ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στοχεύουν σε διευκόλυνση λειτουργίας των φαρμακείων

09 Φεβρουαρίου 2022, 06:00

images

Στη διευκόλυνση του ρόλου των φαρμακείων και στην αποδοτικότητα τους προβαίνει ο Κυπριακός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΚΟΕΦ).

Με καθημερινούς ελέγχους στα συστήματα του, ο ΚΟΕΦ, φροντίζει για τη μείωση του αριθμού των αναφορών που προκύπτουν από τεχνικά ή άλλα προβλήματα κατά τη διαδικασία επαλήθευσης των φαρμάκων.

Έχει ολοκληρώσει, επίσης, σειρά ελέγχων και δοκιμών που έγιναν για την εξομοίωση των φαρμακείων και έχει προβεί σε συστάσεις στους φαρμακοποιούς για τη χρήση συγκεκριμένων πλοηγητών και εφαρμογών ανάλογα με τη διάταξη του λογισμικού του κάθε φαρμακείου.

Επιδιώκει, εξίσου, την συνεχή αναβάθμιση του λογισμικού με πρόσθετες λειτουργίες που θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο του χρήστες καθιστώντας τους πιο αποδοτικούς στην όλη διαδικασία επαλήθευσης της γνησιότητας των φαρμάκων πριν αυτά καταλήξουν στα χέρια των πολιτών.

Ο ΚΟΕΦ παρέχει σε όλα τα φαρμακεία και τους χονδρέμπορους δωρεάν το σύστημα Διαχείρισης Αναφορών NMVS Alerts.

Μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Αναφορών, τα φαρμακεια έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν όλα τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνει μία αναφορά (Alert) και να προβούν στη σχετική διαχείρισή της, ενημερώνοντας απευθείας μέσω του συστήματος τον ΚΟΕΦ για την πορεία διερεύνησης της αναφοράς.

Ο εντοπισμός πιθανών ψευδεπίγραφων φαρμάκων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αξιοπιστία του συστήματος.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν συνολικά 537 Ενεργοί Τελικοί Χρήστες στο σύστημα Διαχείρισης Ειδοποιήσεων NMVS Alerts.

Υπάρχουν 686 εγγεγραμμένα ενεργά σημεία πλήρους λειτουργίας του συστήματος, αριθμός που είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός, αφού καλύπτει στο σύνολό του σχεδόν όλα τα υφιστάμενα φαρμακεία και χονδρεμπόρους που διακινούν φάρμακα στην νόμιμη αλυσίδα.

Ο ΚΟΕΦ στοχεύει ακόμη στη διατήρηση των εξόδων του σε λογικά επίπεδα έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η βιομηχανία φαρμάκων, που με βάση τον Κανονισμό για τα Ψευδεπίγραφα, έχει την ευθύνη οικονομικής στήριξης και συντήρησης του συστήματος μέσω της καταβολής τελών.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα