ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέδιο επιδότησης για αντιμετώπιση υπογονιμότητας

03 September 2021, 12:09

images

Tην περαιτέρω αναθεώρηση και βελτίωση του Σχεδίου Επιδότησης για την Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας, αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο έχει στόχο την ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, δηλαδή ζευγαριών και μονήρων ατόμων, αλλά και τη βελτίωση της χρήσης των κονδυλίων προς όφελος των γυναικών που το έχουν ανάγκη.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το αναθεωρημένο Σχέδιο, τα ζευγάρια σε σταθερή και μόνιμη σχέση θα πρέπει να παρουσιάζουν ένορκο δήλωση ότι βρίσκονται σε μόνιμη σχέση για να δικαιούνται της επιδότησης, και αυτό καλύπτει και τα ζευγάρια που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση. Επιπρόσθετα, τα μονήρη άτομα θα έχουν πλέον το δικαίωμα στον ίδιο αριθμό επιδοτήσεων όπως και τα ζευγάρια, δηλαδή μέχρι και τέσσερις φορές εάν δεν έχουν παιδιά, μέχρι 3 φορές εάν έχουν ένα παιδί και μέχρι 2 φορές εάν έχουν δύο παιδιά.

«Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το αναθεωρημένο Σχέδιο περιλαμβάνει για πρώτη φορά την πρόταση μας για επιδότηση ύψους €500 για τη φύλαξη σπέρματος από καρκινοπαθείς άνδρες, ενώ αυξάνεται η επιδότηση του φυσικού κύκλου θεραπείας για όλη τη διαδικασία της εξωσωματικής από €500 σε €1500», δήλωσε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου.

Παράλληλα, διευρύνεται το πλαίσιο των δικαιούχων καθώς δικαίωμα επιδότησης θα έχουν και ζευγάρια όπου ο ένας σύζυγος είναι Κύπριος μόνιμος κάτοικος Κύπρου και ο άλλος είναι κάτοικος Κύπρου με προσωρινή άδεια παραμονής, δεδομένου ότι και οι δύο είναι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ.

Τέλος, το αναθεωρημένο Σχέδιο θα επιτρέπει την επιδότηση των €2000 για φύλαξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους για γυναίκες 35 ετών και άνω, λόγω της φυσιολογικής μείωσης της γονιμότητας, ενώ για γυναίκες κάτω των 35 ετών η επιδότηση θα δίνεται με βεβαίωση ειδικού ότι υπάρχει ιατρικό πρόβλημα.

Στο Σχέδιο παραμένει σε ισχύ η παροχή συνολικής επιδότησης ύψους €2500 για τη συνολική διαδικασία της εξωσωματικής, ανεξαρτήτως της ηλικίας της γυναίκας.

«Θέλουμε για ακόμη μια φορά να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας προς τον Υπουργό Υγείας για την αναθεώρηση του Σχεδίου, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής των γυναικών αλλά και των ζευγαριών, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση στην επιδότηση, αλλά και αντιμετωπίζοντας στη ρίζα του το σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας στην Κύπρο», τόνισε η κ. Ορφανίδου.

Σχετικά Άρθρα