείες για μεταστατικούς ασθενείς,

•   η υποστηρικτική και παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα,

•   η ψυχοκοινωνική στήριξη και ενδυνάμωση,

•   τα δικαιώματα των παιδιών ως ασθενών, των αδελφών τους, των γονιών  και των οικογενειών τους και η συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων ,

•   η διεκδίκηση οικονομικής στήριξής,

•   και η αποκατάσταση και επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο των ασθενών (survivorship).» τα όσα αναφέρθηκαν στην ομιλία.

Καταλήγοντας η κ. Νικολάου είπε «ας δώσουμε το μήνυμα ότι όλοι μαζί ως κοινωνία, στεκόμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδία και στις οικογένειές τους. Να συμβάλουμε στη συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου νοσηλείας και φροντίδας των παιδιών με καρκίνο, να βοηθήσουμε στη κάλυψη των όποιων αναγκών, αδυναμιών και ελλείψεων, να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά περισσότερη ελπίδα και δύναμη».

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα