ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέδιο δράσης του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής

25 Ιανουαρίου 2024, 20:02

images

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η πρώτη συνεδρία του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής για το 2024, υπό την προεδρία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου.

Η Ανακοίνωση αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας εγκρίθηκε ομόφωνα το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης του ΕΒΔΟΠ για τα επόμενα χρόνια που περιλαμβάνει 29 δράσεις που προωθούνται από τα αρμόδια Υπουργεία και τις υπηρεσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με το αντικείμενο του φορέα.

Επίσης αποφασίστηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός για το 2025 και εντός Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση για τη βελτίωση της λειτουργίας του φορέα.

Η Ανακοίνωση αναφέρει ότι ο στόχος του ΕΒΔΟΠ είναι η παρακολούθηση και η καταγραφή της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο, στους τομείς ενδιαφέροντός του και ο καθορισμός μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη δημογραφική ανάπτυξη και τις πολιτικές που αφορούν την οικογένεια.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Υγείας, Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Εσωτερικών και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου, της Παγκύπριας Παγκύπριας, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας. Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, του Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μεταφοράς Προστασίας και Ευημερίας της Κύπρου. υτέρων Πολιτών Κύπρου.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης έγινε αναφορά στην πρόταση της Κυβέρνησης για την ανάθεση αναβαθμισμένου ρόλου στο Υφυπουργείο Πρόνοιας για τα θέματα δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής.

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τους γονείς και τα παιδιά, τις οικογένειες και ενισχύει τον κοινωνικό τρόπο, επειδή η συνοχή της κοινωνίας αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η οικογένεια είναι βασικό κύτταρο της κοινωνίας και με την αναβάθμιση, μέσα από στοχευμένες δράσεις και ολιστικό σχεδιασμό την ποιότητα της οικογενειακής ζωής, μπορούμε να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, στην αύξηση των γεννήσεων και στη βελτίωση των δημογραφικών δεδομένων.

Σχετικά Άρθρα