ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στόχος η ψυχική ενδυνάμωση ατόμων με ρευματικές παθήσεις

10 Μαΐου 2022, 06:00

images

Στη ψυχική, πνευματική και σωματική ενδυνάμωση των ατόμων με ρευματικές παθήσεις και στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών μέσω του ΓεΣΥ αναφέρθηκε η Βοηθός Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου (ΣύΡεΚ) και συντονίστρια της Ομάδας Παιδικής Ρευματοπάθειας, Θεογνωσία Αποστόλου.

Σε ραδιοφωνική της παρέμβαση στον Πολίτη, η κ. Αποστόλου ανέφερε ότι αν και οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις έχουν πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα, υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα και στις φυσικοθεραπείες και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών στα σχολεία.

Δήλωσε επίσης ότι «ως χρόνιοι ασθενείς κέρδισαν ακόμα παραπάνω με το ΓεΣΥ και έχουν πολλά οφέλη».

Τι είναι η ρευματοπάθεια;

Η κ. Αποστόλου, σημείωσε ότι οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν χρόνιες φλεγμονώδες καταστάσεις, οι οποίες πέραν της ρευματοπάθειας μπορούν να επηρεάσουν και άλλα όργανα όπως τα μάτια, την καρδιά, τους νεφρούς και τον εγκέφαλο.

«Είναι μία χρόνια πάθηση που δεν θεραπεύεται, όμως με τα καινοτόμα φάρμακα που έχουμε αναστέλλεται η νόσος για να μην προκαλέσει μόνιμες βλάβες και αναπηρίες», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι αποτελεί τον πρώτο παράγοντα σωματικής αναπηρίας και δεύτερη αιτία απώλειας εργασίας.

Αυτή τη χρονιά έχουν συντονίσει την ομάδα παιδιών με ρευματικά νοσήματα και με το μήνυμα «Δες το αλλιώς», εκφράζουν την σημαντικότητα του να δούμε πιο θετικά τη νόσο και να μάθουμε να ζούμε με αυτή.

Πρόγραμμα εβδομάδας Ρευματικών Παθήσεων

Η κ. Αποστόλου αναφέρθηκε επίσης στα εργαστήρια που πραγματοποιούνται με κύριο στόχο τη ψυχική, πνευματική αλλά και φυσική ενδυνάμωση των ατόμων με ρευματικές παθήσεις.

Όπως δήλωσε, την Παρασκευή 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Universal Life, που είναι ο διαχρονικός χορηγός του συνδέσμου και το Σάββατο 7 Μαΐου διεξάχθηκε εργαστήριο για την κοινωνικοποίηση των μελών.

Ακόμη, την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μαΐου, θα διεξαχθεί εργαστήριο με θέμα «Ψυχολογία και ρευματικές παθήσεις» και το κατά πόσο συνδέονται μεταξύ τους, καθώς επίσης την Πέμπτη 12 Μαΐου θα γίνει προβολή με θέμα «Άντρες και το ταμπού της Ινομυαλγίας».

Επίσης, το Σάββατο 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί fashion show στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας  με στόχο την ενίσχυση των μελών και την οικονομική στήριξη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Σύνδεσμο Ρευματοπαθών Κύπρου (ΣύΡεΚ) και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του συνδέσμου στο Facebook με το ίδιο όνομα, καθώς και στο τηλέφωνο 22428285.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα