ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές με την οικογένεια

29 Μαΐου 2022, 06:00

images

Οι καλοκαιρινές διακοπές συνεπάγονται ξεγνοιασιά, χαλάρωση, παιχνίδι και ξεκούραση για μικρούς και μεγάλους. Για αρκετούς γονείς, όμως, η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών είναι αγχωτική καθώς προϋποθέτει επίσης τη διασφάλιση ότι τα παιδιά θα περάσουν όχι μόνο ευχάριστα αλλά και με ασφάλεια τις διακοπές τους.

Η Ronald McDonald House Charities (RMHC), προσφέρει μερικές χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οι γονείς για να οργανώσουν τις τέλειες διακοπές για την οικογένεια τους με ασφάλεια.

Δημιουργήστε μία λίστα

Αρχικά, η RMHC, προτείνει την καταγραφή μίας λίστας που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα πράγματα που θα χρειαστείτε για τις διακοπές σας όπως: ρούχα, αντηλιακά, πάνες, παιχνίδια κλπ.

Κάνοντας τον έλεγχο της λίστας πριν την αναχώρηση για τις διακοπές, θα βεβαιωθείτε ότι δεν ξεχάσατε κάτι και θα μειώσετε το άγχος και το στρες.

Έρευνα για τον προορισμό

Η έρευνα για τη σωστή επιλογή του προορισμού και του καταλύματος για τις διακοπές σας είναι απαραίτητη, καθώς θα εξετάσετε τους διάφορους παράγοντες που θα συμβάλουν σε μία ασφαλή επιλογή.

Εκτός από το οικονομικό στοιχείο, είναι καλό να αναλογιστείτε τι δραστηριότητες θα θέλατε να συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα σας. Για παράδειγμα, τα αξιοθέατα, να περνάτε αρκετό χρόνο στην παραλία, να μετακινείστε με τα πόδια ή με αυτοκίνητο κ.λπ.

Ακόμη, άλλοι παράγοντες είναι εάν είναι καλύτερο να κοιμάστε με το παιδί/παιδιά στο ίδιο ή σε ξεχωριστό δωμάτιο, λαμβάνοντας υπόψη τις συνήθειες του ύπνου σας και την υγεία κάθε μέλους της οικογένειας.

Σημαντικό είναι επίσης να ρωτήσετε στα καταλύματα που σας ενδιαφέρουν εάν παρέχουν οικογενειακά πακέτα ή ειδικές προσφορές για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Σωστή αντηλιακή προστασία

Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, επομένως, η συστηματική αντηλιακή προστασία θα εμποδίσει τα εγκαύματα και θα απολαύσετε καλύτερα τις διακοπές σας.

Συνεπώς, σοφό είναι να προμηθευτείτε άφθονο αντηλιακό, κατάλληλο για το δικό σας τύπο δέρματος, και ξεχωριστό για το παιδί ή ζητήστε τη σχετική συμβουλή και κατεύθυνση από τον παιδίατρό σας. Συστήνεται να το εφαρμόζετε συστηματικά ανά δύο ώρες όταν είστε έξω.

Ακόμη, να φοράτε γυαλιά ηλίου όλοι στην οικογένεια, όπως και καπέλο, το οποίο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και ανέξοδα μέσα αντηλιακής προστασίας, καθώς επίσης μία ομπρέλα θαλάσσης είναι απαραίτητη ειδικά εάν περνάτε ώρες στην παραλία.

Δραστηριότητες στις διακοπές

Η RMHC, προτείνει επίσης μερικές δραστηριότητες με τις οποίες μπορούν να ασχοληθούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των διακοπών, ούτως ώστε να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους, χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Συγκεκριμένα, οι κατασκευές στην παραλία, από μολυβοθήκες με κοχύλια έως κορνίζες από ηλιοκαμένα ξύλα. Επίσης, τα παιδιά θα μπορούσαν να αθληθούν σε κάποιον ασφαλή χώρο ή να κολυμπήσουν στην πισίνα (πάντα με επίβλεψη ναυαγοσώστη).

Ακόμη, τα παζλ και τα επιτραπέζια παιχνίδια συμπεριλαμβάνονται στις ευεργετικές δραστηριότητες, καθώς θα βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν την παρατηρητικότητα, την υπομονή, τη μνήμη και τη δημιουργική του σκέψη.

Πρόγραμμα και ευελιξία

Σύμφωνα με την RMHC, είναι σημαντικό οι διακοπές να έχουν το στοιχείο της ανεμελιάς και της ευελιξίας, καθώς επίσης εάν πρόκειται να πάτε διακοπές για πολλές μέρες, είναι καλό να μη βγουν τελείως τα παιδιά από την καθημερινή τους ρουτίνα, καθώς αυτό θα τα δυσκολέψει πολύ να επανενταχτούν σε αυτήν.

Ως εκ τούτου, φροντίστε να υπάρχει ένα πρόγραμμα, αλλά να είναι πιο ευέλικτο και χαλαρό σε τομείς όπως η ώρα του ύπνου, το διάβασμα, το πρωινό κ.λπ.

Τι πρέπει να κάνετε πριν από την έναρξη και τη λήξη των διακοπών

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι πριν να πάτε διακοπές με τα παιδιά, είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε τον παιδίατρός σας για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε καλή σωματική κατάσταση και ειδικότερα εάν το παιδί ακολουθεί κάποιου είδους ειδική θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες των διακοπών, ίσως είναι καλό να εφαρμόσετε ξανά πιο αυστηρά την καθημερινή ρουτίνα των παιδιών, ώστε να τους είναι πιο εύκολη η επιστροφή στην κανονικότητα.

Σχετικά Άρθρα