ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμφωνία ΟΑΥ με τους φαρμακοποιούς για αύξηση κονδυλίων

03 Φεβρουαρίου 2023, 10:02

images

Αποδέχτηκαν οι φαρμακοποιοί την πρόταση που κατέθεσε ο ΟΑΥ στη χθεσινή τους συνάντηση για αύξηση του προϋπολογισμού για το 2023, έπειτα από τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της παραχώρησης περισσότερων φαρμάκων από τα συμφωνηθέντα λόγω υπερσυνταγογράφησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένης Πιέρια Ισσέγιεκ, δόθηκαν τουλάχιστον 20% περισσότερες συσκευασίες από όσες ο οργανισμός δεσμεύτηκε ότι θα μπορούσε να ελέγξει και πάνω σε αυτό είχε βασιστεί και η αμοιβή του φαρμακοποιού.

«Άρα αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τα φαρμακεία, οικονομικά θέματα και θέματα βιωσιμότητας τους και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόταση για επίλυση του θέματος», σημειώνει.

Ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Αντρέας Παπακωνσταντίνου, δήλωσε στο YgeiaWatch μετά τη χθεσινή  συνάντηση ότι μετά από αρκετή συζήτηση με τα εμπλεκόμενα μέρη, ο ΟΑΥ έδωσε μία τελική πρόταση στον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο, με την οποία αναθεωρείται αυξητικά ο προϋπολογισμός του 2023.

Όπως αναφέρει, οι φαρμακοποιοί συζήτησαν την πρόταση και την είδαν θετικά, όμως πριν να αποφασίσουν θα την εξετάσουν για έγκριση με τα μέλη τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι φαρμακοποιοί επέμεναν ότι πρέπει να γίνει αναδρομικά κάποια διόρθωση για το 2022 και αύξηση για το 2023. Ωστόσο ο οργανισμός δεν μπορεί να πάει αναδρομικά πίσω για το 2022.

Συνεπώς, αυτό που πρότεινε ο ΟΑΥ είναι μία αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2023 προς τα πάνω.

Σημειώνεται ότι ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος με δική του πρωτοβουλία ανέθεσε μία εξειδικευμένη μελέτη στον συμβουλευτικό οίκο PricewaterhouseCoopers (PwC), η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

«Σε τρεις μήνες θα ξανάρθουν να το συζητήσουμε και να το μελετήσουμε αν διαφαίνεται ότι υπάρχει κάποια ανάγκη να γίνει κάποια διόρθωση του προϋπολογισμού», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο προχωρούμε».

Σε ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει ότι μετά από έντονες διαπραγματεύσεις και διαμεσολάβηση του Υπουργού Υγείας, τέθηκε πρόταση από τον ΟΑΥ για μία καταρχήν αύξηση του προϋπολογισμού των φαρμακείων για το 2023.

Όπως αναφέρει, η πρόταση περιλαμβάνει επίσης δέσμευση του ΟΑΥ για επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής συμφωνίας φαρμακοποιών και ΟΑΥ, με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2023. Η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει στη βάση τόσο της μελέτης που γίνεται εκ μέρους του ΠΦΣ από την PWC, όσο και μελέτες του ΟΑΥ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΟΑΥ δεσμεύτηκε γραπτώς πως αν διαφανεί ότι χρειάζεται περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού για το 2023 θα ζητήσει, μέσω του Υπουργείου Υγείας, από το Υπουργείο Οικονομικών, συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τους φαρμακοποιούς.

Το Συμβούλιο του Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρία του αποφάσισε όπως κάνει αποδεκτή την πρόταση του ΟΑΥ και όπως δεν προβεί σε όποιες κινητοποιήσεις στο παρόν στάδιο.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα