ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές για διατροφική κραιπάλη τις μέρες των γιορτών

02 Ιανουαρίου 2024, 06:01

images

Συμβουλές για να διατηρηθεί το βάρος μας εν μέσω της διατροφικής κραιπάλης των ημερών, δίνει η κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Μεσογειακής Διατροφής, Άννα Κορτέση.

Όπως σημειώνει στο YgeiaWatch, η ψυχολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη ή μη βάρους.

«Είναι λογικό τις ημέρες αυτές να έρθετε αντιμέτωποι με μία ποικιλία λιχουδιών που εκτός από πλούσια σε γεύση, είναι δυστυχώς εξίσου πλούσια και σε θερμίδες», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι «παρόλα αυτά, το να περιορίζετε διαρκώς τον εαυτό σας, δεν αποτελεί λύση. Αντιθέτως μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πείτε ναι λοιπόν στον πειρασμό, έχοντας πάντα στο νου το γνωστό ρητό: ‘’Παν μέτρον άριστον’’».

Σύμφωνα με την κ. Κορτέση, σημαντική είναι και η προετοιμασία. «Μην περιμένετε να καταστρώσετε τα σχέδιά σας την τελευταία στιγμή. Φροντίστε να ενημερωθείτε και να διαμορφώσετε το διατροφικό σας πλάνο πριν τις γιορτές. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε το στόχο σας, αλλά και να προμηθευτείτε τα απαραίτητα τρόφιμα».

Επισημαίνει ότι το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να περιέχει αυξημένη ποσότητα λαχανικών και φρούτων και λιγότερη ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων και ζωικής πρωτεΐνης, κυρίως υπό την μορφή του κόκκινου κρέατος.

Σύμφωνα με την ειδικό, φρούτα και λαχανικά είναι γνωστό ότι παρέχουν στον οργανισμό ιχνοστοιχεία, ηλεκτρολύτες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.  Σε αντίθεση έρχεται το κόκκινο κρέας που όταν καταναλώνεται σε υψηλές ποσότητες επιβαρύνει τους νεφρούς με υπολείμματα αζώτου κατά τον καταβολισμό του.

«Είναι γνωστό ότι αυτή η κατάσταση όταν είναι μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κίρρωση του ήπατος», τονίζει.

Επισημαίνει ότι φέτος, «προσέχω τη διατροφή μου» δε σημαίνει στερούμαι γευστικές απολαύσεις ή γίνομαι κατσούφης και αντικοινωνικός στο γιορτινό τραπέζι.  

«Η προετοιμασία τόσο σε διατροφικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο είναι οι λύσεις-κλειδιά για την διατήρηση του βάρους σας τις ημέρες που έρχονται. Θυμηθείτε το αρχαίο ρητό που προαναφέραμε, βάλτε στόχο να περάσετε καλά χωρίς όμως να χαλάσετε την υγεία σας και πείτε στον εαυτό σας πως αυτή θα είναι η καλύτερή σας χρονιά!, τονίζει.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα