ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στους ψυχιάτρους οι Κύπριοι λόγω των κοινωνικών αλλαγών

16 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Η πανδημία Covid-19, οι περιορισμοί, ο πληθωρισμός και άλλοι οικονομικοί παράγοντες συνέβαλαν ώστε ο Κύπριος πολίτης να ανατρέξει στη βοήθεια και συμβουλή ψυχιάτρων ή ψυχολόγων, αντιμετωπίζοντας κυρίως κατάθλιψη και άλλες αγχώδεις διαταραχές.

Ο ψυχίατρος Δρ Γιώργος Μικελλίδης, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι τα πιο συχνά προβλήματα ασθενών που καλείται να αντιμετωπίσει είναι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, ενώ σημειώνει ότι «οικονομικοί παράγοντες έφεραν τον κόσμο σε αρκετά δύσκολη κατάσταση».

Σημειώνει ακόμη ότι «ο κόσμος δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να ανακάμψει και πιέστηκε πάρα πολύ. Κάποιοι βρέθηκαν και χωρίς εργασία, οπόταν υπήρχαν αρκετά θέματα εν μέσω της πανδημίας όπως η ενδοοικογενειακή βία, λόγω του ότι περνούσαν περισσότερες ώρες στο σπίτι τα άτομα».

Προσθέτει επίσης ότι παρουσιάζονται πολύ συχνά περιπτώσεις που αφορούν ψυχικές διαταραχές προς τα πλαίσια διαταραχής της προσωπικότητας, όπου ένα άτομο μπορεί να είναι οξύθυμο, να υπάρχουν ξεσπάσματα θυμού, να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στη διάθεση του και στο πώς συμπεριφέρεται με τους γύρω του.

Παράλληλα, δηλώνει ο κ. Μικελλίδης, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ που επηρεάζουν τον ασθενή, «οπότε βλέπουμε συχνά και περιπτώσεις που αφορούν εξαρτήσεις και διαταραχές προσωπικότητας», αναφέρει.

Ψάχνουν για ραντεβού οι ασθενείς μέσω ΓεΣΥ

Όσον αφορά την επισκεψιμότητα των Κυπρίων πολιτών, ο κ. Μικελλίδης σχολίασε ότι ο κόσμος παίρνει τηλέφωνο και προσπαθεί να βρει ραντεβού.

Στο ΓεΣΥ είναι εγγεγραμμένοι οι ψυχίατροι και οι κλινικοί ψυχολόγοι και ο ασθενής έχοντας παραπεμπτικό καλείται να πληρώσει μόνο €6, ενώ χωρίς παραπεμπτικό το κόστος ανέρχεται στα €25.

Όπως εξηγεί, το παραπεμπτικό δίνεται από το γενικό γιατρό, συμπληρώνοντας ότι «κάποιοι γενικοί γιατροί ζητούν να εξεταστεί πρώτα το άτομο από εκείνους και μετά να δώσουν παραπεμπτικό, που είναι το πιο σωστό».

Ο κ. Μικελλίδης αναφέρει ότι «αν θέλει να έρθει από μόνος του ο ασθενής θα πληρώσει €25. Απλώς το θέμα είναι ότι πολύς κόσμος ακόμη και για τα €25 δυσκολεύεται και προσπαθεί να εξασφαλίσει παραπεμπτικό μέσω του προσωπικού γιατρού».

«Απλώς ο κόσμος θέλει άμεσα και γρήγορα τα ραντεβού, να διεκπεραιώνεται η κατάσταση όχι σήμερα, αλλά χθες. Οπότε υπάρχουν κάποια διαδικαστικά που πρέπει να ακολουθηθούν», σημειώνει.

Σχετικά με τη δυνατότητα διαδικτυακού ραντεβού, σχολίασε ότι συνήθως οι ασθενείς πρέπει να πάνε στο ιατρείο για εξέταση.

«Υπήρχαν κάποια θέματα στην πανδημία και υπήρχαν κάποιες βοηθητικές καταστάσεις στα ιατρεία λόγω κορωνοϊού και του περιορισμού, αλλά στην παρούσα φάση ο ασθενής είναι καλό να έρχεται στο ιατρείο, είναι καλύτερη η αξιολόγηση και η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο παρά πίσω από μία οθόνη», εξηγεί.

Συστηματική παρακολούθηση ασθενών και αξιολόγηση

Σύμφωνα με τον Δρ Μικελλίδη, οι πλείστοι ασθενείς θα ξανάρθουν για επίσκεψη γιατί με τη έναρξη μίας θεραπείας χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση η θεραπεία, καθώς πολλοί από αυτούς τους ασθενείς κάνουν και μακροχρόνια θεραπεία ή τουλάχιστον παρακολούθηση για κάποιους μήνες.

Ως εκ τούτου, γίνεται μία αξιολόγηση και βάση αυτής δίνεται θεραπεία, καθώς επίσης «μπορεί να χρειάζονται αυξομειώσεις στη φαρμακευτική αγωγή, επίβλεψη της θεραπείας, αν βελτιώνεται ο ασθενής με τη θεραπεία που λαμβάνει κλπ.», αναφέρει.

Παρόλα αυτά, «υπάρχει κόσμος που μπορεί να έρθει μόνο για αξιολόγηση γιατί διερωτάται για παράδειγμα αν κάποια συμπτώματα που έχει αφορούν κάποια ψυχολογική διαταραχή, ή μπορεί να έρθει για συμβουλευτική επίσκεψη για κάποια προβλήματα που μπορεί να έχει», προσθέτει.

Επίσης, κάποιες επισκέψεις αφορούν διαδικαστικά θέματα, δηλαδή αν κάποιος χρειάζεται να βγάλει άδεια για το επάγγελμα του security/φύλακα και πρέπει να έχει διάγνωση από κάποιον ψυχίατρο, αναφέρει.

Ταμπού η επίσκεψη στον ψυχίατρο

Από την άλλη, ο κ. Μικελλίδης κάνει αναφορά και στο θέμα ταμπού και στιγματισμού όταν κάποιος ασθενής πάρει την απόφαση να επισκεφθεί έναν ψυχίατρο.

Όσον αφορά το φύλο των ασθενών/επισκεπτών, σχολίασε ότι όλοι έρχονται, δεν είναι θέμα ομάδας αν είναι άντρας ή γυναίκα, ωστόσο «κάποιες φορές ίσως να υπάρχουν περισσότερα ταμπού για έναν άντρα να πάει σε επίσκεψη στον ψυχίατρο».

«Είναι και θέμα προσωπικότητας, το να αποφύγεις να πας ή το να φοβάσαι να στιγματιστείς αν πας σε μία εξέταση, το οποίο είναι λανθασμένο», καταλήγει. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα